Acıbadem Ankara Hastanesi okul öncesi çocuklarda beslenme alışkanlıkları hakkında farkındalık yaratmak için Sihirli Bahçe Montessori Okulu veli ve öğretmenlerine yönelik seminer düzenledi. Bedensel gelişminde sürekli olarak büyüme gösteren çocukların beslenmelerinin dikkat ve özen gerektiren konuların başında yer aldığını vurgulayan uzmanlar şunları iletti; “Çocuklara fazla miktarda değil, ihtiyacı olan besinleri içeren ürünler yedirmek önemlidir. 2-6 yaş arasını kapsayan oyun çocuğu dönemi her ne kadar okul öncesi çocuk olarak anılsa da pek çok çocuk, 3 yaş ve sonrasında tam gün kreş ve yuvalara gitmektedir. Aileleri de en çok endişelendiren konuların başında yer alan evden ayrı kalınan zaman diliminde çocukların beslenmelerinin yeterince denetlenmemesi, çocukların eve döndüklerinde ne yemeleri gerektiği ile ilgili sıkıntılara sebep olmaktadır.”
“Görsel Medya çocukların yeme içme alışkanlıklarını büyük ölçüde etkilemektedir”
2-6 yaş aralığındaki çocukların yemek yeme alışkanlıklarını anlatan uzmanlar şunları iletti: 0-2 yaş arasında çocuklar çatal bıçak kullanımı gibi konularda gözlemlemeye başlıyor. 3-4 yaş aralığındaki çocuklar da ise yemek hazırlamaktan keyif alma evresine geçiş yapılıyor. Bu süre zarfından çocukların farkındalıkları arttığı için görsel ve yazılı medyada gördükleri yiyeceklere ilgileri oldukça artış gösteriyor.”
“Besinlerin tüketim miktarları kadar hazırlanma yöntemlerine de dikkat edilmelidir”
“Sürekli gelişim gösteren çocukların metabolizması en verimli olduğu dönemi 0-1 yaş aralığında göstermektedir. Bu dönemde çocuklar doğum ağırlıklarının 3 katına erişmektedirler. 2 yaşına gelindiğinde ise bu oranda yavaşlama görülür. Doğum ağırlığının 4 katına ulaşan çocuklar artık yeme içme davranışlarında isteklerini ve sevdikleri yiyecekleri dile getirmeye başlarlar”
“Çocukların meyve tüketimi ailelerin meyveyi sunum şekillerine bağlıdır”
Yaş gruplarına göre çocukların beslenmesine yardımcı olacak gıdalar hakkında da bilgi veren uzmanlar; “Okul öncesi dönemde çocuklarda iştahsızlık gibi durumlar gözlemlenmektedir. Meyve ve sebze tüketimi reddedilebilir. Bu gibi durumlarda eksik kalan besin kaynaklarının telafisi için süt önerilmektedir. Ayrıca çocukların meyve ve sebze tüketimini ailelerin sürekli olarak bu gıdalara ağırlık vermesi de etkilemektedir. Eğer bir evde sıklıkla meyve bulundurulmuyor ve tüketilmiyor ise, çocuklardan da meyve tüketme alışkanlığı beklenemez.” uyarılarında bulundu.