Ergenliğin sorunu ''akne''
Eğer gençseniz ve ergenlik çağındaysanız; yaşıtınız olan her on gençten sekizi gibi sizinde sivilceleriniz olabilir.
Ayrıca doktorlar bunlara akne vulgaris adını verirler. Akne vulgaris : Yüz, göğüs, sırtta derinin kızarıklıkları ile seyreden müzmin iltihabi deri hastalığıdır.
Sıklıkla ergenlik çağında ve erkeklerde daha sık olmak üzere her iki cinsiyette gözlenir.
Belirtileri Nelerdir ?
Ortası Siyah Benekler; topluiğne başı büyüklüğünde siyah noktacıklar
Beyaz Benekler; ortası siyah beneklere benzer beyaz noktalar
Sivilceler; küçük, içi iltihap dolu doku değişiklikleri
Kistler; sivilcelerden daha geniş ve şişkin doku değişiklikleri
Abseler; iltihap ile şişmiş ve kızarık gözlenen alanlar
Adet dönemleri öncesi bazı kızlarda, her on kızdan yedisinde, sivilceler şiddetlenebilmektedir. Bunlara Premenstrual sivilceler adı verilir. Bunlara vücuttaki hormonsal değişiklikler yol açmaktadır. Genellikle yüz, boyun, omuzlar, sırtın üst kısmı ve göğüslerde çıkar.
Saç kıllarınız ve derinizde sebase bezler de denilen yağ bezleri yer alır. Bu yağ bezleri sebum olarak adlandırılan saç ve derinizi yağlandıran bir madde oluşturur. Genellikle oluşan bu sebum gözeneklerle atılır. Ancak bazen çok fazla üretilir veya atılması için gerekli olan gözenek tıkanır ve sebum cildinizde kapalı kalır. Kapalı kalan bu sebum , normalde cildinizde bulunan bazı mikroplar tarafından iltihaba yol açar.
Riskler
Aşırı sıcak veya soğuk hava ile artar .
Yağlı deri
Hormonlar; Kortizon, erkeklik hormonları veya doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanımı
Bazı kozmetik maddeler. İnanılanların aksine, kirli olmak veya mastürbasyon ile ilgisi yoktur. Temizlik sivilceleri küçültebilir, ancak cinsel ilişkide bulunmanın herhangi bir etkisi yoktur.
Sivilcelerin nedenleriyle ilgili pek çok yanlış fikir olsa da; sivilcelerin gerçek nedeni derideki yağ bezlerinin aşırı çalışmasıdır. Eğer anne ve babanızda sivilce varsa sizde de olma olasılığı yüksektir. Pek çok kişide ergenlik döneminden sonra sivilceler kaybolur. Çok nadir bir oranda 35 yaşına dek devam eder.
Yiyeceklerle sivilcelerin bir ilgisi yoktur. Pizza, hamburger, çikolata, içecekler, yağlı yiyecekler gibi sanılanın aksine yiyecekler sivilcelere neden olmazlar. Fakat, besin maddeleri ile ilgili size özel kişisel bir hassaslığınız olabilir.
Stres de ergenlik çağı sivilcelerine yol açmaz. Stres, sadece erişkinlerdeki sivilceler için bir nedendir.
Nasıl Önlenebilir ?
Temizlik...
Eğer yağlı bir cildiniz varsa temizliğini yapabilirsiniz;
***3 ile 5 dakika süreyle sabunla yüzünüze nazik bir şekilde masaj yapabilirsiniz. Şiddetli şekilde uygulama yapmayınız. Cildinize nazik masaj yapmanız enfeksiyonun yayılmasını önler.
***2- 3 dakika süreyle sabunu su ile durulayın. Bu temizlemeden sonra alkol gibi bir madde ile yağı uzaklaştırın.
***Her gün yeni havlu veya kurulama bezi kullanın. Bakteriler, nemli ve ıslak kumaşlarda hızlı ürerler. ***En az haftada iki kez saçlarınızı şampuanla yıkayın. Yattığınız zamanlarda saçlarınızın yüzünüze temas etmemesine dikkat edin. Saçlarınız bakterilerin yayılmasına neden olabilir. Kepekli saçlarınız varsa kepek önleyici içeriği olan şampuan kullanın. Saç kremi kullanmaktan kaçının.
***Eğer, saç spreyi veya jöleleri kullanırsanız, yüzünüzden uzak tutunuz.
***Egzersiz yaptıktan sonra olabildiğince çabuk terinizi yıkayınız.
***Sivilcelerinizi; sıkmayınız, tırnağınızla oynamayınız, koparmayınız, kaşımayınız. Böylece sivilceleriniz, derinize herhangi bir zarar vermeden daha çabuk iyileşir.
***Eğer, sivilceleriniz, siyah benekler veya beyaz noktalar şeklinde ve sıkmalıysanız, önce ellerinizi yıkayınız. Sıktıktan sonra ve önce alkol ile alanı temizleyiniz .
***Kitap okurken, çalışırken veya TV izlerken ellerinizi yüzüne koymaktan kaçınınız.
***İlaçlarınızı doktorunuz size önerecektir. Enfeksiyonu tedavi için antibiyotik, Doku değişiklikleri için bu bölgelere kortizon enjeksiyonları, derinizi yenilemek için kurutucu losyonlar yararlı olabilir.
***Eğer hamile iseniz kesinlikle sivilceleriniz için ağızdan ilaç kullanmayınız.
***Yiyecekler sivilcelerle direkt ilgili değildir. Ancak sivilcelerinizi kötüleştirebilen size özgü besinler olabilir. Bu nedenle hassas olduğunuz yiyeceklerle ilgili bir liste tutabilirsiniz.
Eğer sivilceleriniz, 2 veya 3 gün içinde birden şiddetlenecek olursa o yiyeceği, diyetinizden çıkarırsınız. Eğer sivilceleriniz için bir şiddetlenme olmamışsa o besin maddesini yiyebilirsiniz.
***Sivilceler güneşin etkisiyle iyileşmezler. Her ne kadar bronzluk, geçici olarak daha az sivilceyi sağlasa da, kalıcı olarak düzeltemeyecektir. Yaşamda daha sonra kırışıklıklar ve deri kanserine neden olabildiği için, çok fazla güneşte kalmak iyi bir fikir değildir.
En önemlisi, sivilceli bir cilde sahip tek kişi olmadığınızı unutmayınız. Arkadaşlarınıza bakarak etrafınızda, pek çok gençte sizin gibi sivilceler olduğunu görebilirsiniz. Unutmayınız ki bir kaç yıl içinde hiç bir sivilceniz kalmayacaktır.
“Aşkın tadı damağınızda kalacak! ”
“HIDIRELLEZ 5 Mayıs’ta Küçükçiftlik Park’ta Kutlanacak!”
“El Yapımı Hasır Terlik Ayakkabı Çanta ve Şapka Modelleri Yaza Stil Katıyor!”
“Serhat Kiremitçi ve Tuna Kiremitçi Kuzenler Aynı Projede Buluştu”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32