Kolunuzu kaldırmak, hareket etmek, hatta fermuarınızı çekmekte bile zorlanıyorsanız sebebi omuz sıkışması olabilir. Sürekli tekrar eden hareketlerin omuz sıkışması sendromuna zemin hazırladığı ve omuz sıkışması ile ilgili bilinmesi gerekenler.
Sporcular ve ev hanımları risk altında!
İmpingement Sendromu olarak da adlandırılan omuz sıkışması sendromu, kolları kaldırmaya yarayan kasların; tendonların ve omzu oluşturan kemik yapılarının arasında sıkışması sonucunda ortaya çıkar. Genel olarak omzunu çok sık ya da kötü kullanan kişilerde meydana gelir. Sıklıkla ev işi yapan kadınlarda, voleybol, basketbol, yüzme, cirit atma, gülle atma gibi spor dallarıyla ilgilenen sporcularda görülür. Önlem alınmadığı takdirde tendonların tamamı kopabilir ve omuz hareket kabiliyetini kaybedebilir.
Omuz sıkışması sendromu neden ortaya çıkar?
➢ Donuk omuz sendromu,
➢ Fibromiyalji,
➢ Travmatik zedelenmeler,
➢ Sinir yaralanmaları,
➢ Kireçlenme,
➢ İltihabik romatizmalar,
➢ Gut hastalığı,
➢ Metabolik hastalıklar,
➢ Hormonal rahatsızlıklar,
➢ Kas hastalıkları,
➢ Kalp hastalıkları,
➢ Kuvvet gerektirecek işlerde sürekli kolunu yukarı doğru kaldırmak zorunda olmak.
Tekrarlanan hareketler belirleyici neden
Genel olarak tek taraflı olmakla birlikte iki tarafta da ortaya çıkabilen omuz sıkışması sendromunun ortaya çıkmasında en belirleyici neden tekrarlanan hareketlerdir. Omzu 90 derece yukarıda tutup sürekli aynı hareketi tekrarlama durumunda sıkışmalar meydana gelebiliyor. Bu konuda yapılan araştırmalar evde iş yapan kadınların çok daha sık bu sorunla karşı karşıya kalmasına yol açıyor. Özellikle de temizlik için yapılan cam silmek, halı çırpmak, yüksek bir noktadan ağır bir eşya almak, perde asmak gibi aktiviteler uzun vadede kaslarda ciddi tahribatlara sebep olabiliyor. Diyabetik hastalarda daha sık görülür.
Omuz sıkışmasının belirtileri nelerdir?
➢ Kolu kaldırma ile oluşan ani ağrı ve acı,
➢ Omuz kaslarının güçsüz hissedilmesi,
➢ Omuz hareketleri esnasında omuzdan sesler gelmesi,
➢ Kolu başın üzerinde kaldırırken zorlanma,
➢ Gece ağrıları,
➢ Güçsüzlük ve hareket kabiliyetinde kısıtlanma.
Omuz sıkışmasında tedavi nasıldır?
Hastalığın seyrine göre tedavi şekli değişir. 3 haftalık ilaç tedavisi sonunda ağrıların azalması ile kaslar güçlendirilir. 3 ayın sonunda iyileşme olmazsa cerrahi tedavi uygulanır. Bu dönemde hastaya ağrı kesiciler, lokal sıcak-soğuk uygulamaları, omuz eklemi içi steroid enjeksiyon uygulamaları ve fizik tedavi uygulanabilir. Ağrıların artık dayanılmayacak hale geldiği durumlarda ise bu tip uygulamalar hastalığın seyrini değiştirmeye yetmeyebilir. Bu durumda hastaya cerrahi müdahale yapılır. Eğer tedavi edilmez ise çok daha ciddi bir problem olan donuk omuz sendromuna dönüşebilir.
Korunmak mümkün mü?
Günlük hayat içinde farkında olmadan yaptığımız bazı davranışlar, omuz sıkışması sendromuna neden olabiliyor. Bu noktada günlük rutin içinde sergilediğimiz bazı davranışlara dikkat edersek, önlem almak için etkili adımlar atmış oluruz. Bu önlemler;
➢ Uzun süre aynı pozisyonda bilgisayar başında durulmamalı,
➢ Ağırlığı 2 kilogramı geçen çantalar kullanılmamalı, eğer kullanılıyorsa 15- 20 dakika arayla çantanın yeri değiştirilmeli,
➢ Çok yüksek yerlere uzanmaktan kaçınılmalı,
➢ Ev işlerinde özellikle cam silme, perde takma gibi aktivitelerde yüksekliği azaltmak için merdiven kullanılmalı.
Kolunuzu Kaldırmayı Bile Zorlaştıran Hastalık; Omuz Sıkışması
Günlük hayat içerisinde yaptığımız bazı hareketler uzun vadede hayatımızı zorlaştırabiliyor.
“Uzun Uzun Ne Giysem Diye Düşünmek İstemeyenlerin Kurtarıcısı: Eşofman Kombinleri”
“1000’de 1 Gece Diyalogları Oyununun Prömiyerine Ünlü Yağmuru”
“Doğum Çantasında Olması Gerekenler”
“Sık Görülen 4 Ağrıya Dikkat!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32