Zamansız kahve içmek vücudunuzda dengesizliklere yol açabilir. Peki ama kahve içmek için doğru zamanlamayı nasıl bileceğiz?
Türkiye’nin ilk online diyet ve egzersiz platformu Diyetkolik.com son yıllarda hızla artan kahve tüketimi konusunda doğru olduğu sanılan bazı yanlışlara dikkat çekerek, uyarılarda bulunuyor. Kahvenin sahip olduğu faydaların yanı sıra dikkatsiz tüketildiği zaman vücutta birtakım sorunlara yol açtığı biliniyor.
Diyetkolik.com Diyetisyeni Damla Eda Özçoban, kafeinin kasları, sinirleri ve mide salgısını uyarıcı, aynı zamanda da metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip olduğuna dikkat çekiyor: “Fazla kafein tüketimi kan basıncını ve kalp çalışmasını hızlandırıcı etkiye sahip olduğundan çarpıntı şikayetlerine neden olabilir. Öte yandan vücuttan magnezyum ve kalsiyum atımına bağlı olarak, osteoporoz riskinin artmasına da neden olur. Yatmadan hemen önce kahve tüketilmesini ise vücutta dengesizliklere sebebiyet verebileceğinden ve iyi bir uykuyu engelleyebileceğinden dolayı önermiyoruz. Kahve tüketiminin yapılacağı en doğru zaman, yatmadan en azından 6-8 saat öncesidir.”
Kahvenin ayrıca tip 2 diyabet ve insülin direnci rahatsızlıklarının riskini azaltıcı bir etkisi de olduğu biliniyor. Parkinson ve alzheimer hastalıkları üzerinde de olumlu etkiler gösterdiği düşünülüyor ve günümüzde bu konuda araştırmalar yapılıyor. Ayrıca kahve çekirdeğinin içerisinde antioksidan özellik gösteren çeşitli kimyasallar bulunduğu için vücuda faydaları bulunduğu ve bedendeki yağ oranını azaltabildiği biliniyor. Fakat şunu unutmamak gerekiyor: Önemli olan kahveyi nasıl ve ne miktarda tükettiğiniz. Kahvenizi şekersiz içiyorsanız, hatta bir miktar süt ilave ediyorsanız pek bir sorun yok; ama eğer şeker ve krema kullanıyorsanız, bunlar alacağınız enerji miktarını artıracağı için dikkatli olmanızda fayda var.