Biz erkeklerin yaşamında, kadının büyük bir yeri ve önemi vardır. Kadınlar başımızın tacıdır. Evimizde aşçıdır, garsondur, çamaşırcıdır, ütücüdür, temizlikçidir ve en önemlisi anadır. Ve tabii klasikleşmiş bir söz ' Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır ' . Bu söze itiraz edecek yoktur sanırım.
Kadınlar ruhsal ve duygusal olarak erkeklerden farklı düşünürler. Olaylara bakış açıları da farklıdır. Narindirler, zariftirler ve akıllıdırlar. İsterlerse bir erkeği vezir ederler, isterlerse rezil ederler. Günümüz küresel yaşamda erkeklerde artık evde bir takım rolleri paylaşmak durumuna gelmiştir, evin kadınına yardımcı olma yolunda. Ama hangi erkek bu işleri bir kadın kadar iyi yapa bilir ki.
Kadınlar zariftir. Evet, bu zariflik onların giyim kuşamına da yansımıştır. Kadın kendi giyimine gösterdiği özeni, erkeği giydirmede de gösterdiğinde ortaya şık ve düzgün giyinen erkekler çıkmaktadır. Akıllı bir erkek alışverişe bir kadınla gider. Kendine yakışanı, bir kadın gözüyle nasıl göründüğünü sorar, akıl alır ve karar verir.
Renkler ve kumaşlar değişse bile erkeklerin giyiminde bazı değişmez kurallar vardır. Kıyafet, mesaide ve sosyal yaşam içerisinde bireysel disiplinin bir parçasıdır. Bireyin kıyafet düzgünlüğü, kendine olan saygısı ile birlikte, işine verdiği önemi de yansıtır. Aynı zamanda kıyafet, bireyin eğitim ve kültür düzeyinin göstergesidir. Çoğu kadının bildiği, erkeklerin iş hayatında uygun ve şık giyinme kurallarından en önemli ve dikkat edilmesi gerekenleri hatırlayalım:
• İlk kural, giyilen giysilerin temiz, ütülü ve sade olmasıdır. Temiz olmayan hiçbir giysinin, ne kadar güzel ve pahalı olursa olsun bir değeri yoktur. Tabii giyilen ayakkabılar unutulmamalıdır. Daima boyalı ve temiz olmalıdır. Unutmayın dost başa, düşman ayağa bakarmış.
• Ayakkabıdan söz edince kemer ve hatta cüzdan da önemlidir. Ayakkabı, kemer ve cüzdan aynı renkte veya tonlarda olmalıdır. Pantolonda fermuarın üzerinde bulunan kemer biridi, mutlaka kemer tokasına geçirilmelidir.
• Giyilen kıyafetler birbiriyle uyumlu olmalıdır. Kıyafetler renk ve tarz olarak bir birini tamamlamalıdır.
• Devlet dairesinde çalışmakla, özel sektörde çalışmak arasında kurallar açısından bir fark yoktur. Fark sadece ortamdır. Devlet dairesinde çalışan bir kişinin tercihi lacivert, siyah, füme veya koyu gri takım elbiseler olmalı, özel sektörde çalışanların tercihleri de, bunlara ilaveten iş ortamlarına ve sektörlerine göre yarı resmi diye tabir ettiğimiz lacivert ceket, gri pantolon; gri ceket, siyah pantolon gibi takımlardan yana olmalıdır.
• Ceket kol boyu ölçüsü; bilek hizasında, ceket etek boyu ölçüsü; kolların aşağıya doğru olduğu durumda avuç içi yarısı hizasında olmalıdır.
• Pantolon paçaları düz ve duble olabilir. Ancak, duble paça kısa boylu erkekler tarafından tercih edilmemelidir.
• Pantolon paçası kısa olmamalı, uzunluğu ayakkabının topuk başlangıç hizasında olmalıdır.
• Kilolu erkekler, ceketin altına yelek giyebilirler. Yelek kiloların saklanmasına yardımcı olur, erkeğe bir resmiyet kazandırır.
• Takım elbise altına giyilecek gömlek ve gömleğe takılacak kravatın uyumu da önemlidir. Çizgili takım elbise altına düz renk, kolları manşetli gömlek, düz renk takım elbise altına ise, çizgili gömlek giyilmelidir. Devlet dairesinde çalışanların gömlek renkleri beyaz, açık mavi veya kemik rengi gibi tonlarda olmalı, takım elbise içine kesinlikle kısa kollu gömlek giyilmemelidir. Aynı zamanda kısa kollu gömlek ile kravat takılmamalıdır.
• Kravat, bir erkeğin kültürünü, görgüsünü ve statüsünü gösterir, ona ciddiyet ve saygınlık kazandırır. Düz gömleğe çizgili veya puantiyeli kravat, çizgili gömleğe ise düz kravat takılması uygun olandır. Kravat boyu kemer tokasını kapatmayacak (teğet olacak ) şekilde takılmalı, ince ucu kalın uçtan uzun olmamalıdır.
• Takım elbise altına mutlaka bağcıklı bir ayakkabı giyilmeli, çorap ise uzun konçlu (oturulduğunda bacaklar gözükmeyecek şekilde) ve ayakkabı ile pantolona uyumlu olmalıdır.
• Ceketlerin önü bir konuşma esnasında mutlaka iliklenmelidir. Ceketler tek, iki, üç düğmeli ve kruvaze (çapraz) olabilir. İki düğmelide üstteki, üç düğmelide üstten ikisi veya ortadaki, kruvazede ise önce içteki olmak üzere düğmelerin hepsi iliklenmelidir.
• Soğuk havalarda, takım elbise üstüne palto, trençkot veya pardösü giyilmeli, ceketten kısa mont veya yağmurluk giyilmemelidir.
• Aksesuarlar da erkek giyiminde önemlidir. Atkı, kaşkol, eldiven, kol düğmesi, kravat iğnesi, kemer, cüzdan, saat, çanta ve şemsiye en yaygın kullanılan aksesuarlardır. Atkı veya kaşkol rengi paltoya uyumlu olmalıdır. Eldiven deriden olmalı tokalaşmalarda elden çıkarılmalıdır. Kol düğmesi ve kravat iğnesi mümkünse bir takım olmalıdır. Kravat takıldığında kravatın düzgün durması için kravat iğnesi takılmalıdır. Özellikle takım elbise ile deri kordonlu veya metal kayışlı saatler takılmalı, dalgıç saati gibi büyük saatler tercih edilmemelidir. Evrak çantası deri veya benzeri olmalı, kumaş tercih edilmemelidir. Şemsiye ise tahta saplı ve düz renk olmalıdır.
Erkekler giyim konusunda kadınlar kadar titiz değildir. Çoğu zaman özensiz ve gelişigüzel giyinirler. Ama günümüzde iş hayatında; gerek kamuda, gerekse özel sektörde giyim kuşam çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu kuralların uygulanması günümüzde tekrar önem kazanmaya başlamıştır. Özellikle üniversite ortamında, serbest kıyafet giyen gençler, iş hayatına atılırken bu yüzden çok sorun yaşamaktadırlar. İşe müracaat esnasında uygulanan mülakat aşamasında, ilk olarak ele alınan unsur, dış görünüm yani kıyafettir. Kıyafet kişinin aynasıdır. İş hayatında kıyafete verilen önemin terfilerde bile etkisi olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bu yüzden, iş yerinde tercih edilen ve özel olmak için bu kurallar unutulmamalıdır.
Kaynakça :
Protokol Yönetimi : Nihat AYTÜRK
Genelkurmay Başkanlığı Kıyafet Broşürü
CİHAN SUNU
YAZARA E-POSTA GÖNDER