Diş hekimleri yakın zamana kadar, çoğunlukla ağrının giderilmesi ve çürük dişlerin tedavi edilmesi ile birlikte anılmaktaydı , estetik ise pahalı olması, az sayıda diş hekiminin uygulaması, ve zaman alan işlemler olduğu için pek tercih edilmiyordu. Görsel medyanın gelişmesi ve internetin hayatımıza hızlı girişi sayesinde ön plana çıkartılan güzellik kavramı toplumun güzel gülüşün bilincine varmasını sağladı.sizlerle köşemde, iki haftada bir nasıl daha güzel, etkileyici ve sağlıklı gülüşlere sahip olmanın yöntemlerini paylaşacağım.
Diş estetiği sadece dişlerin beyaz olması ya da dişlerin porselen kaplanması demek değildir, diş estetiğini oluşturan birçok etken vardır ve bunlar birlikte bir bütün olarak sağlanmalı ki estetikten bahsedebilelim. Zaman zaman hastalarımız beğendikleri kişilerin fotoğraflarını getirip dişlerini aynı şekilde yaptırmak istediklerini söylüyorlar. Ancak dişlerin şekli, kişinin yüz hatlarına, dudak yapısına ve güldüğünde dişlerin ne kadar görüneceğine bağlı olarak değişir. Önemli olan doğal güzelliği yakalamaktır. Biri size baktığında ‘dişlerini mi yaptırdın’ demek yerine ‘ne güzel dişlerin var’ demeli, işte diş estetiği bu noktada yakalanmış olur..
Günümüzde tüm diş tedavileri ağrısız yapılabilmektedir. Estetik uygulamaları şöyle sıralayabiliriz:
Lamina porselen; halk arasında tırnak porselen de denir bu yöntemle dişin şeklini, boyunu, rengini istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz, hastanın isteklerini ve beklentilerini de dikkate alınarak yapılıyor. Bu yöntemle mükemmel ve doğal sonuçlar elde etmek mümkündür.
Bleaching (diş beyazlatma ) ; bu işlemde diş rengi kalıcı olarak açılabiliyor. İki şekilde uygulanabiliyor birincisi ofis tipi 45 dk.lık bir seansla diş rengi açılabiliyor, ikincisi ev tipi o da hastalardan aldığımız ağız ölçülerine göre hazırlanan diş kalıpları yaklaşık 1 hafta boyunca bizim anlattığımız şekilde günde 1 saat takılarak kullanılıyor.
Kompozit dolgular (adeziv bonding) ; Dişlerde çok az bir preparasyonla bir seanta istenilen renk ve şekil verilebilir. Dişlerdeki ufak şekil bozukulukları , dişler arası aralıklar ayrıca koyu renkli dişler bu yöntemle düzeltilebilir.
İmplant uygulaması; Bu tedaviyle eksik diş boşlukları doldurulur. Böylece sağlam dişlere dokunulmaz. Ayrıca, ağızda hiç dişi olmayan yaşlı bireylerde de proteze tutuculuk sağlamak amacıyla yapılabilir ve protez implanta tutturularak ağızda oynamayan diş haline getirilebilir.
Dişeti operasyonuyla da gülerken fazla görünen dişetleri (gummy smile) küçük bir operasyonla tamamen ağrısız bir şekilde alınabilir ayrıca şiş,kanamalı ve iltihaplı dişetleri de tedavi edilir. Görünen açıkta olan kök yüzeyler de uygun yöntemlerle dişetiyle kapatılabilir..
Bir diğer yöntemde ortodonti yani tel takılarak esetik sağlanabilir.bazen dişlerin şekil ve rengi iyidir fakat dişlerde çapraşıklık vardır ortodontik tedaviyle dişlere herhangi bi restoratif tedavi yapılmadan tel takılarak düzeltilebilir.
Günümüz teknolojisi ve gelişen malzeme kalitesiyle çok kısa zamanda ağrısız, kalıcı, dayanıklı ve güzel sonuçlar elde etmek mümkün.
Kısacası dişler insanın fonetiğini (konuşmasını), biyolojik yapısını (ağız sağlığını), fizyolojik yapıyı (diğer organların sağlığını), fonksiyon (çiğnemeyi), psikolojik (ruh ve beden sağlığını,özgüveni) etkiler..
Güzel gülüşler dileğiyle…
Web: www.primadentist.com.tr
Diş Hekimi Deniz Kantar
YAZARA E-POSTA GÖNDER