Doğası gereği iletişim kurmak insanın en temel ihtiyaçları arasındadır. Aile, iş, arkadaş, eş, çocuklar, komşular bireyin iletişim kurduğu ilk birimlerdir. Her birimle farklı iletişimler kurmak, bu iletişimleri dengede tutmak, anlaşılır, algılanabilir olmak; kişinin bireysel, psikolojik, sosyal konumunu belirleyen gerekliliktir. Kurulan bütün iletişimler olumlu olmayabilir. Birisiyle kavga etmek, ağız dalaşına girmek de bir iletişim şeklidir. Olması gereken, her alanda her birimle sağlıklı iletişim kurmayı başarmaktır. Sağlıklı iletişim kurmanın olmazsa olmaz doğruları vardır.
Bunlardan başlıcaları ise; Doğal olmak, anlayışı elden bırakmamak, egolara yenik düşmemek, saygılı olmak, empati kurabilme yeteneğine sahip olmak, tutarlı olmak, güven telkin etmek,yargılamamak, açık olmak, yapıcı olmak, doğru bir dil kullanmak, kişileri değil problemi tartışmak, ilgili ve farkında olabilmek sağlıklı ve etkili iletişim kurabilmek için ilk yapılması gereken kurallardandır.
Bunun tam aksine iletişimi olumsuz etkileyen çok sık yapılan hatalar da vardır. Bunlardan başlıcaları; Emir kipleri ile konuşmak, tehditkar cümleler ile iletişime geçmek, konuyu tamamen saptırmak, karşıdaki kişiyi denemek, eleştirmek, nutuk çekmek, yargılamak, ve direkt suçlamak ve alaycı ithamlarda bulunmak kişiler arası iletişimin en baş düşmanıdır.
Tüm bu doğru olanları uygulayabilmek ve hatalı olanlardan kaçınabilmek ise; kişinin ilk başta anlayış ve sabrı elden bırakmamasıyla gerçekleşir. Herhangi bir kişiyle kurduğunuz iletişimde, yüzünüzün aldığı şekil bile son derece önemlidir. o anki tavrınız ve göz teması halinde yüzünüzün şekli, iletişimin ne doğrultuda ilerleyeceğini gösteren en büyük kanıttır.
İnsanlar arası iletişimi olumlu ya da olumsuz yöne sürükleyebilecek en önemli husus ise; kullanılan ses düzeyi ve hitap şeklidir. Bu iki etken, iletişimi ister kavga haline isterse uzlaşım haline sürükleyebilecek kadar güçlü ve önemlidir.