Fakat sosyal medyanın şişmanlatabileceği gerçeği artık bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. 2013 Haziran ayında The Consumer Research Dergisi’nde yer alan bir bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre, Facebook başta olmak üzere diğer sosyal medya ağlarının da kişisel kontrol üzerinde belirgin etkileri olduğu açıklandı. Sosyal medya ağlarını sıkı bir şekilde takip eden kişilerin üzerinde, bu ağlarda kendisini takip edenlerin bir baskı unsuru olduğu belirlendi. Fakat bu baskı unsurunun hem olumlu hem de olumsuz etkilere yol açabileceği düşünülüyor. Bu baskının davranış tarzını olumlu yönde değiştirebilmesi söz konusu olabileceği gibi kişinin kendisini çok başarılı ve çok popüler hissetmesine de yol açarak kişinin kendisi ile algısını bozabileceği ortaya konmuş durumda. Sosyal yaşantımızı etkileyen her faktörün beslenmemizi de etkilediği düşünülürse, sosyal medya bağımlılarının kilo almaya daha yatkın bir hal alacağı da yadsınamaz bir gerçek.
Araştırma sonuçlarına göre; sosyal medyada geçirilen 5 dakika zamandan sonra kişiler abur cubur besinlere daha fazla ihtiyaç duymaya başlıyor ve yüksek yağ ve/veya şeker içeren besinlere daha fazla yöneliyorlar. Bu durumda iki çeşit önlem alınabilir. İlki, seçtiğimiz atıştırmalıkların daha sağlıklı olmasını sağlamak. İkincisi, sosyal medya da geçireceğimiz süreyi azaltmak. Genelde ikincisi çokta başarılı olamadığımız bir yöntem. O nedenle sosyal medya başında zaman geçirirken; cips yerine kuruyemiş, tatlılar yerine kuru meyve veya taze meyveleri tercih etmeye başlamamız gerekiyor. Su, maden suyu, bitki çayı gibi içecekleri elimizden düşürmemek ise kalori maliyeti sıfır olan sağlıklı bir seçenek.
Araştırma sonuçlarına göre; kişiler egzersize ayırdıkları vaktin iki katından fazlasını sosyal medyaya ayırıyor. Bu da hareketsizliğe bağlı kilo alımına sebep oluyor. Amerika’da sosyal medya da geçirilen toplam süre yılda 12 milyon saatten fazla. Sosyal medyaya ayırdığımız toplam günlük sürenin dörtte birini egzersize ayırarak günde 200 kalori ve daha fazlasını harcayabiliriz.
Başka bilimsel çalışmalar ise, sosyal medyanın kilo aldırıcı etkisinin altında sadece sosyal ve psikolojik değil fizyolojik nedenler olduğunu da ortaya koydu. LED ışık veren ekranların (bilgisayar, akıllı telefon, tabletler vs.) önünde iki saatten daha uzun zaman geçirilmesi vücudumuzda melatonin sentezini yavaşlatıyor. Melatonin düzeylerinin vücudumuzda düşmesi uykuya dalmakta güçlük yaratıyor. Uykusuzluğun kilo almak konusunda en önemli faktörlerden biri olduğu ise bilimsel olarak kanıtlandı. Günde 5 saat ve daha az süre uyuyan kişilerin, günde 8 saat uyuyan kişilere göre karın bölgelerinde daha fazla yağ olduğu ve günde ortalama 300 kalori daha fazla aldıkları biliniyor. Uykusuzluğa engel olmak için, toplam LED ekran önünde geçirilen sürenin 2 saatin altında olmasında fayda var. Eğer sosyal medya yüzünden uykusuzluk sorunu çekiyorsanız, uyku saatlerinize yakın 1 kupa melisa veya Sarı kantaron çayı tüketebilirsiniz. Sosyal medya ile ilgili en önemli tartışılan noktalardan biri de; yeme bozukluklarına sebep olup olmayacağı yönünde. Bazı bilim adamlarına göre sosyal medya, özellikle ergenlik dönemindeki genç kızlarda beden imgesinin bozulmasına yol açarak; anoreksiya ve bulimianın yaygınlaşmasına neden olabilir. Sosyal medyada; paylaşılan resimlerin altına yapılan yorumların ve gençlerin arkadaşlarının kendileri hakkında yazdıkları durum iletileri ve göndermelerin beden imgesinde bozulmaya yol açarak kişinin sağlıklı kilosunda olmasına rağmen kendisini şişman görmesine neden olabileceği yönünde görüşler mevcut.
SOSYAL MEDYADA GEÇİRDİĞİNİZ SÜREÇ İÇİN 5 ALTIN BESLENME ÖNERİSİ
Yanınızda sürahi bulundurun… Böylelikle canınız abur cubur tüketmek istediğinde başta su içme şansınız olur. Su içmek, genelde atıştırma isteğini azaltır veya yok eder.
Yanınızda paket yiyecek bulundurmayın… Gözünüz ekrandayken koca paketi nasıl bitirdiğinizi fark etmeyebilirsiniz.
Küçük kâseler kullanın… Kuruyemiş, meyve veya kuru meyve gibi sağlıklı yiyecekler bile tüketecek olsanız porsiyonu aşmamak adına küçük kaselerde yanınızda bulundurun.
Çiğ sebze bulundurun… Salatalık, havuç ve marul gibi yiyecekleri yanınızda bulundurun. Daha az kalori ve daha fazla lif tüketmenize yardımcı olur.
Bitki ve meyve çayları tüketin… Yeşil çay gibi metabolizma hızlandırıcıları, melisa ve sarı kantaron gibi uykunuzu getirecek çayları yanınızda bulundurun.
Sosyal Medya Hesaplarınız Şişmanlatmasın!
Sosyal medyanın; daha fazla besin tüketimine sebep olarak kilo almaya neden olabileceğine dair bilgiler medyada önceden de yer aldı.
“MÜSLÜM Filmi: İtirazım Var Şarkısıyla Yeni Fragman Yayınlandı”
“İlerleyen Yaşlarda Bu Vitaminleri İhmal Etmeyin ”
“Yaşamınızın Kontrolü Elinizde…”
“Ferzan Özpetek'in yeni filmi vizyonda”
“Zayıflarken Bilinmesi Gereken 5 Kural!”
“Beyninizi kandırın kilolardan kurtulun.”
“Bahar Güneşinden Doğru Faydalanmanın Yolları”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32