>

SAĞLIKLI YAŞAM

Türk Halkı En Çok Köpekten Korkuyor

Türkiye’de en çok köpeklerden korkulduğu, böcek, evde yalnız kalma, dişçi ve uçak korkularının bunu takip ettiği belirtiliyor.
 
   
 
 
     

Her ülkenin sosyo-ekonomik ve doğal yaşam şartlarına göre değişebilen korkularının, fobi haline getirildiğini söyleyen Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, fobinin korkulan nesneye ya da olaya aşırı tepki gösterme olduğunu ve Türkiye’de de en çok köpek korkusun fobi haline geldiğini ve birinci sırada yer aldığını söyledi.

Neden Köpekten Korkuyoruz?

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, köpek korkusunun diğer hayvan korkularından en önemli farkının, köpeklerin kendilerinden korkulduğunu zaman, korkan kişinin üstüne gitmesi, havlaması, kovalaması ısırmaya çalışması olduğunu belirtti. Bu durumun kişinin korkularını daha çok arttırdığını ve köpek fobisinin kişiler için kâbusa dönüştüğünü söyledi. Dr. Yurdakul; “Yapılan araştırmalar, köpek korkusunun daha çok çocukluk çağlarında başladığı ve kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü ortaya koymuştur. Köpek tarafından kovalanan, ısırılan çocuklarda olduğu kadar, köpeklerle bir teması olmayan çevresindeki insanların köpek gördüğü zaman korktuğu ortamlarda yetişen çocukların da huzursuz olduğu, yolunu değiştirdiği ya da anne babasının arkasına saklanarak köpeklerden korunmaya çalıştığı saptanmıştır” dedi.

Korkunun Nedeni Nedir?

Korkunun insanı zarar görmekten koruyan bir duygu olduğunu söyleyen Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, fobilerin basit korku ve kaygılardan temel farkının korkulan şeye verilen çok daha büyük oranda tepki olduğunu söyledi. Örneğin ufak bir hamam böceği gören kişinin, çok büyük korku duymasının göstergesinin, kendisini o ortamdan dışarı atması ve çığlıklarla bağırması olduğunu belirtti. Kalp çarpıntısı, el ve ayaklarda terleme, karıncalanma, nefes alamama, ortamdan kaçma isteği, ağız kuruluğu, bulantı, idrar yapma isteğinin gelmesi gibi fiziksel belirtiler gösterdiğini belirtti.

Köpek Korkusundan Kurtulmak Mümkün mü?

Köpek fobisinin tedavisinde uygulanan birkaç yöntem bulunduğunu, bunlardan birisi olan davranışçı tedavilerle korkuların üzerine gidilerek kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul; “Davranışçı tedavilerle kişiye önce köpeklerin fotoğrafları gösteriliyor, daha sonra yavaş yavaş köpek olan ortamlara sokuluyor, ardından köpeklere iyice yaklaşması ve en son sevmesine kadar olan süreçte korkuların üzerine gitmeyi öğrenerek, köpekten kaçınma davranışı ortadan kaldırılıyor” dedi.

Fobiler Çoğunlukla İlaçsız Tedavi Edilebiliyor

Fobilerden ilaç ve terapiyle, hem kısa vadede hem de uzun vadede kurtulmanın mümkün olabileceğini belirten Yurdakul, fobilerin tedavisi hakkında şunları söyledi; “Bilişsel ve davranışçı tedaviler fobilerin ortadan kalkması için çok iyi sonuçlar veriyor. Kişinin korku duygusunu ele alması, kaçmayı engellemesi ve korkuyla baş etmesi sağlanıyor. Göz hareketleriyle sistemik duyarsızlaştırma ve düşüncelerin yeniden yapılandırılması ilaç dışında uygulanan tedavi yöntemlerindendir. İlaç gereken durumlarda kısa bir süre ilaç kullanılması yanında bu yöntemlerin uygulanması kısa vadede ilaçların getirdiği iyiliğin devamlılığı ve kişinin kendi korkuları ile kendisinin baş etmesinin sağlanması yönünden etkili olmaktadır” dedi.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>