Yüksek ihtimalle bu belirtilere halsizlik sorunu da eşlik ediyor. Böyle olunca akla gelen hastalık ‘grip’ oluyor. Peki, ama neden herkes grip? Gripten korunmak için ne yapmak gerekiyor? Aşı gripten ne kadar koruyor? Liv Hospital Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Eren Eroğlu” “Geçtiğimiz yıllarda görülen domuz gribi tehdidi, abartılmış endişe ve aşılama kampanyaları ne yazık ki aşı bilincine büyük sekte vuruyor. Gerekliydi, gereksizdi derken özenle oluşturulmaya çalışılan bir kavram yara aldı. Grip aşıları sihirli değnek değil ama gripten korunmanın da tek gerçek yoludur. Henüz hastalık kapıya dayanmadıysa yapılacak aşının fayda etme olasılığı yüksek” diyor.
HAP KULLANIMINDA HATA YAPILIYOR
Bir başka yanlış da grip mikrobuna karşı kullanılan antiviral ilaçlara dair yaşanıyor. Kullanım koşullarına dikkat etmeden kullanılan ya da kullanılmayan bu ilaçlar yüzünden ya hastalar iyileşemiyor ya da mikrop ilaca karşı direnç kazanıyor. O nedenle CDC de (Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi) dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası sağlık örgütü antiviral ilaç kullanımı konusunda uyarılar yayınladı. Antiviral ilaç derken ateş düşürücü ya da üst solunum yolunu rahatlatmaya yarayan ilaçların kastedilmediğini belirtmekte yarar var; antiviraller doğrudan virüsü yok etmeye yönelik ilaçlar. Bu uyarıların başında ilaç kullanmadan önce grip teşhisinin doğru konulmuş olması geliyor. Kendi kararı ile ilaç kullanmaya başlayanlar genellikle hastalığı soğuk algınlığı ile karıştırıp yanlış hastalıkta yanlış ilaç kullanma hatasına düşüyor. Fakat hastalık doğru olsa bile her grip hastasının antiviral ilaç kullanması da gerekmiyor.
DOĞRU KULLANILDIĞINDA İLACIN MUHTEMEL FAYDALARI
Hastalık belirtilerinin ve ateşin süresini kısaltır.
Hastalığa bağlı istenmeyen olayların gelişimini ve ölüm riskini azaltır.
Hastanede yatış süresini kısaltır.
KİMLER İLAÇ KULLANMALI?
Özellikle hastanede yatması gereken hastalar ve risk grubunda olanlar ilaç kullanmaya aday. Risk grubu olarak 2 yaşından küçükler, 65 yaşından büyükler, kronik hastalar ya da bakımevinde yaşayanlar olarak tanımlanıyor. Bir diğer önemli uyarı da ilacın başlanma zamanına dair; ilk 48 saat içinde başlanan ilaç geç başlanana göre daha etkili oluyor. O nedenle hekim ilacı gerekli görüyorsa laboratuar doğrulamasını beklemeden başlamak gerekiyor.
BUNLARI UNUTMAYIN
Aşınızı yaptırın, merak etmeyin geç kalmadınız.
İlaç kararını doktor versin.
Hijyen ve el yıkama hastalıktan korunmada çok önemlidir.
Hastaysanız hem sizin hem de başkalarının sağlığı için işe gitmeyin.
Doğal beslenmek ve bol sıvı tüketmek çabuk iyileşmenin en kısa yoludur.
Gribim Diye Antibiyotiğe Yüklenmeyin
Etrafınıza şöyle bir bakın. Herkes ya öksürüyor ya boğazı ağrıyor ya da hapşırıyor.
“Tuğba Özerk’e Kuzey Kıbrıs’da Ağırlığınca Kostüm Yapıldı”
“Birsen Tezer Garaj İstanbul Sahnesinde”
“Pembe Greyfurt Serisi Türkiye’de... ”
“25.Uluslararası Adana Film Festivali Afişi Hazır”
“Alüminyum Tencereler Demansı Tetikliyor”
“O Kadın”
“IFW Deniz Mercan 2011 İlkbahar / Yaz”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32