Güvenlik yazılımları üreticisi F-Secure tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre ebeveynlerin çoğu çocuklarının internette karşılaşabilecekleri tehlikelerden endişe duyduğu halde, çocuklarının kullandığı bilgisayarlarda veya mobil cihazlarda güvenlik yazılımı kullanmıyor.
F-Secure tarafından gerçekleştirilen F-Secure Digital Lifestyle Survey 2013 araştırması, çocukların internet kullanımında ebeveynlerin güvenlik yaklaşımına dair önemli bulgular ortaya koydu. Araştırmaya göre ebeveynlerin büyük bir bölümü çocuklarının internet üzerinde karşılaşabilecekleri zararlı içeriklerden endişe duymasına rağmen, bilgisayarlarında veya mobil cihazlarında herhangi bir aile koruma yazılımı kullanmıyor.
15 farklı ülkeden, yaşları 20 ile 60 arasında değişen 6 bin geniş bant abonesinin paylaştığı bilgilere göre, ebeveynlerin yüzde 78’i çocuklarının internette müstehcen içerik, şiddet, ayrımcılık ve uyuşturucu kullanımı gibi içeriklerle karşılaşmasından endişe ediyor. Yüzde 75’i çocuklarının internette gereğinden fazla vakit geçirdiğini ve bunun sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade ediyor. Yüzde 97’si ise çocukların güvenli internet kullanımı konusunda eğitilmesi gerektiğini düşünüyor.
ÇOCUKLAR UYGULAMALARA GEREKSİZ PARA AKITIYOR
Tüm bu endişelere rağmen, çocuklarının bilgisayarlarında güvenli internet kullanımını teşvik edecek yazılımları kullanan ebeveynlerin oranı yalnızca yüzde 40. Araştırmaya göre 12 yaş altındaki çocukların yüzde 60’ı tablet, akıllı telefon, taşınabilir oyun konsolu, müzik çalar gibi internete bağlanabilme yeteneği olan cihazlardan en az birine sahip. Çocukların kullanımına ayrılan bu tür mobil cihazlarda güvenlik yazılımı kullanım oranı ise yüzde 22’ye geriliyor.
Araştırmadaki bir diğer bulgu, ebeveynlerin yüzde 43’ünün çocukların birkaç tıklamayla kolayca satın alabildikleri uygulamalara ve oyun içi eşyalara gereğinden fazla para harcayacaklarından dolayı endişelendiğini gösteriyor. Ayrıca ebeveynlerin yüzde 81’i çocuklarının internet üzerinde tehlikeli kişilerle iletişim kurmasından endişe duyuyor.
F-SECURE İLE ÇOCUKLAR İNTERNETTE GÜVENDE
F-Secure, ürettiği güvenlik çözümlerini ebeveynlerin çocuklarının internet kullanımına dair endişelerini ortadan kaldıracak bir anlayışla tasarlıyor. F-Secure tarafından sunulan F-Secure Internet Security, bilgisayarı virüs ve diğer zararlı yazılımlardan korumanın yanı sıra, ebeveynlere çocuklarının internet kullanımını detaylı olarak denetleme, istemeyen sitelere erişimi engelleme ve internet kullanım zamanını kontrol altına alma olanağı sağlıyor.
Mobil cihazlara özel olarak geliştirilen F-Secure Mobile Security, mobil cihazları zararlı yazılımlara ve hırsızlığa karşı korurken, istenmeyen uygulamalara erişimin engellenmesi gibi fonksiyonları da barındırıyor. Ayrıca iPhone ve iPad’e özel F-Secure Child Safe internet tarayıcısı, çocukların mobil cihazlarda uygunsuz içeriklerle karşılaşmadan güven içinde gezinebilmelerini sağlıyor.
GÜVENLİĞİNE EN DÜŞKÜN KULLANICILAR ABD’DE
F-Secure Digital Lifestyle Survey araştırması, GfK tarafından 15 farklı ülkede, yaşları 20 ile 60 arasında değişen toplam 6 bin genişbant internet abonesi üzerinde gerçekleştirildi. Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsveç, Finlandiya, Polonya, ABD, Brezilya, Şili, Kolombiya, Avustralya ve Malezya’da gerçekleştirilen araştırma Nisan 2013’te tamamlandı.
Araştırmaya göre aile koruma yazılımlarının en yaygın olduğu ülke, bilgisayarlarda yüzde 59 ve mobil cihazlarda yüzde 39’a ulaşan yazılım kullanma oranıyla Amerika Birleşik Devletleri. Bunu Kolombiya, Malezya, Şili ve İngiltere takip ediyor. Finlandiya ve İsveç ise yaklaşık yüzde 25’lik aile güvenliği yazılımı kullanım oranıyla listenin alt sıralarında yer alıyor.
“Ünlülerin aşkları üzerine bahis...”
“2003’ün en güvenli otomobili: Volkswagen Beetle”
“Konser daveti kazanan okurlarımız.”
“Yapay Zeka Seçimlere de Damga Vuracak!”
“Tıbbi Masaj Vücut ve Ruh Sağlığını Koruyor”
“Pınar Deniz Magnum’un Onur Konuğu Olarak Cannes’a Gidiyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32