Kapkaç Olaylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Bir anlık dalgınlığınız sonucunda üzüntü verici olaylarla karşı karşıya kalmamanız için dikkat etmeniz gerekenler... Ayrıntılar için tıklayın!
YANKESİCİLERE DİKKAT!..
Kalabalık yerlerde ceplerinizi sık sık kontrol ediniz.
Otobüs ve minibüslere binerken cüzdanınızı muhafaza altına alıp, elinizi sık sık cüzdanınıza götürmeyi alışkanlık haline getiriniz.
Özellikle Pazar ve kalabalık alış veriş yerlerinde çantanızı sırtınıza asmamalı, sürekli gözünüzle kontrol edebileceğiniz şekilde vücudunuzun ön tarafında taşımalısınız.
Üzerinizde büyük miktarda parayla mümkün oldukça dolaşmamaya çalışınız. Büyük miktarda para taşımanız gerekiyorsa birkaç parça halinde emniyetli yerlerde taşımaya, bu esnada adres sormak, para bozdurmak vb. bahanelerle size yaklaşan tanımadığınız şahıslara karşı dikkatli olunuz.Para yerine kredi kartı, çek vb. araçları kullanmayı tercih ediniz. Para veya cüzdanınızın çekilmesi en uygun yerlerin pantolon veya yan ceplerin olduğunu unutmayınız.
Banka çıkışlarında, eğer bankadan para çekmişseniz, bankadan çıkmadan paranızı emin yerde muhafaza ediniz. Paranızı oldukça ortalıkta saymayınız.
Yolda yürürken, kavga ederek size yaklaşan, yardım isteyen şahıslardan uzak durunuz. Eğer şahıslar ısrarla üzerinize geliyorsa cüzdanınızı muhafaza ederek dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyin.
KAP-KAÇCILARA DİKKAT!..
Yolda veya caddede yürürken caddeye yakın olan taraftan mümkün oldukça uzak durulmalı, trafik akışının ters istikametinde çanta taşınmalıdır.
Hava karadıktan sonra eve giderken ıssız ara sokaklar yerine, ışıklı ana caddeler tercih edilmeli.
Özellikle bayan sürücüler,otoyolda giderken, araçlarına arkadan çarpan olursa çok dikkatli olmalı otoda tek iseler araçtan inmemeli; çarpan aracın plakasını ve şahsın eşkalini almaya çalışarak en yakın Polis Merkezine veya 155 Polis İmdat telefonlarına bildirilmelidir.
Trafiğin yoğun olduğu yerlerde ve trafik ışıklarında beklerken, çantalar ön veya arka koltuk yerine mümkünse bagaja kilitlenmeli yada sürücü koltuğunun altına gizlenmelidir.
KALDIRIMCILARA DİKKAT!..
Açık Kaldırım : Pazardaki seyyar satıcı tezgahından veya piknik yerlerinde eşyaların alınması gibi.
Kapalı Kaldırım : Mağazadan, Kuyumcudan, Otodan eşyaların alınması.
Bir hırsızın değerli eşyalarınızla ortadan kaybolabilmesi için sadece bir saniyeye ihtiyacı vardır. (Restaurantta asılı duran mantonuz, koltuğunuzun yanında duran el çantanız, hatta hesap öderken kasaya koyduğunuz çek defteriniz)....
TIRNAKÇILARA DİKKAT!..
Genellikle turist rolü yapan ve yabancı uyruklu olan kişilerin, para bozdurmak bahanesiyle kasanızdan veya tezgah üzerine çıkarttığınız altın ve paraların içinden, saymakyada bakmak suretiyle hırsızlık yapmalarına izin vermeyiniz.
Bu şahıslar ayrıca kiraladıkları lüks otomobillerle Aile görüntüsü vererek, yanlarında eş ve çocukları olduğu halde Türkiye’ye yeni geldiklerini, Türk parasını ve yabancı paraları Tanımadıkları, size güvendiklerini belirterek ellerindeki dövizi Türk parasına çevirmek istediklerini söyleyerek üzerinizdeki toplam paranızı saymak bahanesi ile almak isterler bu kişilerden uzak durunuz ve paranızı hiçbir suretle vermeyiniz.
DOLANDIRICILARA DİKKAT!..
Dolandırıcıların sermayesi dilidir. Kimsenin sizin iyi niyetinizden istifade ederek hile ve desiselerle para veya eşyalarınızı almasına, mukaveleler veya senetler imzalatmasına müsaade etmeyiniz.
Döviz ve altın alırken, döviz büroları ve kuyumcuları tercih ediniz.ATM’lerden (bankamatiklerden) para çekerken, kartınızın bankamatiğe sıkışması durumunda, size yardımcı olmak isteyen kişilere inanıp şifrenizi kesinlikle vermeyiniz.
Alış verişlerde almış olduğunuz çeklerle ilgili şüpheniz varsa, ilgili bankaları arayarak, çek almış olduğunuz müşterinin o banka ile ne zamandır çalıştığını ve çeklerin sağlamlığını kontrol edin.
Hastanede röntgen çekimi öncesi sizi başka odaya alıp altın takılarınızı çıkarmanızı isteyen röntgen memuru görünümündeki kişilere inanmayınız.
Kendilerini doktor veya hastanede görevli olarak tanıtan ve sizi ücretsiz muayene ettireceğini söyleyen kişilere inanarak, kesinlikle onlara para vermeyiniz.
Banka, Hastane, PTT ve vergi daireleri vb. yerlerde size kendilerini görevli olarak tanıtan yardımcı olmak isteyen kişilere kesinlikle paranızı emanet etmeyiniz. Bu kişiler paranızı alarak sizi pul almaya göndermek suretiyle sizi dolandırabilirler.
İrtibat İçin : Her türlü asayiş olayı için 155 polis imdatı arayabilir, e posta atabilir İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yardım isteyebilirsiniz
www.iem.gov.tr
DİĞER HABERLER
Kış Depresyonu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Kapalı havalar, mevsimsel duygudurum bozukluğu’nu tetikliyor.
Kronolojik Yaş Mı Biyolojik Yaş Mı?
Uzmanlar, kronolojik yaş ve biyolojik yaşın birbirinden farklı olabileceğine dikkat çekiyor.
“Selülit Üç Aşamada Gelişen Patoloji ”
“15 Dakikada Mükemmel Kalçalar”
“Doğal Denilen Her Şeyi Vücudunuza Sürmeyin!”
“Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul Ertelenmiştir”
“Fazla Oturmak Ömrü Kısaltıyor”
“Bağışıklık Sisteminin En Doğal Dostu: Ozon”
“Dudaklarınızda hayal ettiğiniz dolgunluk!”
“Niş Gastro Turların Öncüsü “Tadım Turları”nın Mayıs & Haziran Rotası Belli Oldu”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32