Kahve faydalı mı?
Haberimizi okuyun, kahveyi içip içmeyeceğinize, içerseniz ne kadar içeceğinize kendiniz karar verin.
Geçenlerde tansiyonu olan bir hastam günde on bardak neskafe içiyorum demez mi!.. Azaltmasını söyledim ama “İçmeyince fena oluyorum,” dedi. Belli ki kahve bağımlısı olmuş.
Anlaşılacağı gibi, günde bir iki tane içilen, “kırk yıl hatırı olan” Türk kahvesinden değil, dilimize neskafe şeklinde giren ve tüketimi gittikçe artan kahveden bahsediyorum.
Dünyada petrolden sonra en çok ticareti yapılan ürün kahve. Bizim kahve ithalatımız da yeni açılan kafelerin katkısıyla her yıl katlanarak artıyor.
Kahve özellikle gençler arasında yayılıyor. Benim kızım gibi masalarında dolu bir kahve fincanı olmadan ders çalışamayanlar çok. Doğrusu televizyondaki kahve reklamlarından etkilenmemek mümkün değil, karamellisi, fındıklısı, serti, yumuşağı, titreteni, titretmeyeni, yüzlerce çeşidi var. Bir kere sardırdınız mı gerisi geliyor. Çünkü, içindeki “kafein” maddesinin enerji verme, dikkati artırma etkisinin yanında bir önemli özelliği daha var: bağımlılık yapıyor. Bu yüzden düzenli kahve içenlerde, içmedikleri takdirde sinirlilik, baş ağrısı, sersemlik hissi, fenalık hissi, uykusuzluk gibi şikayetler ortaya çıkıyor...
Basında zaman zaman yer alan “Kahve şuna iyi geliyor, buna iyi geliyor...” haberlerinin arkasında da dünyadaki üretici birliklerinin desteği var. Aşağıdakileri okuyun, içip içmeyeceğinize, içerseniz ne kadar içeceğinize kendiniz karar verin.
1. Endişeli ve telaşlı karakterler fazla kahve içmemeli. Kahve vücudun rölanti ayarını açar; daha uyanık ama aynı zamanda daha endişeli olursunuz.
2. Kalp hastaları ve çarpıntısı olanlar dikkat etmeli. Kahve, kalp hızı ve kan basıncında yükselme yapar. Tansiyonda ortalama 4 puan, nabızda 3 puan artışa neden olur. Kafeinsiz kahvelerin bile kan basıncını yükselttiği gösterilmiştir. Ekstrasistolu olanlar veya kalbinde düzensiz atış veya pırpır hissedenlerin fazla kahve içmemesi iyi olur.
3. Bazı kahvelerin kilo aldırabileceğini biliyor musunuz? İnsanlar yediklerine dikkat ediyorlar ama kimse içtiği kahvenin kalorisine bakmıyor. Örneğin 16 Ounce Sturbucks Coffe Mocha da 240 kalori var.
4. Kolesterolü yüksek olanlar dikkat etmeli. Kahve, kolesterol ve homosistein metabolizmasını etkiler, günde 6 fincandan fazla kahve içenlerde kötü kolesterol ve trigliserid seviyesinin arttığı gösterilmiştir.
5. Kahvenin “romatoid artrit” dediğimiz bir tür romatizmaya neden olabileceği gösterilmiştir. Yeşil çayın ise romatoid artrite iyi gelir.
6. Aşırı kahve tüketiminin mide kanseri ve lösemi riskini artırdığı söyleniyor.
7. Dekafeinli kahvelerin tam olarak kafeinsiz olduğunu sanmayın. Üç bardak dekaf kahve içerseniz 21 gr. kafein alırsınız.
8. Hamile kadınların günde bir bardaktan fazla içmemeleri tavsiye ediliyor.
Sonuç olarak günde bir iki bardak kahveye evet, ancak miktar artarsa alışkanlık yapabileceğini ve zararlı etkilerini görebileceğinizi unutmayın.
Dr. Murat Kınıkoğlu
muratkinikoglu@yahoo.com
Cosmoturk Notu:
Kolestrol genç yaşlardan itibaren önem verilmesi gereken bir olay. Sadece bir saatinizi ayırarak yaptıracağınız kan testiyle kolestrol miktarınızı öğrenebilir ve önlemleri zamanında alabilirsiniz.
Okurumuz Serpil Hn'a:
Günde on fincan kahve içmeniz oldukça sakıncalı. İçtiğiniz kahve miktarını düşürmenizi öneririz.
“Diyet de yapılır kariyer de...”
“Benim Ol! ”
“Kraliçelerin Süt Banyolarının Sırrı!”
“Tatilde İşini Değil Anı Düşün”
“Baharın Tadını Nine West ile Çıkartın!”
“Hangi Yağ Hangi Ciltlere Uygun? ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32