Her 5 kadından ve her 7 erkekten birinde görülüyor. İdrar kaçırmanın risk faktörleri arasında obezite, sigara, vasküler (dolaşım) hastalıklar, genetik yatkınlık, menopoz, böbrek hastalığı ve diyabet bulunuyor. Sıkışma hissi, sık sık idrara çıkma, tuvalete yetişememe ve altına kaçırma korkuları ile kendini gösteriyor. Çoğunlukla kadınları etkilemekle birlikte, erkekleri de ilgilendiren sorun, cinsel, fiziksel, psikolojik, sosyal, mesleki açıdan yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor.
AAMS, pek çok kişiyi dışarı çıkamadıkları, sosyalleşemedikleri, tuvalete erişemeyecekleri mekanlara gitmedikleri, sıvı tüketimini sınırlandırdıkları, erken yaştan itibaren ped kullanmaya başladıkları, seyahat ve tatilden uzaklaştıkları depresif bir hayata sürüklüyor. Bu sorunu yaşayan hastalar sosyal yaşamdan uzaklaşıyor. Ancak alınacak önlemler ve koruyucu tedavi yöntemleriyle bu sorundan kurtulmak mümkün.
Aşırı aktif mesane rahatsızlığının hem sosyal hem de ruhsal açıdan hastayı zor duruma düşürdüğünü belirten Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Kabay, aşırı aktif mesane sendromu yaşayan hastalar özellikle sosyal yaşamlarında çok büyük sıkıntı yaşıyorlar. Tuvalet imkanı olmadığında hastalar idrar kaçırmakta ve bu hem sosyal hem de ruhsal açıdan hastayı zor duruma düşürmektedir. Yeni tedavi yöntemleriyle bu hastalarımızı yeniden sosyal hayata adapte edebilmek mümkün. Birçok hasta uzman hekimlere başvurduğunda bu sorunları başarı ile tedavi edilebilmektedir” dedi.
Tedavide birinci basamağın aşırı aktif mesane'ye neden olabilecek kafeinli, asitli, baharatlı ve alkollü içeceklerin kısıtlanması olduğunu söylen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Şahin Kabay, “Sıvı alımının dengelenmesi, işemeyi belli saatlerde yapma ve pelvis taban egzersizleri idrar kaçırmaya karşı alınacak önler arasında sayılabilir” dedi.
Peki sosyal hayatta aktif olmak isteyen hastalar idrar kaçırmamak için neler yapabilir?
Pelvis taban egzersizleri yapın: Pelvis taban egzersizleri, doğru kasların düzenli bir şekilde kasılması hekim tarafından hastaya öğretilirse kontrolsüz kasılmaların ortadan kaldırılmasında sıklıkla başarılı sonuçlar vermektedir.
Sigara içmeyin: Eğer sigara içiyorsanız bırakmak için yardım alın.
Daha çok lif tüketin: Beslenmenize daha çok lifli gıda eklemek ya da lif takviyeleri kullanmak, idrar tutamama için bir risk faktörü olan kabızlığın önlenmesinde yardımcı olabilir. Doktorunuz, bir önlem olarak, mesane sorununuza bağlı olmak üzere, daha az ya da daha fazla su içmenizi önerebilir.
Tedavi olun: İdrar torbası içine Botulinum Toksin A uygulaması son yıllarda iyi sonuçların alındığı önemli bir tedavi yöntemidir. Botulinum Toksin A idrar torbasındaki sinirler üzerine etki ederek idrar torbası kasında gevşemeye neden olur, idrar torbasının depolama kapasitesi artar ve hastaların idrar kaçırmaları tedavi edilmiş olur.
İdrar Kaçırma Sorunu Olanlar İçin Sosyal Yaşam Rehberi
Aşırı aktif mesane sendromu genellikle mesane kontrolünün kaybı olarak tanımlanıyor...
“Anne Adaylarının Büyük Travması: DÜŞÜK”
“20. Roxy Müzik Günleri Koray Candemir Ve Özge Fışkın Konserleri İle Başlıyor!”
“Pınar Deniz Tatilde Yeni Sezon İçin Enerji Topluyor”
“Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul Tarihleri Belli Oldu!!!”
“Uçakta Bunlar da Unutulur mu!”
“23.Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Adayları Açıklandı”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32