Otizmli çocuklar için okul, sadece eğitim ve öğretim için değil aynı zamanda tedavi için çok büyük önem taşıyor. Çünkü otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanı ile sürekli, yoğun özel eğitim.
Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel farklılık olan otizmin son yıllarda görülme oranı büyük bir hızla artıyor ve günümüzde her 68 çocuktan birisi otizm riski ile doğuyor. Din, dil, ırk, sosyal statü ayırt etmeyen otizmin tek ilacı ise, eğitim.
Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile haftada en az 30 saat kendi ihtiyaçları doğrultusunda bireyselleştirilmiş eğitim alan otizmli çocukların yaklaşık yarısında, otizmin belirtileri kontrol altına alınabiliyor, büyük bir gelişim kaydediliyor ve ergenlik çağına geldiklerinde diğer akranlarından farkı kalmayabiliyor.
Her çocuk için ayrı bir eğitim müfredatı
Her öğrenci için bir eğitmenin bulunduğu Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu’nda yürütülen yoğun özel eğitim hizmeti, başta ABD olmak üzere pek çok ülkede 50 yılı aşkın bir süredir otizmli çocukların topluma kazandırılmasında kullanılan, bilimsel ve en etkili eğitim yöntemidir. Okulda tam zamanlı eğitimin yanı sıra destek eğitim programı ile bireysel olarak seanslı eğitim almak isteyen otizmli çocuklara haftada 2 veya 3 gün eğitim aldıkları program uygulanmaktadır.
Eğitim programı; dil, ön akademik beceriler, serbest zaman, sosyal beceriler, tuvalet, akran etkileşimi, beden eğitimi, okuma, yazma, öz-bakım, müzik, sanat, matematik, fen, sosyal bilgiler, sağlık, mesleki eğitim ve toplumsal yaşam becerilerini kazandırmaya, problem davranışları ise azaltmaya yönelik programları kapsıyor.
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer yaptığı açıklamada; “2006 yılında kurulan ve eğitim modelini, Amerika’da bulunan Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü’nden (PCDI) alan model okulumuzda eğitim 11 ay kesintisiz devam etmektedir. Amacımız erken tanı ve eğitimle otizmli çocukları topluma, eğitim hayatına, sosyal hayata kazandırmak ve bağımsız bireyler haline getirmek.. Bu anlayışı merkez alarak kurulan okulumuzda otizmli çocuklara 1600 beceriyi kazandırabilecek müfredat ve donanım bulunmaktadır. Çocukların bireysel ihtiyaçlarına göre belirlenen eğitim müfredatın yanı sıra okul ve ev işbirliğinin devamı için aileleri de eğitiyoruz. Ülkemizde, 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352.000 otizmli çocuk ve gencimiz eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için bekliyor ve sadece 21.000’i anayasal hakları olan eğitime ulaşabiliyor. Tüm otizmli çocuk ve gençlerimizin diğer akranları gibi ihtiyaçlarına uygun, eşit eğitim haklarına sahip olması Tohum Otizm Vakfı olarak en büyük dileğimiz. Bütün çocuklarımızın yeni eğitim öğretim yılını kutluyor, başarılı bir yıl diliyorum.” dedi.
Otizmli Çocuklar İçin Eğitim Dönemi Başladı
Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu’nda bugün yeni öğretim yılı heyecanı yaşanıyor.
DİĞER HABERLER
Annelerini Dinleyen Genç Kadınlar Riskten Kaçıp Nakite Sarılıyor Yatırım Yapmıyor
Genç girişimci kadınları riskten kaçmadan yatırım yapmaya davet etti...
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na Son 30 Gün
Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatlar için geri sayım sürüyor.
“Tatil Keyfiniz Hastalıkla Son Bulmasın”
“Vertigo Tedavi Edilebilen Bir Sorundur”
“Ödüllü Türk Sanatçılar Volta New York 2023 Çağdaş Sanat Fuarı’nda”
“8 Mart”
““Bordo Bereliler 2: Afrin” Filminin Galası Yapıldı”
“Onu Kendime Nasıl Aşık Ederim?”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32