>

SAĞLIKLI YAŞAM

Varisler Köpükle Kuruyor

Çoğu kadın varisten dert yanıyor.
 
   
 
 
     

Çeşitli tedavi yöntemlerinin kullanıldığı variste, son zamanlarda skleroterapi yöntemi tercih ediliyor. Sıvı veya köpük şeklinde olan skleroterapi yöntemi toplardamar duvarında hasar yaratma potansiyeli olan kimyasal maddenin ince bir iğne yardımı ile sıvı veya son yıllarda olduğu gibi köpük şeklinde verilmesi şeklinde gerçekleştiriliyor.

VARİS TEDAVİSİ SIRASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?


Hastanın öncelikle dikkat etmesi gereken şey uyumdur. Hasta uyumu tedavideki başarıyı artırır. Girişim sonrası bandaj veya varis çorabını düzenli olarak kullanmak başarı şansını artırır. Örneğin hasta iğne tedavisinden sonra varis çorabını düzenli olarak giymiyorsa yüksek olasılıkla varisi tekrar edecektir. Skleroterapi olarak tanımlanan iğne tedavisi sonrası en azından hastane etrafında 30 dakika yürümek de öneriler arasındadır. Bu girişim sonrası şikayeti olan hastanın hemen doktoruna bilgi vermesi gerekir. Tedavi sonrasında da kişi genel tedbirlere uyumunu sürdürmelidir. Bunlar arasında uzun süre ayakta kalmamaya özen göstermek, eğer bundan kaçış yoksa varis çorabı kullanmak, hareketli bir yaşamı tercih etmek, kilo almamak gibi tedbirler sayılabilmektedir.

TEDAVİ İÇİN EN UYGUN MEVSİM HANGİSİDİR?

Çoğunlukla kış veya havaların serin gittiği aylardır. Çünkü girişimlerden sonra yüksek basınçlı varis çorabını tavsiye ediyoruz. Varis çorabı girişimden sonra ne kadar uzun süre kullanılırsa girişim de o kadar başarılı olunuyor. Sıkı bir çorabı kışın veya sonbaharda giymek daha kolay olduğu için tedaviyi bu aylarda tercih edilir.

VARİS TEDAVİSİNDEKİ YÖNTEMLER NELER?

Tedavi planlamasında hastanın şikayeti, muayene bulguları ve doppler ultrasonografi bulguları önem taşır. Hastada damarlar içinde kanın geri kaçışı yoksa ve hastanın şikayetleri ağırlıklı kozmetik ise dışarıdan lazer uygulaması veya iğne ile skleroterapi uygulaması tercih edilebilir.

SKLEROTERAPİ YÖNTEMİ NEDİR?

Skleroterapi bugün daha fazla uygulamaya başladık. Skleroterapi sıvı şeklinde veya köpük şeklinde olabilir. Skleroterapi sonrası ilk günlerde yüksek basınçlı çoraplarla veya bandajlarla hasta eve gönderilir. Sonrasında çorap kullanımının en az üç hafta olması işlemin başarı şansını arttırır. Doppler ultrasonografide damarlarda geri kaçış tespit edilirse hasta ile hekim konuyu ayrıntısı ile tartışmalı ve girişimin getirisi-götürüsü, riskleri ve hastanın beklentileri konusunda ayrıntılı konuşmalıdır. Girişim yapılmayan hastalar her gün düzenli varis çorabı giymelidir.

SKLEROTERAPİ NE ZAMAN TERCİH EDİLİYOR?

Skleroterapide damar içine enjekte edilen madde, damarın iç duvarını yakar ve damarın kapanmasını sağlar. Bu işlemde damarı kapatma oranı diğerleri ile karşılaştırıldığında biraz daha düşüktür. Diğerlerinin sağladığı oranı yakalamak amacı ile ek seanslar gereklidir. Son yıllarda çıkan bir diğer yöntemde ise skleroterapiye ek olarak damar içine yine ultrason eşliğinde bir katater yerleştirilir ve damar içi parçalandıktan sonra ilaç verilir. Bu yöntem diğerlerine göre daha da çekici olmaya başladı. Bu son yöntemde lokal anestezi ihtiyacı da ortadan kalkıyor.

SADECE VARİS ÇORABI YA DA İLAÇ KULLANARAK TEDAVİ MÜMKÜN MÜ?

Yetmezlik derin toplardamarlarla sınırlı ise çorap kullanımı ve beraberinde ilaç tedavisi yararlı olur. Sadece ülserli yani varise bağlı bacak yarası olan olgularda uygulayan merkezler bulunuyor. Bu olgularda varis çorapları ve ilaç tedavileri ön plana çıkıyor. Daha önce derin toplardamarlarında pıhtı olan hastalarda gelişen varislerde balon anjiyoplasti ve stent uygulamaları da başarı ile yapılıyor. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi girişim öncesinde ve sonrasında kullanılıyor. İlaçlar hastalığın belirti ve bulgularını ortadan kaldırdığı gibi varisin temelini oluşturan biyolojik bozukluğu da düzeltmeyi hedefliyor.

VARİSİ ÖNLEMEK İÇİN

• Uzun süre oturarak da olsa, ayakta da olsa hareketsiz kalmayın.
• Uzun süre bacak bacak üstüne atmış şekilde oturmayın.
• Ağır kaldırmayın.
• Bol su için ve fast food’dan kaçının.
• Kilo almamaya özen gösterin.
• Varis çorabı kullanın.
• Yüksek topuklu ayakkabı kullanmayın.
• Çok dar pantolonlar giymeyin.
• Aşırı sıcak suyla banyo yapmayın.
• Bol yürüyüş yapın, spor yapın.
• Futbol, voleybol, basketbol gibi ani hareketler yapmanızı sağlayacak sporlar yerine yürüme, koşu ve yüzme gibi sporları tercih edin.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>