>

KÜLTÜR-SANAT

Çağatay'ın gözünden farklı bir dünya!...

Bir çocuğun neşesi, coşkusu, yaratıcılığı ve enerjisi ile hayatın içinde yaşayan bir adam: Çağatay Atasağun
 
   
 
 
     


KİMDİR ÇAĞATAY ATASAĞUN?

Çağatay Atasağun, “yaradılış sürecinde var oluşun Çağatay Atasağun olma bilinci” diye bir çok sefer bu soruyu yanıtlamışımdır…

Çağatay Atasağun, bir çocuk neşesi, coşkusu, yaratıcılığı ve enerjisi ile hayat içerisinde kendine ve çevresine enerji taşımayı seven, ailesine önem veren bir insandır.



FOTOĞRAFA MERAKINIZ NE ZAMAN BAŞLADI?

Fotoğraf merakım, babamın kütüphane üzerinde deri kılıfının içerisinde duran fotoğraf makinesinin ne işe yaradığını anladığım zaman başladı  İlk fotoğraf makinem de bana 7 yaşındayken hediye edildi. Üniversite yıllarımda dersler aldım, profesyonel makine kullanmaya başladım, ikinci üniversite olarak Güzel Sanatlar akademisi fotoğraf bölümünü derece ile kazandım. Sonrasında aile sorumluluğu iş hayatım ile okul hayatım arasındaki tercihimi, aile lehine kullandım. Bu süreçte fotoğrafa olan ilgin, bilgim ve deneyimim daha da arttı. 2004 yılından beri dijital makine kullanmaktayım.



FOTOĞRAF ÇEKMEK SİZİN İÇİN NE DEMEK?

Fotoğraf çekmek , sanırım bu hayat içerisinde, değerli kıldığınız her anı dondurarak, tazeliğini koruyarak kendi hafıza belleğinize taşımak, yaşamınız içerisinde ki takvime etiketlemek ve o ana geri döndüğünüzde tekrar tekrar o anı hissetmek demek.



SİZ KENDİ ÇEKTİĞİNİZ FOTOĞRAFLARI HAYATINIZIN HANGİ KÖŞESİNE YERLEŞTİRİYORSUNUZ?

Öncelikle hafıza derinliğim içindeki içsel takvimime, sonrasında paylaşabildiğim tüm ortamlara…

Düşünsenize aileden gelen bir fotoğraf mirasınız ve fotoğraf makineniz var, doğal olarak fotoğraf hayatınızın her köşesine zaten işlemiş. Nur içinde yatsın babam ve dedem onlar sayesinde o deri kılıfı içerisinde, çocukluğumuzda dokunulmasının yasak olduğu fotoğraf makinelerinin kokusu ile içimize aşılanmıştı, fotoğraf sevgisi…



FOTOĞRAFTA SİZ ÖNCELİKLE NEYE DİKKAT EDERSİNİZ?

Bu sorunun cevabı aslında biraz değişken. An fotoğrafı çekiyorsam , fotoğrafın doğallığı ve anlatılan konunun ifadesel gücüne sonrasında teknik kalitesine…

Bazı anların tekrarı yoktur ve o anda hızlı hareket etmeyi gerektirir, teknik değişiklik için saniyeniz yoktur, orada işte teknik kısım biraz geri planda kalır. Ama stüdyo fotoğrafı çekiyorsanız, teknik detaylar ön plandadır, çünkü koşullandırmalar sizin kontrolünüz altındadır.



SON DÖNEMLERDE YOĞUNLAŞTIĞINIZ FOTOĞRAF TEMALARI VAR MIDIR? YA DA ŞÖYLE SORALIM, FOTOĞRAF ÇEKERKEN SİZE BÜYÜK KEYİF VEREN KONULAR HANGİLERİ?

Benim ayırdığım ve ya uzak olduğum bir fotoğraf kategorisi teması yok aslında. Doğa fotoğrafı da çekmekten büyük keyif alıyorum, moda çekimlerinden de. Doğum, aile fotoğrafları ise son dönemlerde büyük keyif alarak çekim yaptığım konulardan. Bunda evli olmamın ve bir aile kurmanın heyecanının payı vardır diye düşünüyorum. Benim için önemli olan fotoğrafta kullanılan kompozisyonda yaratıcılık. İmza atılan karede eşsiz ve benzersiz olabilmek çok önemli. Hatta taklit ediliyorsa yaptıklarım, iyi gidiyorum demektir.



BU GÜNLERDE NEREDEYSE HER FOTOĞRAFÇI DOĞUM FOTOĞRAFI ÇEKİYOR. SİZİ DİĞER FOTOĞRAFÇILARDAN AYIRT EDECEK ÖZELLİK NEDİR SİZCE?

Ben her doğumda kendimi fotoğrafçı gibi değil, o ailenin bir üyesi gibi görürüm… Bu içtenlik fark edildiği andan itibaren o ailenin size bakışı olumlu yönde değişiyor. Bazı ailelerin akıllarına erkek doğum fotoğrafçısı olur mu diye sorular geliyor. Bu konuda doğuma giren doktorlardan , bakış yönünden bir farkım olmadığını ve doğumdaki konumum, çekim açım ve neleri çekip neleri çekmeyeceğimi net bir şekilde açıklamam ( sonrasında da yayınlanacaklar belirleniyor) sonrasında insanlar rahat ediyor. Kaldı ki evli olmam, eşimin eğitim bilimci olması ve bebeğimiz konusunda bende kendi tecrübelerimi paylaşıyorum böylece aynı düzlemde hareket ettiğimiz konusunda hem fikir oluyoruz. Bir arkadaşımın deyimi ile yaptığım şey : ebetograf’lık : )



PEK ÇOK DOĞUMA ŞAHİT OLDUNUZ, NASIL TANIMLARSINIZ PEKİ? NEDİR SİZCE DOĞUM?

Doğum, Allah’ın bizlere sunduğu en güzel lütuf… Bu hayata başlangıcımız bir nefes ile başlıyor… İnsan böyle muhteşem bir olaya tanıdık olduktan sonra, bu sevgi bilinci ile başka bir hayata zarar vermeyi nasıl düşünebilir. Doğumlara şahit olmam sonrasında, anne ve kadın olma duygularının, aslında ne kadar kutsal olduğunu ve gerçekten annelerin hakkının hiçbir şekilde ödenemediğini daha iyi anlamamı sağladı. Bir erkek, hayatındaki kadının bu kutsal görevinin değerini anlaması gerekiyor. Herkes bu bilince ulaşırsa eminin kadınlarımız gerçekten el üstünde tutulur ve hiçbir şekilde ezilmez.



DOĞUM FOTOĞRAFLARI ÇEKERKEN KISITLANDIĞINIZ YA DA İÇİNİZDE SİZİ KISITLAYAN DUYGU VEYA DURUMLAR OLUYOR MU?

Doğum fotoğrafı çekerken nerede duracağınızı ve nasıl hareket edeceğinizi biliyor olmalısınız. Aksi takdirde orada çalışan ekibin işine istemeden engel olabilirsiniz ki bu durum çok önemlidir. Normal doğum ya da sezaryen ile doğum durumuna göre doğumhane içerisindeki görev alan kişi sayısı değişiyor ve doğum süreci akışı değişiyor. Asla ve asla doktorlara ayak bağı olacak bir konum ve davranış içerisine giremezsiniz. Normal bir doğumda annenin çektiği sancıları duyuyorsunuz, içinizden diyorsunuz ki, hadi güzel anne biraz daha dayan az sonra bebeğine kavuşacaksın diye onlara iyi niyetinizi ve dualarınızı gönderiyorsunuz.



AİLELERİN SİZE YAKLAŞIMI NEDİR? ERKEK OLMANIZ SİZCE BİR AVANTAJ MI, DEZAVANTAJ MI?

Erkek olmak, kadın olmak … Tıbbi fotoğraf bakış açısına sahipseniz, aile sahibi ve evli biri iseniz, isminizin ve yaptıklarınızın bir değeri var ise sanırım dezavantaj olmuyor. İnsanların burada güven duyması ve içinin rahat etmesi için onlarla, ailelerinin bir parçası gibi konuşarak endişe duyabilecekleri konuları ortadan kaldırmanız gerekiyor. Mesela normal bir doğumda siz, annenin baş tarafında olacağınızı anlatırsanız ve sonrasında bebeğin yukarı doğru tutulduğu anda fotoğraflarını çekmeye başlayacağınızı daha önceki çekimlerle beraber gösterirseniz o zaman sizin mahremiyet kurallarına saygılı olduğunuzu, fotoğrafçıdan çok aileden bir dost olduğunuzu açıklamış oluyorsunuz. Bu arada soyadımın anlamını açıkladığımda, ailemde doktorların olduğunu, annemin bir şifacı olduğunu ve benimde reiki şifa teknikleri ile çalışmalarım olduğunu belirtmemin de faydası oluyor. ( Atasağun = Hekimlerin / doktorların atası, bilgesi)

DOĞUM FOTOĞRAFI ÇEKERKEN NELERE DİKKAT EDERSİNİZ?

Her şeyden önce aile ile bütün olarak duyguyu içinizde hissetmelisiniz. Doğumhane öncesinde size verilecek kıyafetleri giymeli ve dezenfektanlar ile ellerinizi yıkamalı ve fotoğraf makinenizi de temizlemelisiniz. Sonrasında bu hayatın içerisinde hepimizin yaşadığı, yaradılışımızın mucizevi anına odaklanırsınız ve sonrasında başka bir şey düşünmezsiniz. Fotoğraf çekerken içerideki ışık koşullarına göre adapte olabileceğiniz iyi bir ekipmanınızın olması lazım. Bu arada doğum fotoğrafçısıyım diyerek bebeklerin fotoğrafını flaşla çeken bazı kişiler gördüm, bu bebeğin göz reflekslerinin gelişmediği süreç içerisinde göze ne kadar zarar veriyor sanırım bilmiyorlar, yani elinize fotoğraf makinesi almakla doğum fotoğrafçısı olunmuyor, hem teknik hem hijyen hem de bebek sağlığına dikkat edilecek konularda temel bilgilere sahip olmanız gerekiyor.



PEKİ KENDİ BEBEĞİNİZ OLURSA DOĞUMUNU NASIL ÇEKECEKSİNİZ? DUYGULARINIZ SİZİ FOTOĞRAFA ODAKLAYABİLİR Mİ SİZCE?

Kendi bebeğimiz olduğunda açıkçası doğuma girip eşime destek olmak ve onun doğum fotoğraflarını gerçek anlamda çekebiliyor olmak mı ? Bu sanırım sorular içerisinde en zor olanı :)

Ben eşim ile doğumhaneye fotoğraf makinem olmadan giremem bununla beraber o süreci onunla iyi yaşayabilmek için bir fotoğraf dostumuzun fotoğrafları çekmesini isterim…

CAGATAY ATASAGUN PHOTOGRAPHY:
Barbaros Sokak 1/23 - B/Blok 34840
Küçükyalı / Istanbul / Turkiye
GSM: + 90 541 366 20 93
Telefon: + 90 216 366 20 93
mail: ca@atasagunfilms.com


Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>