>

SAĞLIKLI YAŞAM

Uyku ile ilgili bozukluklar

Huzursuz bacak sendromu nedir? Nasıl önüne geçilir?
 
   
 
 
     
Birçok olguları ailevi özellikler taşıyan huzursuz bacak hastalığı; genellikle ergenlerde görülüyor, yaş ilerledikçe artış gösteriyor ve hastada uykuya geçmede zorluk yaratıyor.

Huzursuz bacak sendromu
Huzursuz bacak hastalığı genellikle ergen kişilerde görülür. Olguların üçte biri ailevi özellik gösterir. Hastalar genellikle yattıklarında ayaklarında huzursuzluk hisseder. Ayaklarını hareket ettirerek, bazen kalkıp dolaşarak bu huzursuzluğu gidermeye çalışırlar. Bunlar hastada kısa bir süre rahatlık sağlar. Hastada uykuya geçmede zorluk, kesintili uyku gibi uyku bozukluklarına yol açar. Bu nedenle tedavisi gerekir.

AĞRI, UYUŞMA, ÇEKİLME...
BACAKLARDA ortaya çıkan tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan garip his yaşatan uyku hastalığıdır. Ağrı, karıncalanma, uyuşma veya çekilme şeklinde ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu hastaların uykuya dalmalarında son derece büyük zorluk yaratır. Hastalar yataklarından kalkıp dolaşmak isterler, Bu his gece uyanmalarına ve uykuya dalma zorluğuna yol açar. Hastalar uzun süreli yolculuk ve istirahatten rahatsızlık duyarlar.

KRONİK BİR RAHATSIZLIKTIR
HER 100 kişiden 3'ünde görülen rahatsızlık, yaş ilerledikçe şiddetlenir. Romatizma ile karıştırılabilmektedir. Hastalara uygulanan EMG'lerde fizyolojik durumlara rastlanmamıştır. Huzursuz bacak sendromuna en çok şeker hastalığı, gebelik, kansızlık neden gibi gösterilse de pek bir nedene bağlanamamıştır. Genellikle kronik seyirli ve tedavi edilmezse hayat boyu devam eden bir hastalıktır. Yüzde 40 oranında 20 yaşından önce çıkan hastalık yıllar itibarıyla şiddetlenir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>