>

SAĞLIKLI YAŞAM

"Kırmızı Göz" Salgını

"Kırmızı Göz" Salgınından Korunmak İçin nelere dikat etmeniz gerekiyor?
 
   
 
 
     

Bu aralar gözünüzde kanlanma, yanma ve kaşıntı varsa, dikkat!

Havadan bile bulaşabilen bir virüsün neden olduğu gözde kanlanma ve kaşınma ile başlayan ‘kırmızı göz’ hastalığı, salgın halinde büyük bir soruna dönüşebilir. Bunu engellemenin en önemli yolu ise, hijyene dikkat etmek.

Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi’nden, Op. Dr. Mustafa Temel, pek çok hastalıkta ortaya çıkabilen ama özellikle yaz aylarında gözde enfeksiyonlara neden olan bakteri ve virüslerle kendini gösteren ‘kırmızı göz’ hakkında bilgi verdi.

Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan alerji ve enfeksiyonlar, gözlerde kanlanma ve yanma gibi şikayetlere neden olmaktadır. “Kırmızı göz” olarak adlandırılan hastalığa çoğu zaman virüsler veya bakteriler neden olmaktadır. Aşırı sıcaklar nedeniyle de, bu mikroplar hastalığın bir salgın haline dönüşmesine zemin hazırlamaktadır.

HAVUZ SUYU GÖZDE ENFEKSİYONA NEDEN OLUYOR

Vücut direncinin düşük olduğu kansızlık, diyabet, ileri zayıflık, zayıf hijyen şartları gibi durumlar enfeksiyona yakalanma olasılığını artırmaktadır. Enfeksiyon da, gözde kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler ile ‘kırmızı göz’e zemin hazırlamaktadır. Aşırı sıcakların yaşandığı bu dönemde, hastalarda enfeksiyonun bütün belirtileri artmaktadır. Sulanma, kızarıklık, çapaklanma, kapaklarda şişlik, yanma, batma, kaşıntı, ışıktan rahatsızlık, en çok görülen belirtilerdir. Hastalığın ortaya çıkmasında deniz-havuz teması, ortak malzeme kullanımı, yakın temas önemli yer tutmaktadır. Lens kullanımı da hastalık riskini artırır. Özellikle renkli lensler ya da lenslerin uyurken çıkarılmaması, kontakt lens kullanımı da risk faktörleri arasında yer almaktadır.

YAZIN GÖZ ALERJİLERİ ‘KIRMIZI GÖZ’ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bahar ve yaz aylarında sık görülen göz alerjilerinde, gözde kızarıklık ile birlikte kaşıntı da ortaya çıkmaktadır. Sulanma, batma, bazen kapaklarda şişlik, ilerleyen vakalarda çapaklanma da görülmektedir. Gözde enfeksiyon, hem yerleşim ve hem de enfeksiyon nedeni olarak çok çeşitlidir. Kapaklarda, konjonktivada, korneada ve göz içinde çeşitli şekillerde görülebilir. Enfeksiyona neden olan bakteri ve virüslerin dışında; mantar ve parazitler de etkili faktörlerdir.

RÜZGARDA KALMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Gözde yabancı cisim de ‘kırmızı göz’ hastalığına neden olan faktörler arasındadır. İnşaat, metal ve ağaç işleri yapan kişilerde bu sorun daha çok ortaya çıkmaktadır. Rüzgar da, yabancı cisimleri taşıyıcı özelliğe sahip olduğu için göze temas eden cisimler nedeniyle; kızarıklık, batma, sulanma gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Yabancı cisimler bazen çıplak gözle bile görülebilir. Erken müdahale edilmezse ikincil enfeksiyonlar da gelişebilir ve çapaklanma şikayeti başlar.

ENFEKSİYON RİSKİNE KARŞI HİJYEN!

Enfeksiyon söz konusu olduğunda başkalarına bulaşmayı önlemek açısından temizliğe dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak, ortak malzeme kullanmamak çok önemlidir. Ortak kullanım alanlarında hijyene dikkat etmek gerekir. Tedavide duruma göre antibiyotikli damlalar ve merhemler, suni gözyaşı damlaları, antialerjik damlalar, gerekli durumlarda kortizonlu damlalar, bazen sistemik ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklanan sorunlar kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Gerekli olmayan bir durumda kortizon kullanımı, hastalığı tedavi etmeyeceği gibi artmasına neden olarak, görme kaybı gibi sonuçlara da yol açabilir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>