>

DİYET

Kilo vermeyi başardım demek için 5 yıl bekleyin

Uzun süre diyet yaptınız ve istediğiniz kiloya ulaştınız. Artık giydikleriniz size daha çok yakışıyor. Eskisi gibi "canım ne çekiyorsa yiyebilir, aç kaldığım günlerin acısını çıkarabilirim” diye düşünüyorsanız YANILIYORSUNUZ.
 
   
 
 
     
Son yıllarda beslenme ve diyet üzerine yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki, kilo verdikten sonraki ilk 5 yıl çok önemli. Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Seçil Kenar, “Sağlıklı ve kilo verme” hakkında bilgi verdi.

Verilen kilolar 5 yıl içinde geri alınıyor

Kilo vermek isteyen kişiler kaç kilo olacakları, ne kadar sürede verecekleri gibi konularla ilgilenirler ve hep bu son bir daha kilo asla almam, yeter ki istediğim kiloya ineyim şeklinde söylemlerde bulunurlar. İstedikleri kiloya ulaştıklarında ise tamam işte bitti, başardım diyerek eski yeme alışkanlıklarına yavaş yavaş geri dönerler. Bu konuda uzun süreli çalışmalar gösteriyor ki maalesef olması gereken ağırlığa ulaşan, kilo veren birçok kişi 5 yıl içerisinde kaybettiği tüm kiloları geri alıyor.

Kilo verdikten sonra koruma programları uygulamalısınız

Diyet sona erdiğinde uzun bir süre kendini kısıtlanmış hisseden kişi sevdiği besinleri tüketmeye başlıyor, nasılsa bir iki gün sonra tekrar dikkat etmeye başlayacağım diyerek sevdiği besinleri tüketimini arttırıyor fakat diyetten sıkılmış ve yorulmuş olmanın getirdiği olumsuzluklarla beraber bu 2-3 gün hiç bitmiyor ve ağırlık artışları başlıyor. Koruma programı, zayıflama programlarından daha önemlidir. İlk 6 ay kaybedilen ağırlığın korunması ve yemek düzeninin sağlanması açısından önemlidir. Daha sonra ki 5 yıl bitiminde birey artık ben kilo verdim demeye hak kazanır. Peki nedir koruma programı? Unutulmamalıdır ki diyetisyen ile takip edilen zayıflama programlarında kendi yeme sisteminizi fark etmeden geliştirmiş olursunuz.

Diyeti hayatınızda bir kez yapın, tam yapın

Koruma programında diyetisyen ile beraber günlük tüketilmesi gereken süt, protein, ekmek grubu, meyve, yağ gibi besin gruplarının porsiyon miktarları ve bu gruplar içerisinde yer alan besinlerin neler olduğu (örneğin kestane, patates, pirinç bir ekmek grubu üyeleridir şeklinde) belirlenir. Bu besinleri gün içine nasıl yayılacağını, hangi besinin hangi besinle yenileceğini, sizin sevdiğiniz besinleri tükettiğinizde örneğin pizza gibi o durumda neyi azaltacağınızın pratikleri yapılarak bundan sonra sizin kendi diyetinizi kendinizin nasıl ayarlayacağı konuşulmalıdır. 2 gün çok yerim diğer günler aç gezerim şeklinde yaklaşımlar yanlıştır ya da nasıl olsa artık bitti istediğimi yerim şeklinde düşünceler hatalıdır. Tekrar kilo alıp yeniden zayıflamak tekrar kilo almak gibi durumlar bireyde bir kısır döngünün oluşmasına neden olur. Kişinin psikolojisini olumsuz etkiler ve ben nasılsa başaramıyorum kilo versem de tekrar alacağım nasıl olsa şeklinde düşüncelere iterek kişide bıkkınlık ve mutsuzluk yaratır. Unutulmamalıdır ki diyet yaparken bir öğünde aldığınız besinlerin koruma programında sadece miktarları artacaktır. Diyeti hayatınızda 1 kez yapın, tam yapın, başardım cümlesini erken söylemeyin.

Öneriler:

• Kilo koruma programlarına devam edin
• Bir günden bir şey olmaz diye düşünmeyin, disiplininizi bozmayın
• Önemli olan kilo vermek değil, verilen kiloları korumaktır düşüncenizi aklınızdan çıkarmayın
• Zayıflama programı bitiminde tatile çıkmayın
• Tükettiğiniz yöresel yemekleri, özel tariflerinizi, sevdiğiniz besinleri diyetisyeninize söyleyiniz ve yiyebileceğiniz miktarları diyetisyeninize sorunuz
• Diyetin sonuna doğru metabolizma hızınızın yavaşladığını özellikle ilk 3 ay içerisinde daha kolay kilo alabileceğinizi unutmayın
• Sayısını veya süresini azaltsanız da, egzersizi asla kesmeyin
• Adaptasyonda zorlanıyorsanız psikologtan yardım isteyiniz.
• Hoşunuza giden yeni hobiler edinin. Resim, boyama, dil kursu tarzı yeni bir kursa yazılabilirsiniz
• Ağırlık artışının olmadığı her ay için kendinize sevdiğiniz bir hediye alın, başarınızı kutlayın.

KORUMA DİYETİ ÖRNEK MÖNÜ

Sabah
1-2 dilim peynir
5-6 adet zeytin veya 2 adet ceviz
Yeşillik
2 dilim kepek ekmek veya ½ simit

Ara
Meyve

Öğle
1 kase çorba
1 tabak sebze yemeği
1 kase yoğurt
Bol salata
1-2 dilim kepek ekmek veya 4-5 kaşık pilav/makarna veya 1 dilim börek

Ara
Meyve+3-4 kepekli bisküvi

Akşam
1 porsiyon et yemeği(köfte/tavuk/balık v.b)
Salata
1 dilim kepek ekmek

Gece
2 top dondurma
1 porsiyon meyve

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>