Erkekte Meme Küçültmesi!
İki büyük ve dik meme. Bir erkek için en güzel hayallerden biri. Ama bu durum güzel bir kadın yerine erkeğin kendi vücudunda olursa?
İşte o zaman sıkıntıların en büyüğü oluyor. Birçok erkek ciddi derecede rahatsız ve önemli psikolojik sıkıntılar yaşıyorlar. Tıp dilinde jinekomasti denilen yani erkek memelerinin normalden fazla aşırı derecede büyümesi ve kadınsı bir vücut görünümüne neden olan durum.
Hep başkasının başına geleceği sanılan kötü durumlardan biri. Erkek olmanın temeline aykırı. Erkek vücudunda olmaması gerekenler listesinde başta gelenlerden. Erkeklerin kendine yakıştıramadığı, layık görmediği, kabul edemediği bir sorun Jinekomasti. Sadece şişmanlamakla memelerin büyümesi söz konusu değil. Genellikle gizlemeye çalıştıkları rahat spor yapamadığı, rahat havuza denize giremediği, güneşlenemediği görünüm problemi. Soyunmak, denize girmek ona göre mümkün değil. Komik duruma düşmek pahasına tişörtünü çıkarmadan denize girmeyi tercih ediyor.
İlk önce şişmanlıktan dolayı göğüslerinin büyük olduğunu düşünüp zayıflıyor. Fakat kilo vermek jinekomasti de çözüm değil. Zayıflasa da göğüsler aynen yerinde duruyor. Çünkü jinekomasti de eritilemeyen yağlar ve meme dokusu söz konusu. Böyle gitmeyeceğini düşünerek kısa bir süre sonra ameliyat masasına yatıyor. Sonuç olumlu. Artık rahat.
Ya ameliyat masasına yatmak istemeyip, korkanlar, kendine yakıştıramayanlar. Onlar için çözüm, durumu kabul etmek, bu şekilde yaşamak.
Erkeklerde ve kadınlarda meme dokusunun hormonlara yanıtı bakımından bir farklılık yoktur. Bununla birlikte meme dokusundaki gelişme cinsel farklılaşmanın bir belirtisidir. Bu nedenle kadınlarda meme dokusunun görünür hale gelmesi ergenliğin bir bulgusu olarak kabul edilirken, erkeklerde bir "bozukluk" olarak kabul edilmektedir. Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun iyi huylu büyümesi olarak tanımlanabilir.
Soyunmak, denize girmek ona göre mümkün değil. Komik duruma düşmek pahasına tişörtünü çıkarmadan denize girmeyi tercih ediyor. İlk önce şişmanlıktan dolayı göğüslerinin büyük olduğunu düşünüp zayıflıyor. Fakat kilo vermek jinekomasti de çözüm değil. Zayıflasa da göğüsler aynen yerinde duruyor. Çünkü jinekomasti de eritilemeyen yağlar ve meme dokusu söz konusu. Böyle gitmeyeceğini düşünerek kısa bir süre sonra ameliyat masasına yatıyor. Sonuç olumlu. Artık rahat.
Ya ameliyat masasına yatmak istemeyenler, korkanlar, kendine yakıştıramayanlar. Onlar için çözüm, durumu kabul etmek, bu şekilde yaşamak.
Sıklık
Bebeklik ve ileri yaşlarda da görülmekle birlikte en sık ergenlik döneminde görülür. İki sınıfa ayırabiliriz. Ergenlik ve erişkin jinekomastisi. Çeşitli toplum çalışmalarında ergenlik jinekomasti sıklığı %30-60 arasında bildirilmektedir. Ülkemizde 9-17 yaş arasında jinekomasti sıklığı %7 dir. Genellikle 10-12 yaşlar arasında başlamakta, en yüksek sıklığa 13-14 yaş arasında ulaşmakta; 16-17 yaş arasında ise sıklıkla tam olarak gerilemektedir. Bazılarında gerilemeyerek erişkin jinekomastisine neden olur. Erişkin her 10 erkekten birinde bu durum mevcuttur.
Neden olur?
Meme dokusu, genetik olarak belirlenen çeşitli hormonlar ve biyolojik etmenlerin etkisiyle gelişmektedir. Başta östrojen ve progesteron olmak üzere hormonlar meme dokusunun karmaşık biyolojik denetimini yönetmektedirler. Erkeklik hormonları ise östrojenin meme dokusu üzerindeki etkilerini engellemektedir. Ergenlik jinekomastisinin temelinde bu hormonların meme dokusuna etkisi arasındaki dengesizlik yatmaktadır. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki jinekomasti, çeşitli tümörler, hipertiroidizm, ilaçlar gibi nedenlere bağlı olabilir. Bununla birlikte erişkin jinekomastinin büyük çoğunluğunda belirli bir neden yoktur. Erişkin erkeklerde, meme kanseri olasılığı hatırlanmalıdır. Ayrıca, jinekomastiye yol açan bazı özel durumlar da vardır. Bunlar arasında: Hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak için steroid kullanımı, gibi sebepler sayılabilir.
Değerlendirme
Jinekomasti gelişiminin başlangıç döneminde (ilk 6 ay) meme dokusunda ağrı ve duyarlılık olmaktadır. Jinekomasti gelişiminden bir yıl sonra ise "fibrotik" dönem olarak isimlendirilen gelişme olmaktadır. Hastaların yarısında başlangıçta tek taraflı meme büyümesi saptanmaktadır. Çocuk nedenleri bakımından incelenmeli, 6 ay ara ile takibe alınmalıdır. Jinekomasti sürüyor ve kötüleşiyorsa serum hCG, estradiol, LH ve estrone gibi hormon düzeyleri ölçülerek diğer jinekomasti nedenleri bakımından incelenmelidir.
Tedavi
Erkek çocukların büyük çoğunluğunda bu durum kendiliğinden bir yıl içinde geçer. Geçmeyen durumlarda en iyi tedavi erken tedavidir. Başlangıç döneminde ilaçlar ile tedavi edilebilir. 4 yıldan daha fazla zaman geçmiş ise cerrahi tedavi tercih edilmelidir. İlaçlar tatmin edici düzeyde olmasa da meme dokusunda küçülme sağlamakta, fakat tam düzelme sağlayamamaktadır.
Cerrahi Tedavi:
Erişkin erkelerde ise tedavi sadece cerrahidir. Plastik cerrahın veya hastanın seçimine bağlı olarak genel veya lokal anestezi altında günlük cerrahi ameliyat olarak uygulanan basit bir girişimdir. Hastanede kalmayı gerektirmez. Ameliyatta liposuction denilen yağları azaltma ve konturları düzeltme uygulandıktan sonra meme ucundan yapılan 1-2 cm lik kesiden girilerek aşırı derecede büyümüş meme dokusu çıkarılır. Bazı zayıf hastalarda liposuction uygulanmaz sadece meme dokusu çıkarılır. Gereken hastalarda deri de toplanarak fazlası çıkarılır. İşlem 20-60 dakika kadar sürer. Hastanede kalmayı gerektirmez. Geçici morluklar ve ağrı, şişlik, ameliyat bölgesinde uyuşukluk ameliyattan sonra hemen her hastada görülen rahatsızlıklardır. Büyük bir kısmı ilaçlarla hemen kontrol altına alınır, bir kısmı da zaman içinde kendiliğinden geçer. Hasta 1-2 gün içinde normal hayatına dönebilir. Ameliyattan sonra göğüsler tekrar büyümez.
Meme dokusunun alınmasının hiçbir zararı veya yan etkisi yoktur. Tam tersine erkekte de görülebilen kadından daha habis seyreden meme kanserinin de oluşması engellenmiş olur.
Op.Dr.Nuri Battal
www.istanbulplast.com
“İdeal ve Mükemmel Bir Kişilik Tipi Var Mı?”
“Beden Yaşlanır, Beyin Yaşlanmaz ”
“"Türkiye`de Habercilik Giderek Yapılması Zorlaşan Bir Meslek"”
“Atatürk Kültür Merkezi’nde Bu Hafta”
“Cildinizi Aloe Vera’nın saf gücü ile yatıştırın”
“Altın Koza’nın Finalistleri Belli Oldu!”
“Güzel ve sıkı göğüslere sahip olmak ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32