* Diş fırçalamanın yanında doğru fırçalamak önemlidir. Sabah ve akşam en az iki dakika süreyle dairesel hareketlerle dişetinden dişe doğru fırçalamalıyız.
* Diş fırçamızı 3-5 ay arası kullanmalı ve düzenli olarak değiştirmeliyiz. Çünkü eskimiş bir fırçanın mekanik temizlik gücü %30 oranında azalmaktadır.
* Mutlaka her akşam diş fırçaladıktan sonra diş arası temizliği için diş ipi kullanmalıyız, ayrıca sabah ve akşam diş hekiminizin önerisi doğrultusunda ağız gargarası da yapılabilir.
* Dengeli beslenmeye dikkat edilmeli şekerli ve asitli gıdalar çok fazla tüketilmemelidir.
* Çocuklarımıza süt ve sürekli dişleri daha dayanıklı hale getirmek için diş hekiminin önerisiyle flor uygulatılmalı ve kalıcı dişleri çürüğe daha dirençli hale getirmek için fissür örtücü yaptırılmalıdır.
* Dişeti kanamaları ciddiye alınmalı ve diştaşı temizliği yaptırılmalıdır. Diştaşı varlığında dişi tutan kemikte erimeler olur bu diş kaybına kadar gider ve sonunda çürüksüz bir diş bile sallandığı için çekilmak zorunda kalınabilir.
* Doğru fırçalamayla hem diştaşı oluşumunu hem de çürük oluşumunu engelleyebiliriz.
* Her 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine gidilmeli ve ağız bakımı yaptırılmalıdır. Erken aşamada fark edilen diş çürükleri ufak dolgularla tedavi edilmesi hem diş kayıplarını engeller hem de daha düşük maliyetlerle durum düzeltilir.
Diş Hekimi Deniz Kantar
YAZARA E-POSTA GÖNDER