Depresyona girmeyin
Güneş ışınlarının azalması, ruhsal ve fiziksel çöküntüye yol açıyor.
İnsanlar genellikle sonbahar aylarında enerjisinin tükendiğini hissediyor, kendine olan güven duygusu azalıyor, fiziksel ve ruhsal açıdan çöküntü yaşıyor. Yapılan araştırmaların farklı kentlerde, farklı iklimlerde yaşayan milyonlarca insanın mevsimsel depresyon geçirdiğini gösterdiğini belirten uzmanlar, "Tartışmasız güneş ışınları insanlar üzerinde fiziksel ve ruhsal açıdan oldukça faydalıdır. İnsanların yaz aylarındaki olaylara yaklaşımı, kendine duyduğu güven hissi, sorunları çözmedeki rahatlığı, farklı yerlerde gezmek isteği, sonbahar ve kış aylarında kendini yağmurlu ve güneşsiz günlerle başlayan mutsuzluk hissi, iç sıkıntısı, yorgunluk hissi bir süre sonra uyku hali ve bitkinliğe dönüşüyor" uyarısında bulundular.
Mevsimsel depresyonun sadece insanlara özgü bir durum olmadığını, doğadaki tüm canlıların kendini yeni mevsime hazırlarken durgunluk dönemi geçirdiğini anlatan uzmanlar, "Her canlının yaşadığı bu fiziksel ve ruhsal değişimi bazı hayvanlar kış uykusuna yatarak sona erdiriyor. Bunun sebebi bilim adamlarına göre çok açık. Mevsimsel duygulanım bozukluğunun sebebi güneş ışığının önemli ölçüde azalmasıdır. Bu hastalığın varlığını ilk kez 15 yıl önce Norman Rosenthal tarafından araştırıldı ve açıklandı" şeklinde konuştular.
Can sıkıntısı, kilo alınmasına yol açabilir
Kadınların mevsimsel depresyona, erkeklerden 4 kat daha fazla girdiğini ve ekvatordan uzaklaştıkça da semptomların arttığını ifade eden uzmanlar, şunları söylediler:
"Havaların serinlemeye başlaması ile güneş ışınlarının giderek etkisinin azalması anksiyete, depresyon, panik atak gibi ruhsal problemlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Açıklaması ise oldukça kolay; beynimizde bulunan fındık büyüklüğündeki epifiz bezi melatonin hormonu üretmekle görevlidir. Karanlık ortamlarda bu bez hormon üretimini artırır. Melatonin hormonu insanın fiziki hareketlerini yavaşlatan, uykulu ve bitkin yapan; ruh halini dingilleştiren yani ruhun nefes almasını sağlayan doğal bir sakinleştiricidir.
Karanlıkta uykuya dalmamızın daha kolay oluşu bunun bir göstergesidir. Karanlıkta üretimi artan melatoninin vücudumuz üzerindeki en önemli etkisi canımızın sürekli tatlı yiyecekler istemesi ya da aşırı yemek yeme isteği. Kış aylarında belki de kilo almamızın nedenlerinden biri bu olabilir. Gözün ağ tabakasından epifiz bezine iletilen ışık ise melatoninin üretilmesini azaltıyor. Bu olay melatonin miktarını azalttığı için artışının aksine belirtiler başlıyor. Kişi neşelenip, aktifleşiyor. Kış aylarında güneş ışığının azalması, gecelerin uzun, gündüzlerin kısa olması ve doğal olarak melatoninin çok üretilmesi mevsimsel duygulanım bozukluğuna yol açıyor."
Milli Gazete
“Moda dünyası şeytana pabucunu ters giydiriyor”
“Hemen Yürüyüşe Başlamak Için 10 Neden”
“43.İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Jürileri Belirlendi”
“Kadın Sağlığı Tv Doktorları Ve Kadınları İnternet Üzerinden Bir Araya Getiriyor”
“Cahide Sonku Müzikali Perdesini 1 Ekim`de Açıyor!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32