Yiyeceklerde 250 çeşit tehlike
Çiğ ya da az pişmiş etler, çiğ veya pastörize edilmemiş sütler, kirli sular birçok hastalığa neden olabiliyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüce, yiyecek ve içeceklerden bulaşan hastalık etken sayısının yaklaşık 250 olduğunu söyledi.
Yüce, bakteriler, virüsler ve parazitler başta olmak üzere bir çok enfeksiyon etkeni, toksinler, yiyeceklere bulaşmış zararlı kimyasallar ve zehirli mantarların bu kapsamda sayılabileceğini belirtti.
Yüce, şu bilgiyi verdi:
''Kirli sulardan elde edilmiş ve çiğ tüketilen deniz ürünleri ile Vibrio türleri ve bazı parazitler, çiğ veya pastörize edilmemiş süt ile yapılan kaymak, tereyağı ve özellikle beyaz peynirlerle bulaşan brucella türleri, az pişmiş ya da pişmemiş at, domuz ve diğer vahşi hayvan etlerinin yenmesi ile bulaşan trichinella türleri, kedi besleyenlerin kedi ile temastan sonra el yıkamadan yiyecek hazırlamaları sonucu veya kedi dışkısı bulaşmış yiyeceklerin yenmesi ya da az pişmiş domuz, koyun ve geyik etlerinin yenmesi ile insanlara bulaşan Toxoplasma, yine az pişmiş ve çiğ yenen sığır ve domuz etleri ile bulaşan sığır ve domuz tenyası bu hastalıklar arasında sayılabilir.''
Şarbon hastalığının yeterli pişirilmemiş etlerle insanlara bulaşabildiğini dile getiren Yüce, böyle gıdaların yenmesiyle ölümcül bağırsak şarbonu bulgularının görülebileceğini anlattı.
Söz konusu etkenler ağızdan alınıp mide-bağırsak sistemine gittiğiiçin, bu hastalıkların ortaya çıkan ilk belirtilerinin yine bu organlarla ilgili olduğunu kaydeden Yüce, belirtilerin bulantı, kusma,karın ağrısı-kramplar ve ishal olduğunu bildirdi.
''TRİŞİNELLOZİS ÖLÜMCÜL OLABİLİR''
Yüce, trichinella kurtçuklarının çok çeşitli kaslara yerleşerek uzun yıllar canlı kalabildiğine ve bazen de kalp kası veya beyne yerleşerek ciddi ve ölümcül klinik tablolara neden olabildiğine işaret ederek, ''Çiğ veya pastörize edilmemiş sütten yapılan gıdalarla bulaşan Bruselloz hastalığında ise yüksek ateş, eklem ve kas ağrıları, terleme en sık rastladığımız belirtiler, bunlar beyin ve iskelet sistemine yerleşerek ciddi klinik tablolar oluşturabilir'' dedi.
Tüm dünya üzerinde yaygın olan bu hastalıkların Türkiye'de de görüldüğünü dile getiren Yüce, yiyecek ve içecekle bulaşan hastalıkların önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu söyledi.
ET VE SÜTE DİKKAT
Çiğ ya da az pişmiş etler, çiğ veya pastörize edilmemiş sütler, kirli sular ve bu sulardan elde edilmiş çiğ deniz ürünlerinin tüketilmesinin birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkati çeken Yüce, bu hastalıkların bazen çok ciddi, hatta ölümcül klinik tablolara yol açabildiğini, korunabilmek için vatandaşların yeme içme konusunda bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve sık sık uyarılması gerektiğini ifade etti.
Yüce, ''Bu kapsamda çiğ veya az pişmiş et tüketilmemeli, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri ile kirli sular kullanılmamalıdır. Bu önlemlerin yanı sıra mezbahalar denetlenmeli, insan ve hayvan dışkısının etrafa dağılması önlenmelidir'' dedi.
“Camper baharın gelişini kutluyor.”
“Yaz Makyajında Sadelik Ön Planda”
“Jimmy Key Sonbahar/Kış 2024-25 Sezonuna Gökçe Bahadır Işıltısı ile Eşlik Ediyor”
“Einstein: “Çocuklarınızın akıllı olmasını istiyorsanız onlara masal anlatın””
“‘Kırmızı Oda’ Herkesi Şaşırtacak”
“Yeni Yıl İçin Kendinize Bir Mektup Yazın”
“Uyku Bayramınızı Kabusa Çevirmesin!”
“İnce Dudaklılar Nasıl Ruj Sürmeli?”
“Avant-Garde Stilin Temsilcisi Nihan Buruk’un Yeni Adresi Galata!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32