Peki solaryumdayken ultraviyole ışınlarından gözlerimizi ne kadar koruyabiliyoruz. Bu ışınlar, göz üzerindeki olumsuz etkilerini uzun dönemde gösteriyor. Göz kapaklarını kaplayan deride ve konjonktiva tabakasında kanser oluşumuna neden olabilen ultraviyole ışınlardan en çok açık renkli gözlü kişiler etkilenebiliyor. Dünyagöz Etiler’den Dr. Şenay Yılmaz, bu ışınlardan korunmak için solaryumdayken mutlaka koruyucu gözlük kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.
Güneş ışınları görülebilir ışık, ultraviyole (morötesi) ve infrared (kızılötesi) ışınlardan oluşuyor. Bunların arasında göz sağlımızı en çok etkileyen görülebilir ışınlardan mavi ışınlar ve ultraviyole ışınlardır. Özellikle son yıllarda bir çok kimyasal maddenin etkisiyle ozon tabakasında meydana gelen incelme nedeniyle sağlığımız için son derece tehlikeli olan bu ışınlar yeryüzüne daha fazla ulaşmaktadır.
Dünyagöz Etiler’den Dr. Şenay Yılmaz, gün boyunca uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalmanın kısa dönemde gözlerde derideki güneş yanığına benzer hasar oluşturduğunu söyleyerek, “Korneadaki bu zedelenmeler genellikle ağrılıdır. Bulanık görmeye yol açar ve birkaç gün içerisinde iyileşebilmektedir” dedi.
ULTRAVİYOLE SEVİYESİ NERELERDE ARTAR
Ultraviyole ışınların göz üzerindeki esas ciddi olumsuz etkilerinin uzun dönemde görülebileceğini ifade eden Dr. Şenay Yılmaz, şunları söyledi: “Sürekli ultraviyoleye maruz kalmakla ortaya çıkan maküla (sarı nokta) dejenerasyonu, solar makulopati, pterjiyum, katarakt ve göz kapaklarını kaplayan deride ve konjonktiva tabakasında kanser oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Güneşe maruz kalınma derecesini artıran faktörler ultraviyole ışınlarının göze verebileceği hasarı artırabilmektedir. Ultraviyole etkisi karda, kumda ve suda daha fazladır. Deniz seviyesine göre yükseklik arttıkça ultraviyole seviyesi artar. Açık renkli gözlere ve deriye sahip kişiler ultraviyole açısından daha fazla risk taşır.”
Dr. Şenay Yılmaz, ultraviyole ışınlarnının saat 10.00 ile 16.00 arasında en yüksek seviyede bulunduğunu hatırlatarak, “Ultraviyolenin en kuvvetli geldiği dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır, sonbahar ve kış aylarında ultraviyole seviyesi düşer” diye konuştu.
ÇOCUKLAR DA RİSK GRUBUNDA
Dr. Şenay Yılmaz, güneşle temasta bulunan herkesin bu zararlı ışınlara karşı gözlerini koruması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Ancak özellikle açık renk gözlüler, makula dejenerasyonuna genetik eğilimi olanlar, gözlerinden herhangi bir cerrrahi operasyon geçirmiş olanlar ve lazer tedavisi görmüş olanlar yüksek risk grubunu oluşturmaktadır. Çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlere göre az olması nedeniyle çocuklar da yüksek risk grubuna girmektedir.”
SOLARYUMDA GÖZLÜK TAKILMAZSA OLUŞABİLECEK RAHATSIZLIKLAR
Dr. Şenay Yılmaz, insanın güneşe bakmaya çalıştığı zaman, kornea ve göz içi merceğinin ultraviyole radyasyonunu emebileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle bitirdi: “Doğal güneş ışığına maruz kalmak gözü savunma mekanizmasına iter. Bu da göz bebeklerinin küçülmesi ve gözlerinin kısılması demektir. İnsan solaryuma girince kontrollü koşullarda ultraviyole radyasyona maruz kalır ve göz savunması en düşük seviyededir. Solaryumda gözlük takmadığınız zaman oluşabilecek göz rahatsızlıklar fotokeratit ve konjonktivittir. Konjonktivit göz kapaklarının iç yüzeyiyle skleranın bir kısmını örten ince zar olan konjonktivanın yanmasıdır. İki durum da ağrılı güneş yanığı gibidir.
Solaryumda güneşlenmek için, göz koruması şarttır. Mutlaka koruyucu gözlük kullanmak gerekir.”
Solaryumda Göz Koruması Şart
Baharı yaşadığımız, yaza ise hazırlandığımız bugünlerde solaryumda güneşlenmeye ilgi de artıyor.
“Bu Yanlışları Sakın Yapmayın!”
“Yorgunluğunuzu Banyoda Atın!”
“Miley Cyrus MTV Video Müzik Ödülleri 2020’de Sahne Alacak”
“Hintli Mustafa Amerika'daki Tarkan'a karşı ”
“Ozon`la daha uzun yaşayın!... - I -”
“Sabah güzelliği için ipuçları ”
“Piercing Yaptıracaklara Kötü Haber”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32