O gece ne yemeli?
Büyük kutlama yaklaşıyor, sofralar kuruldu, mideler bayram etmeye hazır. Ama bu yeme içmeyle dolu gecenin bir de sabahı var. İşte, yılbaşı gecesi ve ertesi gün rahatsız olmamanız için bazı öneriler.
Lezzet ve sağlık bir arada
Hem yılbaşı yemeğinde lezzetten vazgeçmemek, hem de ertesi sabah rahat bir mideyle ve zinde bir biçimde uyanmak mümkün. Bunun için tek yapmamız gereken kendimizi biraz kontrol etmek ve her 31 Aralık akşamı düştüğümüz klasik hatalardan kaçınmak... Bu hatalardan en büyüğü, akşam yenecek yemekleri düşünerek gün içinde hiçbir şey yememek. Açlık iki buçuk saati geçince şeker düşüyor, ensülin hormonu artıyor ve akşam iştahın çok açılması tehlikesi ortaya çıkıyor. Oysa hafif bir kahvaltı, sebze ağırlıklı bir öğle yemeği, "ara öğün" olarak adlandırılan kuşluk ve ikindide birer porsiyon meyve, kan şekerini ayarlayarak insanın yılbaşı yemeğinde fazla yeme tehlikesini ortadan kaldırıyor.
Sofra hazır!
Geldik yılbaşı sofrasına... Uzun, keyifli ve bol sohbetli yeni yıl yemeğinde kendimizi sohbete kaptırıp lokmaları çiğnemeden yutmamız çok yanlış. Yemeğin ağır ağır ve öğütülerek yenmesi gerekiyor. Buna göre, bir lokmayı 20-30 kere çiğnememiz ve kısa aralıklarla sofradan kalkmamız lazım, çünkü doyma sinyali beyinden mideye yemeği yedikten sonraki 12. ve 18. dakikalar arasında gidiyor. Parçalanmadan alınan besinler doğrudan yağa, öğütülerek alınanlar ise enerjiye dönüşüyor.
Peki, bu sofrada ne tür yemekleri tercih etmeliyiz?
Öncelikle mezelerden ve zeytinyağlılardan tadımlık almamız şart. Hindi ve tavuk yerken derisini çıkarmaya, çorba ve sossuz salataları tercih etmeye, kuruyemişte bir avucu geçmemeye ve besinleri yağda kızartmaktan kaçınmaya da dikkat etmemiz gerekiyor. Hızlı şekerler olan alkol ve tatlının bir arada olmaması daha iyi ama mutlaka olacaksa hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılara yönelmek ve alkol oranı düşük olan şarap gibi içkileri dozajı 1-2 kadehte tutarak tercih etmek, midenin yılbaşı gecesini kazasız belasız atlatmasını sağlayacak basit önlemlerden sadece birkaçı...
Ve ertesi gün...
Güne domates, salatalık, bir dilim ekmek, beyaz peynir ve bitki çayından oluşan, hafif bir kahvaltıyla başlayıp üzerine de bir saatlik bir doğa yürüyüşü yaparsak akşam yediklerimizi yakabiliriz. Sindirim sistemimiz daha iyi çalışır, kan şekerimiz ayarlanır ve baş ağrımız geçer. 1 0cak günü öğün geçiştirme, çok uyuma, asitli içecekler ve gaz yapıcı yiyecekler tüketme gibi beslenme hatalarından kaçınmanın yanı sıra salata ve meyve (özellikle de C vitamini içeren portakal, greyfurt ve mandalina) ağırlıklı bir beslenme, sindirimi kolaylaştırıyor ve vücudumuzun toksinlerden arınmasını sağlıyor. Bu arada akşamki sohbet sırasında yuttuğumuz havanın yarattığı şişkinlik ve gazı ortadan kaldırmak için bir bardak da maden suyu içtik mi, yeni yıla yepyeni bir enerjiyle başlamamız işten bile değil!
“Selülitlerden Kurtuluş Banyosu”
“10. Uluslararası Eskişehir Festivali ”
“Bahar Alerjisi Gözde Oluşacak Diğer Hastalıkları Tetikliyor!”
“Oriflame ve Demi Moore Sunar!: More by Demi”
“Siyasilerin Seçim Psikolojisi Nasıl Olmalı?”
“36 YTL’ye krize özel gelinlik”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32