Ölümsüzlük mantarı üretildi
Latince adı “ganoderma lucidum” olan ve “ölümsüzlük mantarı” diye bilinen mantar türünün üretiminden başarılı sonuç alındı...
Mantarın seri tohum üretimi ve bioteknolojik çalışmalarda kullanılmasına İngiliz, Alman ve İsrailli bilim adamlarının oluşturduğu FB6 bilim grubu talip oldu.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çolak, ölümsüzlük mantarını laboratuvar ortamında yetiştirmeyi başardıklarını duyurduktan sonra hem yurtiçi hem yurtdışında ilgi odağı olduklarını söyledi.
FB6 BİLİM GRUBU TALİP OLDU
Prof. Dr. Çelik, ölümsüzlük mantarının üretiminin bugüne kadar Çin, Tayvan, Japonya ve ABD’nin bazı bölümlerinde gerçekleştiğini, buradaki firmaların tohumun üretimi ile ilgili bilgileri sır gibi sakladıklarını belirtti. Çolak, şunları söyledi: “Ölümsüzlük mantarı insan sağlığına yararı nedeniyle çok sayıda bilim adamını ilgilendiriyor. Avrupalı bilim adamları araştırmalarını genellikle Tayvan’dan getirdikleri meyve üzerinde kısıtlı imkanlarla yapıyorlar. Benim üniversitede laboratuvar ortamında bu mantar üretmem onları çok daha fazla heyecanlandırdı. Türkiye’den konuya ilgi duyan işadamları çok çabuk sonuç alamayacaklarını ya da maliyeti yüksek bularak somut adım atmazken, İngiltere, Almanya ve İsrailli bilim adamlarının oluşturduğu FB6 bilim grubu, mantarın Adana’da hep birlikte üretilmesini istediler ve bu konuda ilk etapta 500 bin pound bütçe sundular.”
PROJE GELECEK AY BAŞLAYACAK
Maddi ve bilimsel desteğin sağlanacağı projenin gelecek ay başlamasının planlandığını ifade eden Çolak, “Çukurova Üniversitesi bu projede motor görevini üstlenecek. Projemizi duyduktan sonra Türkiye’ye yönelen yabancı bilim adamları ve sanayicilerimizi Türk meslektaşlarının da örnek almasını dilerdim. Bu ülkemize büyük başarılar sağlardı” dedi. Çolak, tohum seri üretimine kısa sürede başlayabileceklerini umduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
YENİ IRKLAR HEDEFLENİYOR
“Kurduğum laboratuvar ortamı bu zamana kadar üretim yapamayan Avrupalı bilim adamlarını buraya çekecek. Çünkü mantar üretemedikleri için bioteknolojik çalışma yapamıyorlardı. Hedefimiz 5 yıl içinde yeni genetik kombinasyonlar elde ederek, ırkları çarprazlayıp, en aranılan bioaktif bileşikleri bünyesinde en fazla sentezleyen yeni ırkları oluşturmak. Bunu gerçekleştirir, seri tohum üretimine başlarsak, İzmir’in güneyinden Hatay’ın Samandağ sahillerine kadar her noktada, kaya içinde bu mantarı üretebilir, insan sağlığına inanılmaz katkı sağlarız.”
“PAZARLAMA SORUNU YOK”
Çolak, toz halinde gramı 4 dolara kadar satılan ölümsüzlük mantarının pazarlama sorunu olmadığını belirterek, “ABD ve Uzakdoğu ülkeleri bu mantardan yılda toplam 9 milyar dolar ciro sağlayabiliyor. Önemli olan tohumdu. Şimdi bu sorunu gidereceğiz. 90 günde 100 tonluk geniş yapraklı ağaç talaş üzerinde 3 ton mantar üretmek ve bu yolla büyük ekonomik girdi elde etmek mümkün” dedi.
Çukurova Üniversitesi’nde laboratuvar ortamının yanı sıra üniversite yerleşkesi içindeki 300 metrekarelik bir serada ayda 5 kilogram mantar elde ediliyor. Ölümsüzlük mantarı doğal tıpta saç dökülmesinden, tansiyon, stres, bağışıklık kuvvetlendirici gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
““Dream Style Tasarım Yarışması””
“Charlize Theron 10 gün Antalya'da!”
“Ayak Sağlığında Yanlış Bilinenler”
“LOREAL'den Kıpır Kıpır Saçlar!”
“Parfümünüzün etkisini artırın....”
“Nike’ın “Run İstanbul” Koşusu Yaklaşıyor!”
“Sağlıklı Bir Uyku Nasıl Olmalı?”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32