İnsan vücudu açlığa kırk gün dayanır, susuzluğa sadece yedi gün, vücudun yüzde altmışı sudur. Oruç tutulan şu sıcak ramazan ayında en çok dikkat edilmesi gereken ise yemekten çok su dengesini iyi ayarlayabilmektir. Eğer su dengelemesi yapılmazsa kalpte çarpıntılar, ritim problemleri, bayılmalar ve böbreklerle ilgili ciddi problemler yaşanabilir.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya ‘’Hepimiz ezberledik artık ‘’günde en az sekiz bardak su için’’ cümlesini. Belki yapıyoruz belki yapmıyoruz ama bilinen şu gerçek ki eğer doğru yiyecek seçmeyi bilmiyorsak, bu günlük su ihtiyacımızı daha da artırıyor ve oruç tuttuğumuz bu günlerde farkında olamadan daha büyük su ihtiyacı duymaya başlıyoruz.’’ Diyor.
İşte susuzluğu arttıran yanlış beslenme şekilleri;
1) iftarda ve sahurda çok fazla çay ve kahve içmek. Bu iki içecek çok güçlü idrar sökücüdür yani vücutta olan suyu da söker atar. Belki de bir çoğumuz iftarımızı açarken bardak bardak çay içiyoruz dolayısı ile susuz kalmış vücuttaki kalan suları da atıyoruz. Sahurda ve iftarda lütfen yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra çay içmeyin. Yemekle birlikte içilen çay aynı zamanda yemeğin içindeki demirin de emilimini önler ve kansızlığı arttırabilir. Kalp ve tansiyon hastalarını unutmamak gerekir, çok fazla tüketilen çay tansiyonu yükseltir ve istenmeyen kardiyak problemleri tetikleyebilir.
2) İftarda ve sahurda tuz oranı yüksek yiyeceklere dikkat edin. Turşular ve salamuralar, iftariyelik olarak hazırladığımız peynir, zeytin ve pastırmalar kanın yoğunluğunu arttırır ve susuzluk hissini tetikler. İftarda ve sahurda bu yiyecekleri hiç bulundurmamak akıllıca olur.
3) Yağ oranı yüksek yiyecekler de ayrıca susuzluğu arttırır. Kavurmalar, kızartmalar, yağlı börekler, ve yağlı kıyma ile hazırlanan yemeklere karşı dikkatli olmak da fayda var.
4) Susuzluğu yenmek için aşırı soğuk içecekler içmeyin. Çünkü soğuk içecekler harareretinizi kestiği için ihtiyacınız olan sıvıyı almanızı engeller. Aynı zamanda soğuk su sıcak yemekle birleştiğinde hazım problemleri oluşturabilir. Oda sıcaklığında su içmek en doğrusu.
5) Şekerli içeceklere de çok dikkat etmekte fayda var. Özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak görülen şerbetler, limonatalar, hazır meyve suları ve gazlı içecekler hem çok kalori içerir yani kişiyi yemeden şişmanlatır hem de kan şekerini hızlı yükseltip ani düşürerek kişinin daha çok yemesine neden olur.
Yapılması gerekenler;
Eğer tansiyon probleminiz yoksa iftarda bir tane maden suyu içmeyi alışkanlık haline getirin. Çünkü maden suyu mineral açısından son derece zengindir ve terleme ile kaybedilen elektrolitleri yerine koyar. Maden suyuna ayrıca doğal limon eklendiğinde yemeğin içindeki demirin de biyoyararlılığı artar yani kansızlık çekenler için güzel bir çözüm olur.
İftarda içecek olarak ayran da çok iyi bir seçimdir. Hem protein, hem karbonhidrat, hem dengeli yağ içerir yani doygunluk verir, susuz kalmış vücudu besler.
Suyu katkı maddesi koymadan doğal tüketmek çok önemli. Orucu açarken bir bardak, yemek sırasında iki bardak, iftarla-sahur arasında 4 bardak ve sahurda 3 bardak su içildiğinde vücuda ihtiyacı olanı vermiş olursunuz.
“Melikşah Altuntaş ile “Hayatımın Listesi” İş Sanat’ın YouTube Kanalında”
“Tatilde de Desa ayrıcalığını yaşayın ”
“Şans herzaman kapımızı çalar mı?”
“Stresin çözümünü dışta değil, kendinizde...”
“İstanbul Film Festivali Biletleri Cumartesi Günü Satışa Çıkıyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32