Pandemi ve salgınının gölgesinde yaz tatili sezonu yaklaşırken, otellerden ziyade yazlık evler ve villalar tercih ediliyor. Sezonluk kiralamalarda ev sahibi, emlakçı, aracı ve komisyoncuların belirlediği çok yüksek meblağlar ise dikkat çekiyor. Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi tatil bölgelerinde sezonluk kiralar 400 bin TL sınırına kadar yükselirken, Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, vatandaşları, tatil için villa kiralamak isteyenleri çeşitli yöntemler kullanarak dolandırmak isteyenlere karşı uyardı.
Yaz tatilini, kalabalıktan uzak, izole şekilde geçirmek isteyenlerin fahiş tutarlarda bedeller ödemek zorunda kaldıklarını belirten Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, ev sahibi, emlakçı, aracı ve komisyoncuların sezonluk kiralamalarda çok yüksek meblağlar talep ettiklerini ve Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi tatil bölgelerinde sezonluk kiraların 400 bin TL sınırına kadar ulaştığını ifade etti.
Kakıcı Şimşek, zaten piyasa değerinin çok üzerinde ödeme yapan tatilcilerin, pandemiyi fırsat bilen dolandırıcıların tuzağına düşmemek için çok dikkatli davranmaları gerektiğinin de altını çizerek, tatilcileri uyardı ve önemli bilgiler verdi: Vatandaşların dolandırıcılığa maruz kalmamak için aşağıdaki önerileri dikkate almalarında yarar var;
• Kiralama öncesinde konaklamayı planladığınız bölgede piyasa araştırması yapın. Konaklamayı planladığınız bölgedeki diğer benzer villaların fiyatlarını mutlaka kontrol edin. Kiralamak istediğiniz villanın ya da yazlığın fiyatı diğerlerine oranla dikkat çekecek ölçüde az ise, bunun nedenini mutlaka sorgulanmalı.
• Mutlaka sözleşme yapılmalı ve sezonluk ev kiralamak için yapılacak sözleşmede kira bedeli, kiranın hangi tarihte ne şekilde yatırılacağı, kiralamanın bitiş tarihi gibi bilgiler yer almalıdır.
• Kiralanan evde bulunan demirbaşların ve kiralamaya dair özel şartların da sözleşmede yer alması gerekir. Vergi ve temizlik parası gibi ekstra ücretler konuşularak netleştirilmeli.
• Eğer siz yazlığı kiraladıktan sonra müsaitlik takvimi güncellenmiyorsa, büyük bir ihtimalle aynı tarihlerde defalarca kez farklı kişilere kiralanacaktır. O yüzden kiralama sonrası müsaitlik takvimini mutlaka kontrol edin.
Vatandaşlar, Covid-19 kısıtlamalarının esnetildiği bir yaz tatiline hazırlanırken siber dolandırıcılar da pandemiyi fırsat bilerek tatil için villa kiralamak isteyenleri çeşitli yöntemler kullanarak dolandırmakta. Siber güvenlik uzmanları; bilinen online rezervasyon sitelerini birebir kopyalayarak indirimli ve ucuz ilanlarla tatil planı yapmak isteyenleri dolandırmaya çalışan siber suçlulara karşı dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyarıyor. Özellikle bu tip dolandırıcılardan gelen e-postalara, telefon görüşmelerine, sahte web sitelerine ve sosyal medyadaki paylaşımlara karşı vatandaşların temkinli olması ve gerekli denetimleri ve kontrolleri yapmaları gerekiyor.
• Elinizden geldiğince; doğrudan TÜRSAB üyesi olan saygın bir seyahat şirketi ya da acentesi aracılığıyla rezervasyon yaptırın. Her zaman bilinen web sitelerini ve uygulamaları kullanın.
• Rezervasyon yaptırdığınızda size rezervasyon sözleşmesi gönderilmesini isteyin. Bu sayede yapacağınız tatilin ana hatlarını öğrenmiş, tesis adresi, adı, konumu ve diğer ayrıntılı bilgileri önceden öğrenmiş olursunuz.
Kakıcı Şimşek, turizm mağduru olan ya da dolandırılan kişilerin kanuni hakları konusunda da bilgiler verdi:
Vatandaşlar öncelikli olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da TÜRSAB’a başvuruda bulunarak araştırma yapılmasını talep edebilirler. Ancak idari başvurulardan sonuç alamadıkları taktirde, tüketici olarak haklarını yasal yollarla aramaları gerekir. Başta oteller ve seyahat acentaları ile yaşanan problemlerde tüketiciler ikamet ettikleri il ya da ilçenin hakem heyetine başvurarak uğradıkları zararının karşılanmasını talep edebilirler. Yapılacak başvurularda sözleşmelerin, faturaların, ödeme belgelerinin ve ilgili diğer belgelerin sunulması faydalı olur. Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılan başvurular diğer yollara göre daha kısa sürede çözümlenebilir. Bedeli tüketici hakem heyeti sınırının üstünde kalan uyuşmazlıklarda görevli yargı yeri Tüketici Mahkemeleridir. Bunun yanında turizm dolandırıcılığına maruz kalan kişiler, ellerindeki tüm belge, evrak ve dokümanlarla, adliyelerde bulunan müracaat savcısına giderek şikayette bulunabilirler. Savcılığa yapılan başvuru ve verilen deliller neticesinde soruşturma başlayacak ve kişi ya da kurum hakkında yargılama süreci başlayacaktır.
Türkiye’de seyahat acentaları, oteller ve rehberlere ilişkin olarak yapılacak tüketici şikayetlerinde Turizm Hukuku’nun gerektirdiği etkin ve hızlı çözüm maalesef kolaylıkla sağlanamamakta. Bu nedenle; tüketicilerin doğabilecek hukuki sorunları önlemek ve de dolandırılmamak adına ev sahibiyle, otelle, seyahat acentasıyla ya da rehberle yapılacak sözleşmelerde yer alan şartları dikkatle okuyarak imzalamaları, gerekli araştırma ve denetimleri yapmaları ve ondan sonra ödeme yapmaları menfaatlerini korumaları açısından oldukça önemlidir.
Sezonluk Yazlık Kiralarken Online Tatil Satın Alırken Dikkat Dolandırılmayın
Tatil mağduru olmayın...
“Yonca Lodi Metaverse`te Kupon Arazi Topluyor!!!”
“Kötü Notların Başka Sebepleri de Var”
“Deniz Seki "Bu Sevda Bu Şehre Sığmaz" Diyor”
“Yavuz Bingöl ile Öykü Gürman Evlendi!”
“Değersiz Şeyleri İstifleme Erkeklerde Daha Fazla Görülüyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32