Gebelik öncesinde nelere dikkat etmeli?
Gebeliğe hazırlık döneminde en başta gelen konu iyi beslenme sorunudur.Peki başka neler yapılmalıdır? İşte tüm ayrıntılarıyla gebelik öncesi yapmanız gerekenler…
Bebek sahibi olmaya karar veren anne, en önce bu konu ile ilgili gerekli bilgileri öğrenmeli ve öğrendiklerinin ışığında gebeliğe hazırlanmalıdır.
Gebeliğe hazırlık döneminde en başta gelen konu iyi beslenme sorunudur.Başka neler yapılmalıdır?
Bunları öğrenebilmek için en iyisi gebelik planlamasında dikkat edilecek hususları belirlemektir.Bunları kısaca ele alalım
Gebelik öncesinde nelere dikkat etmeli?
Gebelikle ilgili gerekli bilgileri öğrenip, sonrada bilinçli olarak gebe kalındığında veya bilmeden gebe kalındığının öğrenilmesi durumunda, her şeyden önce, gerekli tedbirleri alıp almadığınızı gözden geçirmelisiniz.Gebelik öncesinde dikkat edilmesi gerekenleri şu başlıklar altında toplamak mümkündür.
Annenin Yaşı : Anne adayı için en uygun yaş 20 ile 30 arasıdır.bebek sahibi olmak için otuz beş yaş veya daha ilerisi yaşlar, bebeğin sağlığı açısından daha tehlikeli olabilir.bu durumdan mongol (Down sendromlu) bebek sahibi olma riski yükselir.Sağlığına ve yaşantısına çok özen gösteren annelerde ise bu risk azalır, iki doğum arasının da en az iki yıl olması gerekir.
Doğum Kontrol Hapı Konusu : Doğum kontrol hapı kullanan anne adaylarının, doğumdan en az üç ay önce doğum kontrol haplarını bırakmış olmaları gereklidir.Tabii adet düzenli olmalıdır.
Anne Babada Kalıtsal Hastalık : Anne adayının ve babanın ailesinde kalıtsal bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır.Hemofili (kanama dinmezliği) ve kistik fibroz gibi bazı hastalıklar kalıtsaldır ve bunların bebeğe geçme olasılığı vardır.Anne ve babanın, aynı hastalığa neden olan geni taşımaları halinde çocuğu da geçme tehlikesi yüksektir.bu sebeple gebe kalmadan önce, doktora başvurarak, gerekli araştırmalar yapılmalıdır.
Kızamıkçık Riski : Gebelikten üç ay önce, doktora başvurarak kızamıkçığa bağışıklık olup olmadığının bir kan testi ile belirlenmesi gereklidir.bağışıklık yok ise doktor aşı yapacaktır.Çünkü kızamıkçık hastalığı, bebeğin iç organlarının gelişmeye başladığı gebeliğin ilk dönemlerinde çok önemli sakatlıklara neden olabilir.
Kronik Hastalıklar : Anne adayının kronik bir hastalığı varsa, gebelik öncesinde kesinlikle doktoruyla görüşmesi gerekir.Şeker kalp hastalarıyla, sarası bulunanlar tarafından alınan ilaçlar, gebe kalmayı zorlaştırdığı gibi bebeğide olumsuz etkileyebilir .
İşyeri Şartları : Bebeğin sağlığı açısından anne adayının veya eşinin çalıştığı işyerinde, her gün bir arada bulunduğu maddeler risk taşıyabilir.Örneğin anestetik maddeler, kimyasal maddeler, radyasyon ve kurşun gibi maddelerden gelecek etkileşimler, bebeğin sağlığını tehlikeye sokar.Hamile kalınmasından önce bu olumsuz şartların sona ermiş olması gerekir.
Sigara Riski: Bebek sahibi olmak isteyen bir anne adayının, içki ve sigarayı bırakması gerekir.Alkol ve sigaranın insan sağlığına zararları zaten herkes tarafından bilinmektedir.
Beslenme Konusu: Sağlıklı beslenen, taze besinlerle dengeli bir beslenme düzeni olan bir anne adayının, bebeği de sağlıklı olur.
Annenin Kilosu : Gebe kalmadan önce anne adayının kilosuna da dikkat etmesi gerekir.Normal kilo, boydan on santim daha az olmalıdır.Gebelik sırasında, normal kilosunu bulması için anneye rejim yapması önerilmez.Zayıflaması gerekiyorsa, yürüyüş, yüzme gibi sporlar yapması tavsiye edilir.
Gebeliğin Zamanı: Son adet döneminin ilk günü gebelik sürecinin ilk günüdür.
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Soğuk ve Rüzgârlı Havalarda Yüz Felci Riskine Dikkat!”
“Ezgi Mola: “Şişmanken Başrol Teklifi Gelmiyor””
“Cartier Türkiye’nin İlk Marka Dostları Boran Kuzum ve Hafsanur Sancaktutan Oldu”
“Soul By Özgür Masur Sonbahar-Kış 2013 Koleksiyonu”
“Micheal Kors`tan Altın ve Siyahın Romantizmi: Rory”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32