Kıbrıs’ta gezilip görülecek şehirlerin başında adanın başkenti Lefkoşa gelmektedir. Lefkoşa, acıları, hüzünleri ve sevinçleri taşıyan bir kenttir. Şehri gezmeye Yakup, Hanife ve Berke Deprem ile beraber GİRNE KAPISI’ ndan başlıyoruz.
Girne Kapısı, Venedikliler döneminde surlarla çevrili olan Lefkoşa’ya girişi sağlayan üç kapıdan biri olup, Osmanlı Döneminde ise “Edirne Kapısı” olarak da bilinmektedir.
Her tarafı tarih kokan Lefkoşa’yı geçirilen kötü günlerin izlerini yakınen görerek ve takip ederek Kıbrıs Türkleri’nin ve Kıbrıs Rumlar’ının arasında geçiş yaptıkları LOKMACI SINIR KAPISI’na geliyoruz. Bu kapı halen Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Sadece iki ülke vatandaşının yaya olarak giriş ve çıkışlarını yapabildikleri sınır kapısıdır.
Çevrede ticari faaliyetlerini sürdüren esnafların arasından geçerek BÜYÜK HAN’a geliyoruz. Burası Osmanlı Dönemine ait olup günümüze kadar gelebilmiştir. Önceleri Anadolu’dan ticaret amacıyla gelen tüccarların konaklama yeriymiş. Şuanda Büyük Han’ın içinde el sanatları, zanaatlar, plastik sanatlar, folklorik sanat ürünleri satanlar ve yemek yenecek mekanlar bulunmaktadır.
Yolumuzun devamında SELİMİYE CAMİİ (St. Sophia Katedrali) bulunmakta. Lüzinyanlar tarafından Gotik nizamda yapılmış ve baş katedralleri olması dolayısıyla Lüzinyan Kralları “Kıbrıs Kralı” tacını burada giyerlermiş. Osmanlılar adayı 1571 de fethetmesiyle katedral camiye çevrilmiş, 1954 yılında da Padişah II.Sultan Selim’in adı verilerek “Selimiye Camii” adını almıştır.
Selimiye Camiinin güneyinde BEDESTEN (St. Nikolos Kilisesi) bulunmaktadır. XIV. yüzyılda Bizans kalıntıları üzerine Gotik nizamda kesme taştan yapılmış bir yapıdır. Lüzinyanlar zamanında kilise olarak kullanılırken, Venedikliler döneminde Ortodokslar tarafından St. Nikolas Kilisesi olarak kullanılmıştır.
Lefkoşa’da gezilip görülmesi gereken diğer yerler ise; Arasta, Bandabulya, Mevlevi Tekke Müzesi, Büyük Hamam, Venedik Sütunu, Haydarpaşa Camii, Arab Ahmet Paşa camii gibi tarihi değerler bulunmaktadır.
Kuzey Kıbrıs dışında Güney Kıbrıs Rum kesiminde ise, HALA SULTAN TÜRBESİ VE CAMİİ yer almakta olup sadece anne ve babası Kıbrıs’lı Türk olup Kıbrıs’ta doğup büyüyenlerin Rum’lar tarafından izin verilerek ziyaret edebildiği ve camide namaz kılabildiği en önemli bir yerdir. Hala Sultan Türbe ve Camii, Kıbrıs Rum kesimi Larnaka’da Tuz Gölü’nün yanında bulunan en ünlü tekkedir. Hala Sultan olarak bilinen Ümmü Haram Binti Milhan, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in annesi Amine’nin süt kardeşi, aynı zamanda da babası tarafından akrabasıdır. Hz. Peygamber’imizin çok sevdiği ve iltifat ettiği “Hala” diye hitap ettiği rivayet ediliyor.Türbenin üzerinde havada asılı şekilde duran bir taş efsanesi Müslümanlar arasında dilden dile dolaşmaktadır.
Son gezi durağım GİRNE. Adanın en güzel tatil yeri olan Girne çeşitli medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. At nalı şeklindeki limanın çevresinde restaurant, bar, turistik oteller bulunmaktadır. Girne’de tarihi liman, Girne Kalesi, Batık Gemi Müzesi, St. Hilarion Kalesi, Bellapais manastırı, Folklör Müzesi, Barış ve Özgürlük Müzesi, çeşitli kilise ve manastırlar gezilip görülmesi gereken yerlerdir.
Girne’ye 5 km. uzaklıktaki Beylerbeyi Köyünde bulunan, çevresinde eşsiz bir dağ manzarasına sahip ve Girne sahillerini tüm güzellikleriyle seyredilebildiği yerde limon ve nar ağaçları arasındaki “BELLAPAIS MANASTIRI” önemli bir değerdir.
Bellapais Manastırı, Gotik mimari sanatının görülmesi gereken ve beşparmak dağlarının eteğinde kayaların üzerinde kurulmuş olan en muhteşem eserlerden biri olup ihtişamını halen daha korumaktadır.
Artık tatilimin sonuna gelmiş bulunmaktayım. Her sene olmamakla birlikte iki yılda bir beraber olduğum dostlarımdan ayrılma zamanımın geldiğini, bu seferki seyahatimde yeni yeni dostlar da edindiğimden dolayı büyük mutluluklar yaşadığımı tekrar belirterek tüm dostlarıma teşekkürlerimi sunarım.
Önemli bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor. Arabaların direksiyonları sağ tarafta ve bundan dolayı araba kullanacak olan ziyaretçilerin trafiğe çok dikkat etmeleri gerekiyor.
Sevgilerimle,
CENGİZ BABAEREN
cengizbabaeren@cosmoturk.com
CENGİZ BABAEREN
YAZARA E-POSTA GÖNDER