Özellikle uçağın iniş ve kalkışı sırasında kulaklarda hissedilen ağrı, bazen yolculuğun, bazen tüm tatilin kötü geçmesine neden olabiliyor. Uçak seyahatleri sırasında uygulanacak birkaç küçük yöntemle daha konforlu bir şekilde seyahat edilebileceğini belirterek bu konuda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Basınç en fazla kulakta hissedilir
Günlük hayatta hissedilen açık hava basıncı ile yüksek rakımlara çıkıldığında hissedilen basınç arasında fark bulunmaktadır. Uçak yolculuklarında, yüksek noktalara çok hızlı bir yükseliş gerçekleştiği için, vücut bu basınç farkına uyum sağlamakta zorluk çekebilmektedir. Yaşanılan basınç farkı, vücudun farklı bölgelerinde de hissedilmekle birlikte, en belirgin etki kulaklarda ortaya çıkmaktadır. Orta kulak, geniz boşluğuna bir tünel ile açılmakta ve kulak zarının dış tarafındaki basınçla, iç tarafındaki basıncı dengede tutmaya çalışmaktadır. Uçak seyahatlerinde, genelde kulak içi basınç düşük kalır ve kulak zarı içeriye doğru paraşüt gibi çökme yapabilmektedir. Kulak zarındaki itilme çekilme fazla olduğu zamanlarda, tıkanıklık hissinin yanı sıra ağrı ve acı da hissedilmektedir.
Ağrısız uçuş için burun sağlığı önemli
Uçak seyahatlerinde bulunulan yükseklik, iniş ve kalkış hızı ile kabin basıncını dengeleyen cihazların düzgün çalışması, hissedilen basınç açısından önemlidir. Bununla birlikte yolculuk yapan kişinin sağlık durumu da hissedilen basınçta etken olmaktadır. Grip, nezle, sinüzit, solunum yollarındaki enfeksiyon gibi nedenlerle burun tıkalıysa kulaklarda, basınç ve ağrı daha fazla hissedilebilmektedir. Kulakta hissedilen ağrı ve basınç bilinenin aksine, burnun gerektiği gibi çalışamamasından kaynaklanmaktadır. Burnun düzgün nefes alamadığı durumlarda, geniz ve orta kulak boşluğuna yeterli hava aktarılamamakta, hava azlığı nedeniyle de basınç değişimine uyum daha geç olmaktadır.
Yolculuk çekilmez hale gelebilir
Kulak burun boğaz hastalıklarına yatkınlığı olan kişilerin uçak seyahatlerinde daha dikkatli olması gerekmektedir. Seyahate çıkılacak günler içinde burun tıkanıklığı, üst solunum yolu enfeksiyonu, ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi şikayetleri bulunanların, kulak burun boğaz uzmanı ile görüşmesi, gerekirse seyahatini ertelemesi faydalı olmaktadır. Seyahat öncesi belirtiler çok şiddetli olmasa bile, hissedilen ağrı ve acılardan dolayı yolculuk bazen işkenceye dönüşebilmektedir.
En etkili yöntem su içmek
Ortakulak sistemine hava akışını sağlayan yapılar yutkunma hareketiyle beslenmektedir. Özellikle kalkış ve iniş sırasında küçük yudumlarla su ya da ılık sıvı tüketmek yutkunma hareketini sağlamaktadır.
Sakız yararlı fakat ağızda balon gibi şişirmek zararlı
Kulaklardaki tıkanıklık hissiyle oluşan ağrıyı azaltmak için, yutkunmayla birlikte çene hareketlerini de etkinleştiren, sakız çiğnemek yararlı olmaktadır. Sakız çiğnemek ağrının ve tıkanıklık hissinin giderilmesinde ne kadar faydalıysa, sakızı balon şeklinde şişirmek de aynı derecede sakıncalı olabilmektedir. Sakız çiğnemekle edinilen avantaj, balon şişirmekle dezavantaja dönüşmektedir.
Valsalva manevrasına dikkat
Ağzın ve burnun kapatılıp kulaklara hava basıncı gönderilmesi olarak bilinen “Valsalva Manevrası” son çare olarak kullanılmalıdır. Bu hareketi doğru yapabilmenin yanında, yeteri kadar yapabilmek de önemlidir. Yanlış yapıldığı durumlarda istenmeyen sonuçlar da gözükebilmektedir.
Uçuş sırasında bebeğinizi emzirin
Bebeklerin uçak yolculukları boyunca sürekli ağlamalarının altında benzer nedenler bulunmaktadır. Bebek, anne sütü içiyorsa emzirmek faydalı olmaktadır. Biraz daha büyük çocuklarda ise yetişkinlerin kullandığı su içmek ve sakız çiğnemek gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Kullanılacak damlalarla, burnu açık ve rahat nefes alabilecek hale getirmenin de faydalı olduğu bilinmektedir.
Dinmeyen kulak ağrıları için uzmana başvurun
Uçak yolculuğu bittikten sonra hissedilen ağrılar genellikle birkaç saat içinde sonlanmaktadır. 10-12 saat dinmeyen ağrıları ciddiye almak gerekmektedir. Bu gibi durumlarda bir kulak burun boğaz uzmanına gözükmek, ilerde doğacak daha büyük sıkıntıların önüne geçmek açısından önemlidir. Uçak seyahatlerinde meydana gelen tıkanıklıklar ve ağrılar çok sık olmamakla birlikte kalıcı hasarlar da bırakabilmektedir. Kalıcı hasarların olduğu durumlarda, neredeyse istisnasız kulak burun boğaz yapısında geçmişe dayalı bir sorun bulunmaktadır.
Uçak Yolculuğunda Kulak Sağlığınızı Koruyun
Yaz tatiline gidiş ve dönüşte havayolu ile ulaşım, kulak sağlığı için bazı riskleri de beraberinde getirebiliyor.
“Dünyayı keşfetmek isteyenlere…”
“Ani Duygu Değişimlerine Aman Dikkat”
“Uluslararası Edirne Film Festivali Basın Toplantısı Yapıldı!”
“Bacaktaki Estetik Kaygılarınıza Veda Edin!”
“Tatilde Bile Vazgeçemediğimiz Tek Şey: İnternet”
“Bu indirimi sakın kaçırmayın!”
“Aila’dan Aşk Tadında Bir Akşam”
“Çocuklarda Ateş Düşürmenin Önerileri”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32