Yaz aylarında uzun yolculuk yapmak bir dert ama son yıllarda bundan daha önemli bir sorun kendini göstermeye başladı. O da otobüs ya da uçaklarda bilinçsizce kullanılan klimalar… Öyle ki dışarıda neredeyse 40 derece sıcak varken hırka giyip otobüse binmek bile çözüm olmuyor; yüzümüz donuyor ya da boynumuz tutuluyor. Üstelik bu durum, yolculuk bittikten sonra da ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Klimaların kontrolsüz kullanımı nedeniyle bizi bekleyen tehlikeler hakkında bilgi verdi…
Klima doğrudan size geliyorsa…
Araçlarda bilinçsizce kullanılan klimalar sonrası üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere yüz felci ve kas spazmı gibi hastalık şikayetiyle birçok hasta kapımızı çalıyor. Çünkü klimadan gelen soğuk havanın direkt kaslara gelmesi boyun, bel, sırt, kol ve bacaklarda kas kasılmalarına ve ağrıya yol açıyor. Kasların esnekliği azaldığı için de spazm sorunu ortaya çıkıyor. Eğer bu spazma bir boyun fıtığı, kas romatizması, kireçlenme, omurga eğriliği eşlik ediyorsa ağrıya ilaveten uyuşma, karıncalanma, hareket kısıtlılığı gibi şikayetlerin ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor.
18 derecede yüz felci riski başlıyor
Baş ve boyun bölgesinin klimaya maruz kalmasıyla kaslardaki ani kasılmalar, gerilim tipi baş ağrısına ve migreni olanlarda migren atağına neden olur. Klima doğru kullanılmadığında sinirler üzerinde de önemli fonksiyon bozukluğuna sebep olabilir. Klimalara direkt maruz kalmak, özellikle 18 derece ve altında yüz felci riskini ortaya çıkarabilir.
Otobüsteki klimadan nasıl korunacağız?
Otobüslerde koltuk üzerinde bulunan ve sizin ayarlayabileceğiniz konumda olan klimalar için aşağıdaki önerilere uymak faydalı olacaktır. Ancak onlar dışında cam kenarlarından otomatik olarak soğuk hava veren klimalar için sık sık görevliyi uyarmak gerekeceğini de unutmayın.
• Otobüste eğer klima kullanmak zorundaysanız, öncelikle hava akımının direkt üzerinize gelmesini engelleyin. Klimanın hava akımını koltuğa değil, camlara yönlendirerek, kaslarınızı koruyarak serinlemeyi tercih edin.
• •Isıyı 23 derecenin altına düşürmeyin. Isıyı azaltmak isterseniz de kademeli olarak düşürmeyi tercih edin.
• Çantanıza mutlaka boyun ve omuz bölgenizi kapatarak hava akımından koruyacak sizi terletmeyecek hafif bir hırka veya şal almayı unutmayın.
• Mecbur kalmadıkça sizi direk hava akımına maruz bırakacak tavandan üfleme yapan klimaları açmamaya özen gösterin.
“Klimaların neden olduğu kas spazmının derecesine göre ilaç tedavisi, masaj, lazer ve diğer fizik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Kasılmanın bir an önce çözülmesi için ılık duş ve bölgesel kompresler yapılabilir.
Klimaya maruz kalıp boyun ve sırt ağrısı ile başvuranlara, gerçek neden araştırıldıktan sonra, kas kasılmalarına zemin hazırlayan başka bir sebep varsa ciddiyet derecesine göre; ilaç tedavisi, biorezonans ve/veya ozon-oksijen tedavisi uygulanıyor. Zaman zaman hastanın fizik tedavi programı alması da gerekebiliyor. Tedavi sonunda kasların direnci artıyor, esneklik kazanıyor ve klimalı ortamlardan etkilenmesi azalıyor” dedi.
“Uzun Saatler Çalışanlar, Aman Dikkat!...”
“Bottega Veneta Kate Moss Kitabı”
“Nejla Güvenç’ten “Saodu” Defilesi”
“Her dem seksi görünebilirsiniz ”
“İranlı Usta Yönetmen Rakhshan Banietemad Malatya’ya Geliyor ”
“Twitter’da Güvenlik Endişesi Büyüyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32