Özellikle nem artışının daha yoğun olduğu bu günlerde beslenme alışkanlıklarımıza da özen göstermemiz gerekmektedir. Havaların ısınması ile vücut ısımız da yükselmektedir. Metabolizmanın bu duruma uyum sağlayabilmesi için sıvı tüketimini arttırıp aşırı yağlı yemeklerden ve kızartmalardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Yaz aylarında yaşa bağlı olarak; yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artışlar gözlenmektedir. Ayrıca, sıcak havalarda terlemeyle ortaya çıkan su ve mineral kaybı sonucu; baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık problemleri de sıkça karşılaşılmaktadır.
Yaz aylarında kızartmalara veda edin
Özellikle yaz aylarında tüketimi önerilmeyen kızartmalar genellikle sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Aşırı sıcaklarda tüketilen yağlı ve hamurlu yiyecekler, vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve yüksek tansiyona neden olduğu için yine tercih edilmemesi gereken besinler arasındadır. Sıcakların daha yoğun olduğu bu günlerde yemek alışkanlıklarında yapacağımız bazı değişiklikler ile kendinizi daha zinde ve hafif hissedebiliriz. Yemeklerde kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırın yemeklerini tercih edebilir fındık, ceviz, badem gibi yağlı besinleri günlük tükettiğimiz yağ miktarını azaltarak kullanabilirsiniz.
Kızartma yerine salata tüketin
Kızartılarak tüm vitaminleri yok olan sebzeleri haşlayarak ya da salata yaparak tükettiğimizde bütün vitaminlerinden faydalanmış oluyoruz. Yüksek ısıda pişirilen sebzeler doygunluk hissi verirken bedenimiz için farkına varamadığımız zararlar da verebilmektedir. Kızartma tüketmek yerine alternatif olarak sebzeleri haşlayarak ya da fırında az yağda pişirerek daha besleyici öğünler oluşturabilirsiniz.
Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek ileriki yaşlarda oluşabilecek kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere; tansiyon, kolesterol ve benzeri hastalıkların da önüne geçebilirsiniz. Öğünlerde mutlaka salata tüketmeli, haşlanmış sebzelerle de zengin salata çeşitleri hazırlayıp sağlığınıza yatırım yapabiliriz. Bunun yanı sıra kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine; esmer ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Yaz meyveleri tam bir vitamin deposu
Yaz sıcaklarından korunabilmek için enerji ve vitamin deposu olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyvelerinin tüketilmesi sıcakların neden olduğu sıvı kaybının önlenmesinin yanı sıra vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktadır. Yüksek bir lif kaynağı olan ve yüzde 90'ı su olan karpuzun, tüketildiğinde tokluk hissi vermesinin yanı sıra bağırsak hareketlerimizi düzenlemesi açısından da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Ayrıca karpuz protein, fosfor karbonhidrat içermesinin yanı sıra vücudumuzun sıvı ihtiyacını dengelenmesi açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Kalp hastaları için tüketimi önerilen üzüm de B1, B2, C vitamini deposu olması ile yine önerilen meyveler arasındadır.
Öğünlerinizde meyve çeşitlerini tercih ederek ağır gıdalardan uzaklaşabilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.
Beslenme alışkanlıklarınızı terbiye edin
Beslenme birçok insan tarafından açlık duygusunun bastırılması ve canının istediği yiyeceklerin yenmesi veya içilmesi olarak algılanmaktadır. Oysaki beslenme; vücudun büyümek, yenilenmek ve varlığını sürdürebilmesi için gerek duyduğu bütün besin öğelerini uygun miktarda alıp kullanmasıdır.
Yaz beslenmesi nasıl olmalıdır?
Yemeklerimizi yavaş yavaş yemeye özen göstermeyi alışkanlık haline getirmek gerekmektedir. Açlık hissinin yoğunlaşması ile birden yiyeceklere saldırmak yerine küçük porsiyonlar halinde yavaş yavaş yenilmelidir. Böylece mideniz daha az yorulurken siz de masadan kalktığınızda ağırlık hissi yaşamamış olacaksınız.
Bunun dışında beslenme alışkanlıklarını düzenlerken özellikle yaz mevsimi boyunca;
• Sebze ve meyve tüketimini arttırın
• Metabolizmanızı hızlandıracak lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin
• Günde ortalama 10-12 bardak su tüketin
• Fazla yağlı yiyeceklerden uzak durun. Katı yağlar yerine zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağları tercih edin.
• Kızartma tüketiminden kaçının
• Beyaz ekmek yerine tam buğday ya da çavdar ekmeği tercih edin
• Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının yemek yerine meyve tüketebilirsiniz
• Günlerin uzaması ile birlikte kendinize aktivite yapacak zamanlar ayırın
• Tuz tüketiminizi dengede tutmaya özen gösterin
• Tatlı ihtiyacınızı sütlü tatlıları tercih ederek giderin
• Öğünlerinizde ağır yemekler yerine midenizi yormayacak hafif besinler tercih edin
• Asitli içecekler, hazır meyve suları yerine ölçülü olmak şartıyla taze meyvelerden yapılmış meyve suları tercih edin
Kızartmalar Sandığımız Kadar Masum Değil
Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının sağlığımıza olumlu etkileri olduğu kadar olumsuz etkileri de bulunmaktadır.
DİĞER HABERLER
Yılbaşı Hindisi Pişirmenin 4 Sırrı
Yeni yıl hindisi yılbaşı masalarının olmazsa olmazlarından birisidir.
“İki Saatte Diri ve Dik Göğüsler”
“Şimdi Annelere Adidas Şıklığı ve Konforunu Hediye Etmenin Tam Zamanı”
“Erol Evgin`in, "Gezi Parkı" Yorumu”
“8. SineMardin Uluslararası Film Festivali’nde Avusturya’dan 3 Yapım”
“Doğa Rutkay: İşitme Engelliler İçin Albüm Yapabilirim”
“Ahmet Ümit Pera Palace Hotel Edebiyat Buluşmaları `Elveda Güzel Vatanım`”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32