Soğuk kış günlerinde görülen grip ve nezle ile sıklıkla karşılaşılmasa da yaz ayları birçok farklı rahatsızlık ile birlikte huzurunuzu kaçırabilir. Yaz aylarında güneş çarpması, böcek sokması ve gıda zehirlenmesinin sıklıkla yaşandığını belirten Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, bu rahatsızlıklar ve yapılması gereken ilkyardım müdahaleleri hakkında bilgilendiriyor.
Yaz aylarında havanın sıcaklığı nedeniyle zamanın büyük bölümü ev dışında, açık havada geçirilir. Bu yüzden, yaz aylarında sıklığı artan bazı sağlık sorunları doğrudan doğruya açık havada bulunmakla ilgilidir.
YAZ HASTALIKLARINDAN KORUNUN!
Güneş çarpması ve yanıkları yaz aylarında en sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında yer alır. Özellikle açık tenli ve çilli kişiler güneş ışınlarından daha kolay etkilenerek güneş yanıklarına maruz kalabilirler. Bununla birlikte çocuklarda güneş ışınlarından çok kısa sürede olumsuz etkilenerek, rahatsızlanabilirler. Güneş çarpması tedavi edilmemesi durumunda öldürücü olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Güneş çarpmasının belirtileri arasında; şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateş bulunur. Böyle bir durumla karşılan kişinin serin bir yere götürülmesi, vücudu sıkan giysilerin çıkarılması, başına soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir. Ateşin çok yüksek olması durumunda ise hastanın en kısa sürede ilkyardım desteği alması ve bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.
Sıcak ve nemli hava, özellikle hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan ve uygun sıcaklıkta saklanmayan besinlerin bozulmasına neden olur. Bozuk olarak tüketilen yiyecekler ise kişilerde gıda zehirlenmesine neden olur. Yaz aylarında en sık bozulan yiyecekler; tavuk, balık, yumurta, süt, sütlü tatlılar ve mayonez olarak sayılabilir. Aynı zamanda yeterince yıkanmadan tüketilen meyve ve salatalar da gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesinin belirtileri arasında genellikle; şiddetli ve kramp şeklinde karın ağrısı, sulu ve kanlı ishal, kusma ve ateş vardır. Gıda zehirlenmesi olan kişinin öncelikle kaybettiği sıvıyı ve mineralleri yerine koyması gerekir.
Ayrıca zehirlenmeye neden olan bakteriyi de yok etmek gerekir. Bu durumda zehirlenmeye neden olan bakterinin tetikler sonucunda saptanması gerekir. Bu nedenle gıda zehirlenmesi geçiren kişinin sağlık kuruluşuna gitmesi ve doktor kontrolünde ilaçlarını alması gerekir.
Yaz aylarında sıkça meydana gelen rahatsızlıklardan biri de böcek sokmalarıdır. Açık alanda ve özellikle park, orman gibi yeşillik alanlarda geçirilen zamanın fazlalaşması ile birlikte bu tür rahatsızlıkların görülme sıklığı artıar. Böcek ısırığı ve sokmaları genellikle tehlikesiz olmasına rağmen, bazı böceklerin sokma ve ısırmaları ölümle sonuçlanabilecek durumlara neden olabilir. Bu durum zehirli akrep ve örümcek ısırmaları veya kişinin alerjik olduğu durumlarda meydana gelebilir. Bu durumda; şiddetli bir ağrı, özellikle karın kaslarında sertleşme, bulantı, terleme, yüksek ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Böcek sokmalarında ilkyardım; böceğin soktuğu yere amonyak ya da sirke tatbiki ile yapılabilir. Böceğin soktuğu noktanın biraz üzerinden sıkıca bağlamak da zehrin yayılmasını engeller. Sokulan bölge kol, bacak gibi bir organ ise hareket ettirilmemelidir. Sıcak banyo da kasların sertleşmesini engelleyeceği için önerilir. Ancak hastanın durumu takip edilerek, olumsuzluk hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Yaz Geldi Hastalıklara Dikkat!
Isınan havalar ile birlikte hemen hemen herkes daha enerjik olur ve kendini daha mutlu hisseder.
“Selfie Çılgınlığında Burun Estetiği”
“Şevval Sam; “Espri Yaptım, Fırça Attı Dediler.””
“Ebru Şallı’dan 25 Kere Maşallah Pozu!!!”
“Bu Atıştırmalıklar Tok Tutuyor Sağlık Veriyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32