>

YAŞAM KOÇU

Sunum Yaparken Söylememeniz Gereken 10 Cümle

Sunum yaparken insanları sıkmamak ve klişelerden kaçınmak için işte dikkat etmeniz gerekenler...
 
   
 
 
     

1. ÇOK YORGUNUM:

Sebebi bilinmez ama birçok sunum bahanelerle başlar. “Sunumdan dün haberdar oldum”. “Yolculuk beni çok yordu” ya da buna benzer ve dinleyicinin duymak istemeyeceği bir sürü saçma bahaneyle dinleyicileri kendinizden uzaklaştırırsınız.

2. O KONUYA DAHA SONRA GELECEĞİM:

Eğer bir dinleyici sizinle iletişime geçiyorsa ve sizden bir bilgi almak istiyorsa bunun tadını çıkarın. Eğer biri size daha sonra bahsedeceğiniz bir konuyla ilgili ya da ileriki slaytlarda bahsedeceğiniz bir konuyla alakalı soru soruyorsa direkt o konuya ya da slayda geçin.

3. BENİ DUYABİLİYOR MUSUNUZ?:

Genellikle çoğu insan konuşmasına mikrofona 3 kere vurup, “herkes beni duyabiliyor mu?” diye başlar ve herkesin duyduğunu gördüğünde gergin bir gülümsemeyle konuya girer. Ses sistemi sizin sorumluluğunuzda değil, sunum yaptığınız yerde bu iş için orada olan insanlar olacak. Eğer mikrofonunuz çalışmıyorsa, sakince kenara gidip sessizce bu konuyu ilgili kişilerin çözmelerini isteyin. Dinleyicilere gülümseyin ve kendinize güvenin.

4. IŞIK ÇOK PARLAK BU YÜZDEN SİZİ GÖREMİYORUM:

Evet, sahnede ışıklar parlak ve sıcaktır, ve dinleyicileri görmek çok zordur. Fakat dinleyiciler bunu bilmek zorunda değil. Karanlığa doğru bakın ve sıkça gülümseyin. Seyircileri görmek istiyorsanız onlara yaklaşın, gözlerinizi kısmayın ya da elinizle gölge yapmayın.

5. BUNU OKUYABİLİYOR MUSUNUZ?:

Sunum hazırlarken, slaytınızdaki yazıların büyüklüğünü, dinleyicilerinizin ortalama yaşının iki katı yapmalısınız. Yani dinleyicilerinizin ortalama yaşı 40 ise yazınızın büyüklüğü 80 olmalı. Böylelikle okuyabildiklerinden emin olup, dikkat dağıtıcı gereksiz bir soru sormamış olursunuz.

6. BUNU SİZİN İÇİN SESLİ OKUYAYIM:

Asla bir slayta çok fazla yazı yazmayın, insanlar yazıyı okuyarak çok fazla vakit harcayacaklar. Yine de illa yazmak istiyorsanız yazıyı onlara sesli okumadığınızdan emin olun. Dinleyicilerinizin ilgisini kaybetmenizin en kolay yolu slaytta çok fazla yazı olması. Bir slaytta 4 kelimeden fazla yazı olursa insanlar okumaya başlayacak ve size dinlemeyecekler.

7. TELEFONUNUZU KAPATIN:

Bir zamanlar dinleyicilere aygıtlarını kapatmalarını söylemek doğaldı. Şimdi ise insanlar söylediğiniz cümleleri tweet atarak paylaşıyorlar ya da tabletlerine not alıyorlar. Ya da solitaire oynayıp, Facebook’ta geziniyorlar. Zaman değişti. Telefonlarının seslerini kısmalarını isteyebilirsiniz ama daha fazlası değil.

8. İNTERNETE YÜKLEYECEĞİM, NOT ALMANIZA GEREK YOK:


Sunumunuzu internete yüklemeniz güzel bir durum. Fakat bu iyi bir sunumsa çok fazla cümle içermeyecektir ve dinleyicilerin çok işlerine yaramayacaktır. Çoğu insan için yazmak, akılda tutmanın en iyi yoludur. Sunumunuz sırasında insanlar ne yapmak istiyorsa yapsınlar, kısıtlama getirmeyin.

9. SORUNUZU HEMEN CEVAPLAYAYIM:

Eğer bir dinleyici size soru soruyorsa tabi ki hemen cevap vermelisiniz, fakat bundan önce başka bir şey yapmalısınız. Genellikle bir soru sorulduğunda siz çok kolay duyup, algılayabilirsiniz fakat diğer dinleyicilerin soruyu duymama ihtimalini göz önünde bulundurarak önce sorulan soruyu tekrarlayıp daha sonra cevabı vermelisiniz.

10. KISA KESECEĞİM:

Bu kimsenin tutamadığı bir sözdür, fakat sunumlar genelde bu şekilde başlar. Dinleyici kısa kesip kesmeyeceğinizi umursamaz. Onlar size zaman ayırdı ve sizin tarafınızdan bilgilendirilmek için oradalar. Tutamayacağınız sözler vermeyin, bilgilendirmek önceliğiniz olsun. Sunumunuza iyi hazırlanmalı ve daha önceden zaman tutarak çalışmalısınız, zamanın yetmemesi ya da çok erken bitmesi iyi bir izlenim uyandırmaz. Ayrıca sunumunuzu 5-10 dakika önceden bitirip dinleyicilerin sorularını cevaplamalısınız. Dinleyiciye 5 dakika vermek saygılarını kazanmanızı sağlayacaktır. Onlardan 5 dakika almanız ise canlarını sıkacak ve onları sinirlendirecektir.

Kaynak : www.vuub.net

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>