>

SAĞLIKLI YAŞAM

Dar Pantolon Modası Kadını Sistit Ediyor

Islak mayo ile uzun süre oturmak, temiz olmayan havuzlarda yüzmek, tuvalet hijyenine dikkat etmemek gibi nedenler kadının kabusu olan sistite neden oluyor.
 
   
 
 
     

Kadınların yarısının hayatları boyunca en az bir kez sistit atağı geçirdiğini söyleyen “Balayı döneminde, gebelik esnasında, gebelikten sonra ve menopoz döneminde sistit daha sık görülür. Tedavisi ihmal edilen sistit ise kronik hale gelerek böbreklerinizi bile etkileyebilir”

• İdrar torbasının (mesane) mikrobik ya da kimyasal maddelerle iltihaplanmasına sistit denir. Kadınlarda mesaneden sonraki idrar yolu olan üretra erkeklere oranla çok kısa olduğundan mikroplar kolayca mesaneye ulaşabilir.
• Bu yüzden sistit daha çok kadınlarda görülen bir hastalıktır. Kadınların yarısı hayatları boyunca en az bir kez sistit atağı geçirirler. Balayı döneminde, gebelik esnasında, gebelikten sonra ve menopoz döneminde sistit daha sık görülür. Sistit erkeklerde de nadiren görülebilen bir hastalıktır.

SİSTİT BİRÇOK NEDENDEN OLUŞABİLİR

• TUVALET HİJYENİNE DİKKAT: Sistitin en sık görülen sebebi mikrobik enfeksiyonlardır. Bunlar içerisinde de en sık görülen bakteri türü büyük abdest içerisinde bulunan E. Coli (Escheriacia Coli) dediğimiz mikroorganizmadır. Bu mikroorganizma kalın bağırsakta ve makatta bulunduğu zaman hastalık yapmaz ama vajina ya da mesane mukozasına bulaşırsa hastalık yapar. Bu bulaşma genelde tuvalette taharetlenirken meydana gelir. Taharetlenme önden arkaya doğru yapılmalı, arkaya sürülen el sabunla yıkanmadan ve dezenfekte edilmeden ön tarafa dokunulmamalıdır. Ayrıca arka tarafın silindiği tuvalet kağıdı ile ön taraf silinmemelidir.

• TEMİZ OLMAYAN DENİZDE YÜZMEYİN: Sistitin diğer sık görülen sebebi temiz olmayan havuzlarda veya denizde yüzülmesidir. Böylece su içerisindeki mikroorganizmalar kolayca idrar yoluna oradan da mesaneye ulaşır. Ayrıca havuz suyu içerisindeki bir takım kimyasal maddeler de mikrobik olmayan sistite sebep olabilirler. Bunlar; havuz suları içerisine atılan havuz suyunda mikrop barınmasını önleyici, suyun yosunlaşmasını önleyici ve suyun berrak görünmesi sağlayıcı bir takım kimyasallardır. Havuz suyundaki bu kimyasal maddeler havuza giren bayanların idrar yolu vasıtasıyla mesanesine kadar ulaşabilirler. Veya denize girildiğinde deniz suyunun içerisindeki tuz, küvette yıkanırken küvet içindeki suya atılan banyo köpükleri veya şampuanlar da aynı şekilde etki edip mikrobik olmayan sistite sebep olabilirler.

• BOL SU İÇİN: Yeteri kadar su içilmemesi de sistite sebep olan etkenlerdendir. Günde iki buçuk litre su içmek sistitten korunmada çok önemlidir. Çok su içme neticesinde çok idrar yapılır ve atılır. Bu yerleşmeye çalışan bakterilerin ve mesaneye kadar ulaşan kimyasalların atılmasını sağlar.

• ISLAK MAYO İLE OTURMAYIN: Tedavi edilmeyen genital akıntılar ve kabızlık, ıslak mayo ile durmak, pamuklu yerine sentetik içeriği fazla olan iç çamaşırı kullanmak, dar pantolon giymek, üretrada darlık olması, mesanede taş bulunması da sistite sebep olan etkenlerdendir.

• NORMAL DOĞUM SAYISI FAZLA OLANLAR RİSK ALTINDA: Sistosel dediğimiz mesanenin vajene doğru sarkması hastalığında da sistit meydana gelir. Çünkü bu hastalarda mesanede her idrar yapıştan sonra idrar kalır, mesane tam boşaltılamaz. İçeride kalan idrar mesanenin enfeksiyonuna sebep olur. Sistosel genelde fazla sayıda normal doğum yapmış bayanlarda daha çok görülen bir hastalıktır.

• BALAYI SİSTİTİ: Daha önce cinsel ilişki yaşamamış bayanlarda ilk cinsel ilişkiden birkaç gün sonra ortaya çıkan sistit tipidir. İlk ilişkide meydana gelen tahrişe bağlı olarak idrar yolunun vajinaya açıldığı yerde ödem meydana gelir. Bu ödeme bağlı olarak idrar kanalı daralır ve idrar rahat atılamadığı için mesane mukozasında ödem ve enfeksiyon meydana gelir. Bu genelde balayı dönemine rastladığı için bu hastalığa balayı sistiti adı verilir.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>