40 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık rastlanan göz kuruluğu, hava kirliliğinin yüksek olduğu büyük şehirlerde daha yüksek oranlarda görülüyor. Uzun süre bilgisayar veya televizyon başında ekrana bakmak, yaşın ilerlemesi, çevresel faktörler, menopoz, klimalı ortamlar, kontakt lens kullanımı, göz ameliyatları, sigara kullanılan ortamlarda bulunmak da göz kuruluğunun artmasına neden olabiliyor.
Göz kuruluğu, özellikle akşam geç saatlerde bulanıklık veya gözlerde yorgunluk ya da sabah uyanınca gözü açmada zorlanma, gözlerde yanma batma şeklinde kendini gösteriyor. Bugün en fazla görülen göz hastalıklarından birinin kuru göz.
Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte azalıyor. Oysa insan ömrünün uzamasıyla ileri yaşlarda da net görmeye ihtiyaç duyuyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle insanların günlük faaliyetleri değişiyor. Eskiden görme ihtiyacı uzağı veya ince ayrıntıları fazla gerektirmezken, günümüz yaşantısında bilgisayar, televizyon, HD yayın, 3D yayın gibi giderek artan sayıda ortamda net görmeye ihtiyacımız var.
Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Emrullah Taşındı polikliniklere başvuran hastaların yüzde 70’inin yanma, batma, yabancı cisim hissi ve bulanıklıktan şikayet ettiğini ifade ediyor. “Bu rahatsızlığın günlük yaşantıyı etkilemesinin dışında progresif yani ilerleyici olduğunu vurgulamamız gerekiyor” diyen Doç. Dr. Emrullah Taşındı “Günlük yaşantınızda sizin konforunuzu bozan her şey sizi rahatsız eder. Her sabah gazete okuyorsanız, göz kuruluğu yüzünden bunu yapamamaya başlarsanız, bu sizi rahatsız eden bir unsurdur. Her gün sekiz saat bilgisayar kullanırken bu altı saate düşüyorsa bu konforunuzu ve yaşam kalitenizi bozan bir şeydir. Bunun altında yatan sebeplerden en önde geleni kuru gözdür. Eğer sizde göz kuruluğu bulguları olduğunu düşünüyorsanız, kuru göz konusunda toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen www.kurugoz.com adresinde bulunan Kuru Göz Anketini (OSDI Testi) cevaplayıp, kuru göz durumunuzu derecelendirebilir ve bunu göz doktorunuzla paylaşabilirsiniz” şeklinde konuşuyor.
Kuru göz semptomlarının tedavi edilmezse bir sonraki aşamaya ilerlediğini ifade eden Doç. Dr. Emrullah Taşındı “Gözü nemli tutabilmek için, gözyaşının yerini tutan birçok suni gözyaşı damlası var. Birinci aşamada günde iki defa damla damlatıyorsanız, tedavi edilmezse ikinci basamakta bu beşe çıkıyor. Yanına ek ilaçlar almak durumunda kalıyorsunuz. Bu yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Kişi gözünde devamlı bir yanma batma ve yabancı cisim hissi olduğu için sosyal ve görsel olarak rahatsızlık hissediyor. Kişinin hem kendi görüşü bozuluyor, hem de sık göz kırpma ve kızarık göz karşıdaki kişileri rahatsız edebiliyor” diyor.
Göz Kuruluğu Deyip Geçmeyin!
Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen göz kuruluğu, yaklaşık yüzde 35 oranında gözleniyor.
“Cengiz Abazoğlu’nun Melekleri!!!”
“Kaygınızı Doğru Yönetip Fırsata Çevirebilirsiniz”
“Kara Cuma’da Karalar Bağlamayın!!!”
“Gebe Kalmayı Kolaylaştıracak Öneriler Nelerdir?”
“Kadınların kabusu erken menopoz”
“Önce Louvre Müzesi`nde Şimdi CRR’de”
“Kanserde Erken Teşhis Yaşa-TIR Projesi”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32