Soğuk hava, rüzgar ve güneş ışığı dudak kuruluğunun başlıca nedenleri arasındadır. Ancak uzun süre geçmeyen yaralar kanser habercisi olabileceği için dikkat gerektirir. Memorial İstanbul Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahu Birol, dudak kanserine zemin hazırlayan faktörler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
GÜNEŞ, SİGARA VE AŞIRI ALKOL TÜKETİMİ DUDAK KANSERİNE NEDEN OLABİLİR
Dış etkenlere bağlı olarak dudakta ortaya çıkan kuruma ve çatlama ‘keilit’ olarak adlandırılır. Soğuk hava, rüzgar ve güneş ışığı kurumuş, çatlamış dudakların en sık nedenidir. Kayak sırasında fazla miktarda güneş ışığına maruz kalma da, ani başlayan dudak reaksiyonuna neden olabilir. Akne tedavisi için kullanılan ilaçlar (isotretinoin) yoğun dudak kuruluğu yapabilir. Birçok alerjik bünyeli çocukta ilk bulgu dudakta ortaya çıkan kuruluk ve çatlama olabilir. Rujlar, dudak nemlendiricileri, diş ürünleri, uçuk nedeni ile kullanılan ilaçlar, dudakta reaksiyon yaratabilir. Yoğun güneş ışığına maruz kalmanın yanı sıra, sigara, pipo kullanımı ve alkol tüketimi dudak kanserine neden olan önemli faktörlerdir.
DUDAKLARDA SIK KANAYAN YARA, KIRMIZI LEKELER YA DA ELE GELEN SERT DOKU TEHLİKEYE İŞARET EDEBİLİR
Dudakta çatlama oldukça ağrılı bir tablodur. Gülmeyi zorlaştırır. Kuruluk ne kadar fazla ise çatlama ve kanama o kadar şiddetli olacaktır. Dudakları kuru olan bireyler dudaklarını sürekli olarak yalamakta, bu da kuruluk ve tahrişi daha da artırmaktadır. Çocuklarda tik şeklinde alt dudağı emme sonucunda dudaktaki kuruluk ve çatlamanın yanı sıra dudak etrafındaki deride keskin sınırlı bir kızarıklık ortaya çıkabilir.
Uzun süreli güneş ışığına maruz kalan kişilerin dudaklarında giderek daha şiddetli reaksiyon oluşabilir. Bu değişiklik dudakta ortaya çıkan, metastaz riski oldukça yüksek yassı hücreli kanserin öncüsü olabilir. Dudakta iyileşmeyen, kolaylıkla kanayan yara, bazen kırmızı bir leke, bazen iki parmak arasında tutulduğunda normalden farklı sert bir yapı, dudakta beyaz- gri sert alan dudak kanserinin öncü belirtisi olabilir. Bu tip değişiklikler mutlaka biyopsi alınarak değerlendirilmelidir.
AÇIK TENLİLER RİSK GRUBUNDA
Dudak kanseri %90 alt dudakta görülür. Açık tenli, ileri yaştaki erkek hastalarda daha sık görülmesinin yanı sıra, en sık çiftçiler ve denizcilerde ortaya çıkmaktadır. Koyu tenli kişilerde “melanin” adı verilen güneş ışınlarına karşı koruyucu pigmentin olması, dudak kanseri riskini de azaltmaktadır.
DUDAKLARIMIZI YARA VE KANSER RİSKİNE KARŞI KORUMAK ALMANIZ GEREKEN ÖNLEMLER:
• Açık havada uzun saatler geçiriyorsanız mutlaka güneş koruyucu içeren dudak koruyucusu kullanmanız gerekir. Siperi olan şapka kullanımı da dudakları korumak açısından önemlidir.
• Dudaklarınızı yalamamak, nötr reaksiyon yaratmayan ürünler ile sık sık nemlendirmek gerekmektedir. Saf vazelin bu amaç için kullanılabilir.
• Dudak kanseri ve öncüsü olan değişikliklerin kadınlarda daha az görülmesinin en önemli nedeni dudak koruyucu alışkanlığının olmasıdır.
• Dudakta meydana gelen her türlü değişiklikte mutlaka dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.
Dudaktaki Yaralar Kanser Belirtisi Olabilir!
Doç. Dr. Ahu Birol, dudak kanserine zemin hazırlayan faktörler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
“Güldür Güldür Show Yaratıcılarından “HAVA MUHALEFETİ” 14 Nisan’da Sinemalarda!”
“Halı alırken nelere dikkat edilmeli?”
“Kestane Tok Tutuyor ve Mutluluk Veriyor”
“Diyabetten Kurtulmanın Yolu Kuru Meyvelerden Geçiyor”
“Yazın Bebeğinizi Günaşırı Yıkayın”
“Lacoste 2012 Sonbahar-Kış Çocuk Koleksiyonu”
“Karanlık Yılbaşı Öyküleri...”
“Sosyal Medyada Güvende Kalmanın 7 Yolu”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32