>

SAĞLIKLI YAŞAM

Üzüntü ve Kızgınlık Gece Yemelerine Sebep Olabiliyor

Dikkat!
 
   
 
 
     

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, geç saatlerde yenen yemekler kilo yapar mı, fizyolojik olarak ne gibi zararlar veriyor, özellikle tatlı bir şeyler yeme isteği tuzluya göre daha mı fazla, bazen acıkmadan da bir şeyler yeme isteği uyanabiliyor bunun açıklaması nedir, kendimizi gece buzdolabının önünde bulmamak için gün içinde beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz, illa ki bir şeyler atıştırılacaksa tercihimizi nelerden yana kullanmalıyız, gibi soruların yanıtlarını veriyor. Ayrıca gece yemeye hayır diyemeyenler için de dört masum tarifi de sizlerle paylaşıyor.

Gece saatlerinde acıkmanın en temel nedenlerinden biri gündüz saatlerinde düzenli beslenmemektir, diyor Diyetisyen Gizem Şeber. Gün içerisinde kan şekerinde oluşan dengesizlikler geceleri de etkiler ve gündüz 4 saatten uzun aç kalmış kişiler ve/veya öğün atlamış kişiler gece atıştırmalarına daha fazla ihtiyaç duyarlar. Gece saatlerinde acıkmanın bir diğer sebebi de uyku düzeninde yaşanan bozukluktur. Çok geç yatan ve uyku düzensizliği olan kişilerin, düzenli uyuyan kişilere göre günde ortalama 300 kalori fazla almaya eğilimli oldukları bilimsel çalışmalarca saptanmış bir gerçektir.

Bahsettiklerimiz gece acıkmaya neden olsa da, gece acıkmalarının ve atıştırmalarının en sık görülen sebepleri psikolojiktir. Gece yeme sendromu; en basit şekli ile kişinin gece uykusundan uyanıp veya uyurgezer halde aşırı miktarda besin tüketmesi olarak tanımlanabilir. Hipoglisemi yatkınlığı olanlarda da gözlenebilecek durum olmakla birlikte kökeninde psikolojik durumun ve sorunların yattığı bilinmektedir.

Yapılan bilimsel çalışmalar; üzüntü ve kızgınlığın gece atıştırmalarına en çok yol açan iki durum olduğunu gösteriyor. Yine yalnız olmak ve can sıkıntısı gece atıştırmalarının diğer iki önemli sebebidir.

Kendini sabote etme durumu gece atıştırmalarının en sık gözden kaçırılan psikolojik sebebidir. Kişi sağlıklı olmak, sağlıklı beslenmek ve/veya zayıflamak istiyor gibi gözükse de içten sebeplerle bu durumu reddediyor ve zıddı şeklinde hareket ediyor olabilir. Kişinin tek başına bunu fark etmesi genellikle çok zordur ve kişi gösterdiği direnci kabul etmek istemez. Farkındalık egzersizleri ve psikoterapi böyle bir durumun üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır.

 

Etiketler: Üzüntü, Kilo, kadın, Sağlık
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>