Ofiste dizlerinizi 90 derece kırarak oturmayın!
Ofiste sürekli oturmak dizlere nasıl zararlar veriyor? Ağrıyı azaltmak için neler yapmanız gerekiyor?
Doç. Dr. Bülent Aksoy, ofis çalışanlarının karşılaşacakları sağlık sorunları ve çözüm önerileri hakkında merak ettiklerini yanıtladı:
1. Sırt ve boyun ağrılarının nedeni sadece hareketsizlik mi?
Masa başında çalışarak yapılan işler nedeniyle en çok sırt, boyun, bel ağrıları, omuz ve diz sorunları ile geliniyor. Ağrı kasta belli bir noktada odaklanıyor, kasın hareket kuşağı içinde spazm oluşuyor. Adale kasılıyor, kasıldıkça ağrı oluyor. Ağrı spazmı, spazm da ağrıyı yaratıp kısır döngü oluyor. Kronik boyun ağrılarında kişi başını sağa sola çevirmekte bile sıkıntı çekiyor. Röntgen, MR çekiliyor, basit boyun fıtığı olduğu söyleniyor, ameliyata kadar gidiyor. Sırt ve boyun ağrıları hareketsizlik nedeniyle yoğunlaşıyor. Bu ağrıların en sık nedenleri şunlar:
• Gerginlik
• Yetiştirme kaygısı
• Rekabet duygusu
• İşe dair kaygılar
• Mesainin geç saatlere kadar uzaması
2. Bu ağrıları gidermek için ne yapmalıyız?
Sırt üstü yüzmek sırt ve bel kaslarının hareket ettirilmesi açısından büyük fayda sağlıyor. Bunun yanısıra şiddetli ağrıların giderilmesi amacıyla iyi bir fizik tedavi ve fizyoterapi gerekiyor. Psikolojik desteğin yanısıra bazı antidepresan ilaçlardan da yararlanılıyor. Eğer ağrılı noktalar çok artarsa, bazen nodüllerin içine ağrı kesiciler yapmak gerekebilir. İşe de yarar.
3. Ağrıyı azaltmak için işyerinde nasıl düzenlemeler yapabiliriz?
Ofiste monitör tam karşıda olmalı. Koltuğun arkası dik olmalı, dizler 90 derece açıyla tutularak oturulmamalı. Sırt arkasına destek yapılmalı. Daha az görülen ama oldukça yer tutan sorunlardan biri dirsek ve el-bilek hastalıkları. Dirseğin tam arkasında bir kese var. Bu kese içi boşaltılmış hava yastığına benziyor. Dirseğin masadaki zorlayıcı hareketleriyle yumurta akı gibi bir sıvı oluşuyor, ağrılara yol açıyor. Tedavisi buz uygulamak, keseyi boşaltmak, bazen de kesenin alınmasıyla yapılıyor.
4. Bilgisayar kullanmak nedeniyle ne gibi sorunlar oluşuyor?
Mouse kullanmaktan dolayı parmağı oynatan tendon kılıflarında sıvı birikiyor. Bu durumda klavye kullanmayı bırakmak lazım. Çünkü parmaklarda da ağrı ortaya çıkıyor. Dinlendirmek ve buz yapmak sorunu gideriyor, ama vücut isyan ediyor. El ve dirsekte sinir sıkışması oluyor. Bu durumda eli dinlendirmek, sabitleyici basit ateller kullanmak, ilaç tedavisi önerilebiliyor, bazen de ameliyat gerekiyor.
5. Sürekli oturmak dizlere nasıl zararlar veriyor?
Dizin 90 derecelik bir açıyla kıvrılarak iş yapılması bütün gün, diz kapağı arkasındaki kıkırdağı bozuyor. Bu rahatsızlığa ‘tiyatro bulgusu’ deniliyor. Çünkü bu sorunu yaşayan kişiler, tiyatro ve sinemaya gittiklerinde en uçtaki koltuğa koridora doğru dönerek otururlar. Uzun süre aynı yerde oturamazlar ve dizlerinde ağrı ortaya çıkar. Bu nedenle bacakların uzatılarak oturulması, masa altına yükseltici konulması gerekiyor. Merdiven inip çıkma sırasında dizlere üç kat, çömelmede sekiz kat, yürümede vücudun bir katı kadar ağırlık biniyor.
6. Ağrılara karşı haftada kaç gün ne kadar süre yüzmek gerekiyor?
Uzun oturmalarda, kuyruk sokumu kemiği zorlanır, kalçasında yağ dokusunun az olduğu kadınlarda bu sorun sık görülüyor. Bu durumda oturulan koltuk yumuşak minderlerle desteklenmeli, ortası delik minderler kullanılmalıdır. Tüm bu ağrılara karşı ise günde 20 dakika, haftada üç gün sırtüste yüzmek faydalıdır. Su içinde kollar kenara konularak bisiklet çevirilmesi ve ayakların çırpılması da ağrılara karşı iyi gelir.
7. Spor yapmak ağrıları gidermede etkili oluyor mu?
Eğer spor salonda yapılıyorsa, koşu bandını rampa haline getirmeden düz konumda yürümek gerekiyor. Çünkü eğimli koşularda dize binen yük artıyor. Açık havada toprakta, çimde koşu veya yürüyüş yapmak daha yararlı oluyor.
“Güçlü erkek kalmamış güçsüzlerden verelim”
“Türk Eğitim Vakfı e-kart kampanyası başladı 1000 çocuk için 1,5 milyon e-kart ”
“Doğumdan Sonraki Seks Hayatı”
“Kirpikleri Uzatmanın Doğal Yolları!”
“Christian Louboutin Sonbahar-Kış 2019 Koleksiyonu”
“Şifanur Gül: " Kuş Uçuşu yaptığım en keyifli işlerden biriydi, hiç bitmesin istedim"”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32