Ramazan ayında oruç tutarken en çok üzerinde durmamız gereken konu beslenme yasakları değil, nasıl beslenmemiz gerektiğidir.
ORUCUNUZU EN SAĞLIKLI ŞEKİLDE TUTMAK İÇİN;
Sahur, iftar ve iftar sonrası bol miktarda su için. Kendinizi zorlamadan nasıl kolay içiyorsanız öyle için ama en az 1,5 litre su içimini tamamlamalısınız. Daha fazla su içebilirsiniz, önemli olan daha az içmemeye özen göstermek olmalıdır
Oruçluyken gün içinde, iftardan önce kendi şartlarınıza uygun olacak şekilde minimum hareket edin, böylece minimum enerji ve su kaybı yaşarsınız. Yoğun su ve enerji kaybı metabolizmanızı yavaşlattığı gibi sizi hırpalar ve daha çok zorlar.
SAHUR GÜNÜN İLK ÖĞÜNÜ, UYKUNUZA YENİLMEYİN, MUTLAKA KALKIP SAHURUNUZU YAPIN.
Sahurda kahvaltı yapmak en sağlıklısı, sahur kahvaltısına başlamadan önce; biraz ılık üzerine biraz daha soğuk su içip sindirim sistemini harekete geçirin.
Alerjiniz yoksa her gün sahur öğününde 1 adet yumurta mutlaka olsun. Yumurtayı, haşlanmış olarak yiyebileceğiniz gibi, az yağlı omlet olarak ya da bol sebzeli menemen olarak da yiyebilirsiniz.
YUMURTA İLE BİRLİKTE 1-2 PARÇA PEYNİR İLE PROTEİN MİKTARINI TAMAMLAMIŞ OLURSUNUZ.
Sahurda en az 3-4 dilim ekmek mutlaka tüketmelisiniz. Ve bu ekmek tam buğday veya tam çavdar ekmeği olmalı. Çünkü sahur öğünün sizin metabolizmanızı bütün gün canlı tutmak gibi bir görevi var. Tam buğday ekmeği daha uzun sürede ve yavaş yavaş enerjiye dönüştüğü için, daha uzun süre metabolizmanızı canlı ve hızlı tutmuş olursunuz. Beyaz ekmek veya ramazan pidesini iftarda tüketebilirsiniz.
Sahurda yiyebileceğiniz en ideal meyve; kiraz, şeftali ve kayısıdır. Bu meyveler içerdiği; vitamin, mineral, lif ve su oranı ile ertesi gün uzun sürecek olan açlıkta metabolizmanızın destekçisi olacaktır.
Havalar ne kadar sıcak olursa olsun iftarı çorba ile açmalısınız. Yayla çorba, mercimek çorbası, sebze çorbası, taze domatesle yapılmış şehriye çorbası en uygun çorbalardır.
İftar ramazan beslenmesinde başroldedir, dengeli bir iftar oluşturmak ramazanı sağlıklı geçirmek, ve rahat oruç tutabilmeniz için çok önemlidir. İftar öğününde denge sağlamak için temel besin grubu yiyecekleri içermesine dikkat etmeliyiz.
İFTARDAN SONRA SAĞLIKLI ABURCUBURLAR DA GÜÇLÜ BİR RAMAZAN BESLENMESİNİN PARÇALARININ YAPI TAŞLARINI OLUŞTURUR.
Gecenin ilerleyen saatlerinde; taze mevsim meyveleri, kuru meyveler, fındık, fıstık, ceviz, badem gibi yağlı kuruyemişler, peynir+ ekmekle oluşturulan küçük sandviçler, sütlü tatlılar, ramazanın özel tatlısı güllaç sağlığımız ve beslenmemiz üzerinde pozitif etkisi olan atıştırmalıklardır.
Ramazan’da Nelere Dikkat Etmeli?
Orucunuzu en sağlıklı şekilde tutmak için işte püf noktaları...
“Çocuklar Hangi Dijital Risklerle Karşı Karşıya?”
“Her Yaş Grubuna Uygun Beslenme Planı”
“Fırını Doğru Kullanmanın İpuçları!”
“Etlerinizi sağlıklı çözdürün!”
“Sizin Listerine® ’iniz Hangisi?”
““İkinin Biri” Oyunu Tam Not Aldı!”
“Hakan Akkaya Monaco Prensi 2. Albert`in Davetlisi Olarak “Bal Des Etoiles” Balosuna Katılıyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32