>

SAĞLIKLI YAŞAM

Bu aşı kadınlara hayat verecek

Meme kanserinde tümörleri yok edecek aşı testleri geçti, yakında insanlardaki klinik deneyler başlıyor
 
   
 
 
     
ABD'li araştırmacılar meme kanserine karşı geliştirilen bir aşının yolda olduğu müjdesini verdi. Hayvanlar üzerindeki testlerde olumlu sonuçlar veren aşının hastalar üzerinde klinik denemelerine çok yakında başlanacağı açıklandı. Washington Üniversitesi ve Siteman Kanser Merkezi'nce geliştirilen prototip aşı, meme kanseri tümörlerinin yüzde 80'inde bulunan bir proteini hedef almak üzere bağışıklık sistemini harekete geçiriyor.

'Mammaglobin-A' adlı proteini oluşturan DNA diziliminin kopyasını kullanarak aşıyı ürettiklerini söyleyen uzmanlar, böylece bağışıklığı uyararak vücudun savunma hücreleri olan T hücrelerinin çoğalmasını ve tümör hücrelerine saldırmasını sağladıklarını vurguladı. Genetik değişiklikle bağışıklıkları insana benzetilen kobaylarda belirli hücrelere Mammaglobin-A veren ekibin başındaki Prof. Thalachallour Mohanakumar, "Mammaglobin-A'ya karşı bir bağışıklık oluşturulabileceğini ortaya koyduk. Şimdi bu DNA aşısını hastalara uygulayarak kanser üzerinde nasıl etkisi olacağını göreceğiz" dedi. ABD'nin Teksas Üniversitesi'nde de bağışıklık sistemi hücrelerini 'Her2/neu' adı verilen bir proteini üretmek üzere kullanan bir aşı üzerinde çalışıldığı açıklandı. Meme kanseri vakalarının üçte biri, kanser hücrelerine büyüme mesajı veren bu proteninin aşırı üretimiyle oluşuyor. Bu aşının da testlerde yüzde 86 başarı sağladığı açıklandı.

Sevinsek mi yoksa...
Bu arada Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'na göre kanser oranı konusunda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında pek fark kalmadı. Bunun nedeni ise gelişmekte olan ülkelerde de ömrün uzamasıyla daha çok kanser vakası görülmesi...
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>