Vajinismus, korkulan acıya, beklenen şiddete ve sınırlarına girilmesine karşı kadını korur. Semptom bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruma, devam ettirme isteğini gösterir.
Çoğu vakada şiddet algısı, geçmişte yaşanmış gerçek bir şiddet öyküsünün ve bir saldırganın (babanın) temsilcisi olan partnere yönelik pasif öfkeye bağlıdır. Partnerler de kendi geçmişleriyle ilgili sebepler nedeniyle yansıtmalı özdeşimin içine girer ve kendi cinselliklerini agresif bulurlar.
Bu kadınların babalarının zıt karakterindeki partnerler seçmeleri babalarıyla olan içselleştirilmiş obje ilişkilerine dayanır.
Bu kadınlar babalarının beklenmedik biçimde odalarına girmesinden korkarlar. Kilide izin verilmediği için kapıya barikat kurarlar. Babalarını canları istediği zaman zorla içeriye girmeye hakları olduğunu düşünen biri olarak algılarlar. Korku ve tehdit altındaki kadın bu semptomla, erkeği uzakta tutmayı, bedeninin kontrolünü elinde bulundurmayı ve kendiliğinin bütünlüğünü devam ettirmeyi sağlamış olur. Dolayısıyla semptom barikatın sembolik bir ifadesidir.
Sonuçta eğilimi artıran birçok faktör bir araya gelerek vajinismus semptomunu ortaya çıkarır ve devam ettirir. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
• Erken yaştan itibaren erkeklerin (babanın) güvenilmez ve tehditkâr kimseler olarak algılanması,
• Kadınların (annenin) zayıf ve çaresiz, erkeklerin baskın olarak algılanması,
• Cinsel ilişkinin kötü ve acı veren bir şey olduğu, fakat erkeklerin bunu istediği ve kadının da buna katlanması gerektiği şeklindeki inancın erken yaştan itibaren yerleşmesi,
• Vücudun içine giren şeylerin acı verici ve bunların şiddet olarak algılanması.
“Deniz Suyu ve Güneş Saçlarınızı Yıpratıyor”
“Kış Mevsiminde Balık Tüketmek İçin 5 Neden”
“Bebek&Nikâh Şekerlerinde Düğün Organizasyonlarında 2014 Trendleri”
“Bu yazın 4 büyük güzellik trendi...”
“Karantina Kilolarını Verirken Sağlığınızdan Olmayın”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32