Ancak hayatı bu kadar kolaylaştıran hareketler, omuzdaki yumuşak dokularda ya da kemikli yapılarda sıkışma gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Omuzdaki sorunların ilk belirtisi olarak da omuz ağrısı karşımıza çıkıyor. Memorial Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, omuz ağrıları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Kas yırtıklarının tedavisi ihmal edilmemeli
Omuz ağrısının iki temel sebebi; yoğun kullanıma bağlı olarak kasları kemiklere yapıştıran bağlarda (tendon) ortaya çıkan kas yırtıkları ve daha ileri yaşlarda görülen yıpranmaya bağlı aşınmalardır. Omuzun çok kullanılmasına bağlı kas yırtılmaları daha çok gençlerde ve kafa üstü sporcular olarak bilinen; voleybol, basketbol, tenis, yüzme, hentbol ve halter sporlarıyla uğraşan kişilerde görülmektedir. Bu kişilerin omuzlarında birbirine sürten kemik ve tendon yüzeyi, zamanla kayganlığını kaybederek aşınmaya ve kas yırtıklarına neden olmaktadır. Kas yırtıkları, ağrılı olsalar da hayati bir sağlık sorunu olmadıklarından ihmal edilebilmektedir. Bu yırtıkların zamanında tespit edilerek tedavi edilmemeleri ise eklemde yük dağılımına bağlı kireçlenme gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Omuz ağrılarının diğer sebebi olan yıpranmaya bağlı aşınmalar ise daha çok ileri yaş gruplarında görülmektedir.
Günlük hayatta hareket kısıtlılığına sebep oluyor
Omuzunda yırtık olan kişilerin en büyük şikayetleri ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Bu kişiler genellikle kolunu başının üstüne kaldıramazlar. Kadınlarda erkeklere oranla daha yaygın görülen omuzdaki kas yırtıkları günlük hayatta birçok hareket kısıtlılığına sebep olmaktadır. Yüksekteki raflardan bir şey alamamak, toka takamamak, elini enseye ve arkaya götürememek, arka cepten cüzdan çıkarırken zorlanmak omuzdaki kas yırtıklarının ilk belirtileri olarak değerlendirilebilir.
İlaç ve fizik tedavi sonrası ağrı devam ediyorsa…
Omuz ağrısıyla doktora başvuran hastaların tedavisinde öncelikli olarak, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi uygulanmaktadır. Fizik tedavi sonrasında hastaların yarısından fazlasında başarılı sonuç alınmaktadır. Tedavinin ilk aşamasından sonra ağrının devam etmesi kas yırtığı olduğunun göstergesidir. Bu aşamada kas yırtığının varlığından emin olmak için hastadan MR çektirmesi istenmektedir. Kas yırtıklarının teşhisinde en etkili tetkik cihazı olan MR sayesinde yırtığın yeri ve derecesi belirlenerek, tedavi bu sonuçlara göre şekillendirilmektedir.
Artroskopi açık cerrahiye göre çok daha avantajlı
MR sonucunda hiçbir yırtık görünmüyor, buna rağmen fizik tedaviden olumlu sonuç alınamıyor ve ağrı kesilmiyorsa sıkışıklık devam ediyor demektir. Bu durum ileride kas yırtığı olacağının habercisidir ve bu vakalar “artroskopi” denilen yöntemle tedavi edilmektedir. Artroskopi, bölgede üç ya da dört delik açılıp, 4mm çapında bir kamerayla içeriye girilerek yapılmaktadır. Açılan delikler sayesinde kemik traşlanabilir, yırtık dikilebilir, sıkışıklık ya da yapışıklık varsa bunlar gevşetilebilir. Artroskopide elde edilen görüntüler açık cerrahiye göre çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Çıplak gözle açık cerrahide görülemeyecek birçok yer artroskopi sayesinde görülebilmekte ve operasyon sırasında oluşabilecek sağlam doku hasarı en aza indirilmektedir.
Omuz Ağrıları Hareket Kabiliyetinizi Kısıtlamasın
Toka takmaya, sırt kaşımaya, yüksek bir rafa uzanmaya izin veren omuz eklemi, günlük hayatı kolaylaştıran birçok hareketi yapabilmemizi sağlıyor.
“Kırmızı merakı genetik çıktı ”
“Lazer Epilasyona Kaç Seans Gidilmesi Gerekir?”
“Bu Yazın Plaj Modası Tchibo’da”
“Hızlıca “ Cool” Görünmenin 6 Yolu!”
“Organ Bağışlayın Hayat Kurtarın!”
“34.Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali Başlıyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32