Beslenme karnını doyurmak gibi algılanmaktadır. Yaptığımız beslenme yanlışları kanserin tetiklenmesine neden olmaktadır .
PEKİ BU YANLIŞLAR NELERDİR?
YÜKSEK ORANDA YAĞLI BESLENMEK
Özellikle görünmeyen yağların fazla tüketilmesi risk taşır. Et, süt, yoğurt gibi doğal ürünlerde bulunan yağlar kan kolesterol düzeyini arttırdıkları gibi akciğer, kolon, rektum, meme ve prostat kanser riskleri artmaktadır. Yanmış yağ tüketimi hem kanserojen maddelerin hem de bazı kanser ilerletici maddelerin alınması ile hem de vücutta hücrelere zarar veren serbest radikallerin alınması ile kanserojen etki gösterir.
SEBZE VE MEYVEDEN SINIRLI BESLENMEK
Sağlıklı bireylerin günlük vitamin ve mineral gereksinimler içi 3-4 porsiyon meyve , 2-3 porsiyon da sebze tüketmesi gerekir.
YANLIŞ PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Kızartma veya yüksek ısıda ızgara yöntemleri besinlerin vitamin-mineral değerlerinin kaybolmasına neden olduğu gibi kimyasal kanser yapıcıların oluşmasına neden olur. Bu nedenle daha düşük ısıda fırın veya haşlama yöntemleri tercih edilmelidir.
SİGARA VE ALKOL
Sigara ile birlikte alınan alkol kanser riskini birkaç kat artırmaktadır. Ayrıca alkol kanserden korunacak şekilde beslenmeyi de olumsuz etkilediğinden kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır.
GIDA KATKI MADDELERİ
Gıda katkı maddeleri besinin bileşimindeki besin öğelerinin kaybını önlemek, besin kalitesini ve sağlamlığını sürdürmek, besinin raf ömrünü uzatmak, tat, koku, yapı ve görünüşünü geliştirmek amaçları ile kullanılan, besinin yapısında bulunan veya kimyasal olarak yapılıp besine ilave edilen maddelerdir.
SARIMSAK VE SOĞAN:
Sülfürlü bazı bileşikler içerirler . Bu sebzelerin kansere karşı koruduğu , vücuttaki zararlı maddeleri etkisiz hale getiren enzimleri aktive ettiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği görülmüştür . Bu nedenle bu sebzeleri beslenmede sıkça yer verilmelidir. Mümkün olduğu kadar pişmeden tüketilmelidir.
Tüm bu bilgiler ışığında kanserden korunmak veya ilerlemesini engellemek için sağlıklı beslenme zorunluluğu görülmektedir. Özellikle daha sınırlı tüketilen sebze ve meyvelere beslenmede daha fazla yer vermek, mümkün olduğu kadar bunları çiğ tüketmek gerekir. Beslenmemizde çok yer verilen karbonhidratların yerine mümkün olduğu kadar daha kepekli ve tahıldan zengin gıdalar tercih edilmelidir. Tüketilen yağların miktarı sınırlanmalı ve yakılarak kullanılmamalıdır. Şarküteri ürünleri olarak adlandırılan salam, sosis, sucuk gibi ürünler beslenmeden uzaklaştırılmalıdır.
“CRR’de Yeni Sezon Görkemli Bir Konserle 7 Ekim’de Başlıyor”
“Sinan Meydan Atatürk Etkisi’ni Anlatıyor”
“"GÖÇ MEVSİMİ" Filminin Çekimleri Başladı!”
“Beyazlatıcı Diş Macunu Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?”
“İlk Buluşmada Bunları Yemeyin!”
“adidas Originals ve The Farm Company’den Yeni Koleksiyon”
“6.Uluslararası Elazığ Çayda Çıra Film Festivali’nde Türkan Şoray Rüzgarı!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32