Kanserin yok ettiği memeyi kusursuzca yeniden yapıyorlar
Meme kanseri veya başka bir nedenle memenin alınması sonrası meydana gelen şekil bozukluğu kadını psikolojik olarak yıpratıyor.
İnsan bir organını kaybettiğinde, bunun yaratacağı travma küçümsenemez. Ancak kadınlar için memeleri ayrıca büyük önem taşıyor. İşte bu nedenlerle plastik cerrahlar bu soruna çözüm bulabilmek için senelerdir cerrahi yöntemler geliştiriyorlar. Artık günümüzde bu sorunun çözümü için başarılı cerrahi yöntemler var. Plastik Cerrah Dr. Naci Çelik, meme rekonstrüksiyonu ile ilgili sorularımızı yanıtladı...
* Meme rekonstrüksiyonu kimlere yapılabilir?
En önemli şart hastanın kanserden tamamen kurtulmuş olmasıdır. Ancak bazı adaylar özel durumlarından dolayı yüksek riskli hasta grubuna girebilir ve bu nedenle rekonstrüksiyon için uygun aday olmayabilirler. Bunlara örnek olarak; kontrol altına alınmamış yüksek tansiyonlu hastalar, aynı şekilde kontrol altında olmayan diyabetli (şekerli) hastalar, obezite (aşırı şişmanlık) problemi olan hastalar ve sigara tiryakileri verilebilir. Bu tür hastalarda öncelikle bu problemlerin düzeltilmesi veya riskin en aza indirilmesi gerekir.
* Bu operasyon ne zaman yapılır?
Meme rekonstrüksiyonu eş zamanlı veya geç dönemde yapılır. Genellikle kabul gören yöntem; eş zamanlı yani memenin alınması ile birlikte yapılan rekonstrüksiyondur. Geç zamanlı rekonstrüksiyon ise, meme alınması ameliyatından sonra hastanın gerekirse ışın ve ilaç tedavisi gördüğü süreden sonra yapılan rekonstrüksiyondur.
* Eş zamanlı olan mı, yoksa geç dönem rekonstrüksiyon mu avantajlı?
Hasta, eş zamanlı rekonstrüksiyona, meme alınması ameliyatını yapacak olan meme cerrahı ve rekonstrüksiyonu yapacak olan meme cerrahı ile birlikte karar vermelidir. Eş zamanlı rekonstrüksiyonun en önemli avantajı, hastanın mastektomi (meme alınması) sonrası memesinin olmamasına bağlı ortaya çıkacak psikolojik rahatsızlıkları önlemesidir. Ayrıca, hasta iki kez büyük ameliyat geçirmemiş olur.
* Ameliyat öncesi hazırlık için yapılması gerekenler nelerdir?
Meme kanseri teşhisi konulduktan sonra rekonstrüksiyon yöntemleri açısından doktorunuzla konuşabilirsiniz. Meme rekonstrüksiyonunda sonuca etki eden faktörlerden birisi de kanserli memenin çıkarılma tekniği olduğu için (meme derisi ve alt kısımdaki kasların korunup korunmaması) plastik cerrah ve meme cerrahı tedavi stratejisini belirlemek için ortak çalışmalıdır. Genel bir değerlendirme sonunda doktorlarınız yaş, sağlık durumu ve dokularınızın yapısına göre size hangi yöntemlerin uygun olacağı konusunda, ayrıca ameliyatın komplikasyon ve riskleri ile ilgili bilgi verirler. Ameliyat sonrası beklentilerinizi doktorunuzla tartışınız. Meme rekonstrüksiyonu görünümünüzü düzeltir ve kendinize olan güveninizi artırır. Fakat unutulmamalıdır ki; beklenen sonuç mükemmeliyet değil, bir düzeltmedir. Onkolog ve plastik cerrah sizi ameliyata hazırlamak için özel telkinlerde bulunur, bazı diyetlere ve ilaçlara başlayabilir. Ameliyat öncesi sigara mutlaka bırakılmalıdır. Birçok cerrahi seçenek olduğundan en uygun olan yöntem doktorla tartışılmalıdır.
* Böyle bir ameliyat kaç saat sürer?
Ameliyat yaklaşık üç-sekiz saat sürer. Operasyondan sonra hastanede üç-yedi gün kalınır. Yaklaşık 15 günde iyileşilir.
* Meme rekonstrüksiyonu ameliyatının riski var mı?
Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi meme rekonstrüksiyonunda da bazı komplikasyonlar olabilir. Bunlar genel olarak memede veya dokunun alındığı bölgelerde sıvı toplanması, kanamalar ve nedbe dokuların fazla olmasıdır. Sigara kan dolaşımını bozduğu için, yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyerek, doku çürümelerine ve belirgin yara izlerine neden olmaktadır. Bu komplikasyonların bir kısmı ikinci bir müdahale gerektirebilir. Rekonstrüksiyonda protez kullanıldı ise protez etrafında bir zar (kapsül) oluşabilir. Bu kapsülün aşırı oluşması memede sertlik ve şekil bozukluğuna neden olabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, ikinci bir ameliyat gerekebilir. Meme rekonstrüksiyonunun meme kanserinin nüks etmesi ile ilgili herhangi bir olumsuz etkisi yoktur ve hastanın kanser sonrası ek tedavisini (kemoterapi, ışın tedavisi) engellememektedir. Rekonstrükte edilmiş (yeniden inşa edilmiş) meme ve karşı taraftaki sağlam memenin periyodik olarak mammografi il takip edilmesi önerilir. Rekonstrüksiyonda, meme protezi kullanıldı ise, kontrol amacı ile çekilen mammografilerin incelenmesinin sağlıklı olması açısından özel radyolojik merkezlerde yapılması daha uygundur. Ayrıca memenin daha detaylı bir şekilde incelenmesi için Magnetik Rezonans (MR) önerilebilir.
Kaynak: Sabah
“Selpak Kutu Mendil Kot Giydi!”
“Tırnaklarınız Mantara Esir Olmasın”
“Zeki olmayanların yatakta şansı yok!...”
“Mehmet Günsür ve Nejat İşler DJ Setinin Başına Geçiyor”
“Eski sevgiliye ikinci şans verilebilir mi?”
“Kütahya Porselen’den Yılbaşına Özel Koleksiyonlar”
“Bu Hafta Vizyona Girecek Filmler”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32