>

SAĞLIKLI YAŞAM

Vertigo Hastalık Değil Belirtidir!

Baş dönmesinin tıp dilinde karşılığı olan vertigonun bir hastalık değil semptom olduğu ve başka hastalıkların habercisi olabileceği konusunda dikkat.
 
   
 
 
     

“Vertigo şikayetleri için hastalar, şikayetlerine eşlik eden diğer bulguları da takip ederek Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bilim dallarına danışmalıdır. İşitme kaybı, kulakta çınlama, uğultu, baskı veya basınç, kulak akıntısı, bulantı, kusma gibi şikayetlerden biri veya birkaçının varlığında Kulak Burun Boğaz uzmanı etkili olurken; konuşma bozukluğu, çift görme, vücutta kuvvet kusuru, bilinç kaybı ve bozukluğu ile bulantı, kusmanın eşlik etmesi durumunda Nöroloji uzmanı gerekli teşhis ve tedaviyi sağlayacaktır”

Vertigo Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir

Vertigonun çeşitli sağlık problemlerinin de habercisi olabileceğini belirten Prof. Dr. Bedri Özer, “Vestibüler nöritis, vestibüler tümörler, Bening paroksismal pozisyonel vertigo, Meniere hastalığı, orta kulak iltihabına ait komplikasyonlar ve kulak kemiğine ait kırıkların yanı sıra; vertebrobaziller yetmezlik, serebellopontin köşe tümörleri, serebellar infarktüs, multipl skleroz, Parkinson, Alzheimer, basiller migren, ilaç intoksikasyonu, Serebellar dejenerasyonlar gibi Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji alanlarındaki sorunlar da vertigo nedeni olabilmektedir. Bunun yanı sıra şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, akut immün yetmezlik sendromu, depresyon, anksiyete ve panik atak, derin anemi, hipotansiyon, antihipertansif ilaçlar ve diüretik kullanımı da vertigoyu tetikleyebilir” dedi.

Vertigo ile Başa Çıkmak için Dinlenmek Önemli

Vertigo sıkıntısı yaşandığında, öncelikli olarak güvenli bir alanda, hareket etmeden oturmak gerektiğini belirten Özer “Bu süreçte beyin iç kulaktan gelen uyarıları gözden geçirip dengenin tekrar kurulmasını sağlamaya çalışır. Gözler kapalı şekilde, hareketsiz oturmak derin duyu ve görsel uyarıları azaltacağından beynin dengeleme işlevini de kolaylaştıracaktır. Yorgunluk hissediliyorsa dinlenmeye ve hatta uyumaya çalışmak, sıvı tüketmek ve ani hareketlerden kaçınmak, vertigonun verdiği rahatsızlığı geçirmek için önemli adımlardandır” açıklamasında bulundu.

Vertigo Tedavisindeki En Önemli Adımlar

Oldukça komplike ancak dengeli çalışan bir sistemi etkileyebilecek bunca hastalık olasılığı nedeniyle önce tanının doğru konulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bedri Özer “Doğru tanıdan sonra en önemli adım, nedene yönelik tedavinin yapılmasıdır. Ayrıntılı tanıya yönelik fizik muayene bulgularının yanında, ihtiyaca göre yapılacak radyolojik, odyolojik ve metabolik testler ile en doğru tedavi yöntemi belirlenerek uygulanmalıdır” dedi.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>