Beslenme alışkanlıkları çoğu insanda düzenli bir hale gelmese de uzmanların en sık uyarı yaptıkları konuların başında yer almaktadır. Doğru ve düzenli beslenmeme bir çok hastalığı beraberinde getirmekte, düzensiz beslenme alışkanlığı iş hayatının temposuna da yansımaktadır. Yoğun çalışma hayatı ile birlikte stresin de artmasına bağlı olarak beslenme alışkanlıklarının düzensiz olmasının doğuracağı riskleri Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler anlattı.
Yaşanan stres nedeni ile az veya fazla yeme yada düzensiz beslenme sorunları ile sık sık karşılaştıklarını belirten Güler, ilerleyen yaşlarda obezite, diyabet ve kalp rahatsızlıkları riskini en çok artıran faktörlerin başında düzensiz beslenmenin olduğunun altını çiziyor.
Çalışan bireylerin bir yandan iş yoğunluğu, toplantılar, iş seyahatleri, çalışma saatleri, hareketsizlik, stresle baş etmeye çalışırken bir yandan da yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları en aza indirgemeleri gerektiğini vurgulayan uzman diyetisyen verimli çalışma hayatında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor;
“Güne kahvaltı ile başlanmalı”
Mutlaka 3 ana öğün düzenli tüketilmeli ve güne mutlaka kaliteli bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Sabahları hızlı kahvaltı yapmak adına tüketilen poğaça, kek, börek tarzında yağ içeriği gıdalar yerine evde hazırlanmış peynirli bir sandvich; simit ve peynir; süt ve yulaf ezmesi gibi protein karbonhidrat karışımı besinler daha sağlıklı bir tercih olacaktır.Ara öğünler ana öğünlerde tüketeceğimiz miktarların daha kontrollü olmasını sağlayarak metabolizmamızı hızlandırır. Ara öğünlerde boş kalori olarak nitelendirdiğimiz çikolata, bisküvi, cips, şeker gibi miktar olarak az; ancak kalori olarak yüksek gıdalar yerine meyve, süt, ayran, yoğurt gibi besleyici değeri de bulunan atıştırmalıklar tercih edilmelidir.
“Fast food yerine ızgara tercih edilmeli”
Öğle yemeğini dışarıda yiyenler için kalori, doymuş yağ, tuz içeriği yüksek fast food tarzı gıdalar yerine tercihlerini ızgara, haşlama veya fırınlanmış tarzda et yemekleri veya et içeren bir salatadan yana (ızgara tavuklu veya ton balıklı gibi) yapmaları daha uygun olacaktır. Dışarıda salata; sebze veya kuru bakliyat tüketemeyenler mutlaka akşam yemeğinde evde bu besinleri tercih ederek posa alımını arttırmalıdırlar. Yemekle birlikte tam buğday, tam tahıl, çavdar gibi ekmekleri tercih etmek alınan posa miktarını arttıracaktır.Kemik ve eklem sağlığı için kalsiyum içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar öğünde veya ara öğünde mutlaka tüketilmelidir.
“Günde en az yarım saat yürüyüş yapılmalı”
Özellikle masa başında çalışan kişilerin gün içerisinde en az yarım saat olacak şekilde mutlaka yürüyüş yapması daha uygun olacaktır. Gün içerinde eklenen hareketlilik şeker ve tatlı tüketiminin azaltılması aynı zamanda yağ ve kolesterol içeriği düşük olan gıdaların tüketilmesi kilo kontrolünü beraberinde getirecektir.
Yine herkes için gerekli olan su tüketimine dikkat edilmeli; kafein ve alkol içeren gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Yoğun Tempo Sağlığınızı Unutturmasın!
Yoğun ve stresli iş temposu içerisinde öğün atlamanın ve sağlıksız beslenmenin zararları…
“Sigarayı Bırakmanın 10 Kolay Yolu”
“Çok Aşk’ın Fragmanı Yayınlandı”
“'Kar' ABD'de yılın en iyi 5 kitabından biri ”
“Türk Yunan sivil diyaloğu...”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32