Boyun fıtığından korunma yolları
Son günlerde ensenizde, omuzlarınızda, kollarınızda uyuşma ve güçsüzlük gibi yakınmalarınız oluyorsa dikkat!... Boyun fıtığı olabilirsiniz.
OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi‘nde gerçekleştirilen “Hasta Eğitim Seminerleri”ne konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Alparslan Şenel, ‘boyun ağrıları ve boyun fıtığı’ konusunda bir sunum yaptı. Günümüzde bilgisayar kullanımının artması ile boyun ağrıları daha da sık rastlanır hale geldiğini belirten Prof. Dr. Alparslan Şenel, “Ağrı enseye, omuzlara yayılabilir. Bu durum uzun sürüyorsa veya sık tekrarlıyorsa boynunuzda bir problem var, uzman bir doktora başvurmanız gerekiyor demektir” dedi.
Boyunda en sık rastlanılan problemin boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan boyun düzleşmesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Şenel, “Boyun normal eğimini kaybeder ve düz bir çizgi şeklini alır. Boyun düzleşince boyun omurları içinden geçerek dengeden sorumlu olan beyinciğe giden damarlar (vertebral arterler) gerilir ve yeterince kan gitmez. Bu durum kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik nedeni olabilir” diye konuştu.
Boyun gerginliği tanısı için en önemli yöntemin fiziki muayene ve MR filmi çekimi olduğunu ifade eden Şenel, MR filmi ile hastalığın ne derece ilerlediğinin saptandığını kaydetti. İlerlememiş olgular kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama ile kontrol edilebileceğini vurgulayan Şenel, şunları söyledi:
“Ancak, ilerlemiş olgularda fizik tedavi gerekir. Ek olarak kollarda uyuşma, güçsüzlük gibi yakınmalar da varsa boyun fıtığı olabilir ve cerrahi müdahale gerekir. Unutulmaması gereken nokta her boyun ve kol ağrısı boyun fıtığı demek değildir. Kaslardan, kirişlerden, kemikten kaynaklanan benzer ağrılar olabilir. Ayrıca dirsek, avuç içi gibi yerlerde de sinir sıkışması olabilir ve bu durumlar boyun fıtığı ile karışabilir. MR tetkikinde fıtık görülmesi tek nedenin bu olduğunu göstermez. Mutlaka ayırıcı tanı yapılmalıdır. Bunun temel şartı iyi bir muayene ve gerekirse EMG gibi yardımcı tetkiklerin yapılmasıdır. Boyun fıtıkları tedavi edilmezse kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar. Korunma için ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak gibi durumlardan uzak durulmalıdır.”
Prof. Dr. Alparslan Şenel, boyun fıtığı ameliyatlarının sonuçlarının oldukça yüz güldürücü olduğunu; ancak mikro cerrahi ile yapılması gerektiğini, olguların genellikle ameliyat sonrası ertesi gün taburcu edildiğini ve 3 hafta kadar boyunluk takmalarının önerildiğini sözlerine ekledi.
“Özgür Masur For İpekyol İle Bir Yaz Gecesi Rüyası”
“Kolay hamilelik için yürüyüş...”
“Songül Öden Laha Dergisine Kapak Oldu”
“Güven Kıraç Ve Emre Karayel Tiyatro Sahnesinde Buluşuyor!”
“Dizi Dünyası Gençlerle Buluşuyor!”
“Geçmiş ve Gelecek SOKAK FESTİVALİ’nde Buluşuyor”
“Memet Ali Alabora’nın Yönettiği “Galler Bir Sığınak Ülkesidir” Kısa Filmine Londra’da Büyük Ödül!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32